Любен Дилов син

Това е нещото, за което никой не иска да ви говори. Само две партии с парламентарно представителство се регистрираха като подкрепящи референдума в ЦИК и правят разяснителна кампания. АБВ и Движение Гергьовден. Всички останали предпочитат да мълчат. С изключение на Калфин, по темата хорово мълчат и останалите значими кандидат-президенти.

Защо е важно хората да заявят подкрепата си за самия референдум?
Защото, ако той бъде признат за редовен – независимо как сте гласували по всеки въпрос – това ще е най-сериозният ритник по българския политически кошер от 1990 година насам. Въпросът за изцяло мажоритарни избори води директно към свикването на Велико народно събрание, а това е единственият инструмент, който би могъл да направи наистина сериозни реформи и в политическата, и в съдебната система. Всичко останало е козметика, превръщаща се в задкулисен пазарлък между политици и магистрати.

Политическият елит полага специални и последователни грижи Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, да го наричаме за удобство – Закон за референдумите, да е неработещ.  От всички опитвания до народа – местни и национални – мисля, че има само три успешни опита в малки общини. Горна Малина, Нови хан и Поморие. Всички останали се провалиха заради прекалено високия праг на изискваната избирателна активност.

Няма никакво значение дали харесвате Слави, или не. Дори не е важно дали ви вълнуват въпросите в допитването. Ако референдумът е успешен, политиците трябва да се разберат за свикването на Велико народно събрание. Надявам се последното в историята ни. Ако се провали и политиците не свалят прага на изискваната активност, то народът е редно да излезе на улицата. Всичко, което се случва в момента, включително и наивната кампания срещу концерта и референдума на Слави, е ярко потвърждение на факта, че политическата класа на България всеки ден казва на българските граждани едно нещо: от вашите гласове нищо не зависи. Вие сте стадо.


Аз не вярвам, че стадо овце блеят по-вярно от една овца, но е много важно референдумът на Слави да бъде признат за  редовен. Не пейте в хора на политиците, които всеки ден ви доказват, че от вашия глас нищо не зависи. Напротив, всичко зависи от вас. А на концерт можете да ходите, можете и да не ходите. Идете да гласувате, обаче!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение