Лек  светски разговор за времето

Времето е не просто жътва (на канабис). Времето е сложна работа. Европейска! Ето, аз, например, постоянно деля пътя на скоростта, но все не ми остава време. Вие пък имате още малко време (до 18 август) да участвате във всенародното електронно допитване на Европейскя съюз дали да бъде отменено лятното часово време, или не (можете да гласувате тук: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements)

В самият Европарламент доскоро кипяха люти спорове. Отадвана е доказано, че първоначалният мотив за въвеждането на лятно часово време: пестенето на електроенергия е с пренебрежим ефект върху икономиката. В същото време консерваторите и – особено ЕНП – изтъкват доводи срещу местенето на часовниковите стрелки: влияело лошо на психично-болните; увеличавали се пътните произшествия, защото на шофьорите им се спи; селскостопанските животни и стопани се обърквали с времето за доене, а най-много страдали компютърджиите…

Сега! Всеки ще потвърди, че сисадмините не страдат достатъчно. Винаги може още малко страдания за тази, обичана във всеки офис, професия! Относно психично-болните не мога да преценя. Те не са ли са си луди, независимо от това колко часа е? Признавам – освен политически некорктен съм и несведущ по темата.  Но това със селскостопанските животни наистина ме изумява. Петлите объркват ли се кога да кукуригат? Не приемам доводите срещу, но съм против местенето на стрелки и всякакво вмешателство във времето. Като син на фантаст съм напълно наясно, че времето е опасно нещо – ефектът на пеперудата и прочие нарушения на причинно-следствени връзки са азбукарски примери, подкрепящи ненамесата. Времето е сериозно нещо и не може да се оставя с лека ръка на чиновниците… И на фармацевтите разбира се. Айнщайн не е успял да разбере времето, вие наистина ли вярвате, че ще се справите с нощен крем срещу бръчки? И как един крем разбира, че е нощен?!!! Загадки, загадки…

Така, де, темата за времето, ако не по-важна, то поне е по-непозната от Митьо Очите. И малко по-светска. Тази ретро-мутра тероризира Слънчев бряг повече от десетилетие, а различни власти и правителства се правеха, че е едва ли не климатично явление. Като се започне от пребиването на таксиметровни шофьори, които не са неговите, а са се осмелили да ви доставят до Какао бийч и се стигне до търговията  от А до Я. Разбирай от царевица на плажа, през  кокаина, та до генеричните афродизиаци в аптеките. Мисля, че вместо да дирят политическите покровители и приятели на Митьо, по-важно е и прокурори, и журналисти да се захванат с полицейските му покровители.  Ама там е опасно! Там на страха Очите са големи, както казва народът. То не се и иска кой знае какво търсене, де. Нали не си представяте, че началникът на едно полицейско управление като Слънчев бряг, например, никога не е чувал какви ги върши Митьо и подопечните му?!!  Ами редно е да го попитаме: защо чак сега?! Не, че нещо ще отговори, ама ние да попитаме.

Българското фейсбук човечество много се зарадва на думите на премиера за жътвата на ксанабиса. Както възклива Поетът „Жътва е сега… Пейте, робини, тез тъжни песни! Грей и ти, слънце, в таз рабска земя!“ Все пак, най-добрият начин правителството  да се противопостави ефективно на нелегалното отглеждане на марихуана е като стимулира легалното. Нещо се понаправи през последните 2-3 години, но все още сме изключително назад от Европа, че и от съседите ни дори. Румъния развива сериозна конопена индустрия, а в Македония американската компания NYSX отвори първата си мощност за индустриален и медицински канабис и предвижда  инвестиции от 35 млн. долара. Няма сега да ви занимавам колко революционно полезно растение е това, само ще отбележа че има близо 5000 наистина практични приложения, извън възможността да си устроиш персонален ден на авиацията. От фармацевтиката, през текстилната идустрия, та до направата на пастмаси. Дори Форд е използвал конопа при серийното производство на автомобили.  „Но млъкни, сърце!“ както завършва вече цитирания Ботев стих. Първо ще достроим магистрала Хемус, после ще се занимаваме с канабиса. Повече от симпатия будят старанията на премиера лично да участва във всяко национално усилие – от спасяването на отделни футболни отбори и цели първенства, до завършването на магистрали. И може и да му се подиграваме за това, ама доказано е, че където се появи, делата тръгват някак по-енергично. Ето, Борисов се ангажира, че до 2024 магистралата ще е готова. Това са едни 5-6 години. Нищо на фона на общо 50-те, откакто е започната автомагистрала Хемус. 50 години много време ли са, или малко? Редно е сериозно да поговорим за това време – защото все не ни остава време. Последните 50 години от нашия живот. Това са точно две поколения, ако приемем, че на около 25 години децата ни вече имат свои деца. Време, през което се роди 6-милиардния жител на Земята, падна комунизма, имаше папа – поляк, появиха се интернет, електромобилите и Марешки. 50 години от чешката пролет, каквато ние нямахме, улисани в разговори на тема „такова беше времето”. Но пък имаме свои космонавти, станахме и от първите Арктически държави със собствена база на остров Ливингстън… Общо взето през 2024-а ще жънем това ,което сме посяли 50 години по-рано. Включително и автомагистрала Хемус. Или, както обичам често да казвам на протестиращите срещу ниските пенсии, с риск да ме обвинят в коравосърдечие и липса на социална чувствителност: няма как да искате достойни старини, ако сте нямали достойни младини. Сяли сте някога Димитровград, жънете сега Митко Пайнера! Това е положението.

Ако искате бързо да забогатеете, без връзка с времето, издайте на Американското правителство къде са намират Абдула Ахмед Абдула и Сейф ал Адел. През седмицата, властите в САЩ вдигнаха на 10 млн. долара наградата за информация, която може да доведе до залавянето на двамата командири, обвинени за атентатите срещу американските посолства в Източна Африка  точно преди 20 години, при които загинаха 250 и бяха ранени близо 5000 души. Как лети само времето, а? Както биха казали ислямистките пилоти-камикадзета…

Разбира се, това са някакви обективни измерители на времето. Иначе то си е субективно нещо. Особено в съчетание с марихуана. Известа е историята за бащата, който решил да опита тези весели цигарки, намерени в скривалището на сина му – тийнейджър. Излязал той на балкона, палнал една от самоделките, дръпнал дълбоко и – изведнъж – едно ярко оранжево кълбо се стрелнало от Изток на Запад пред очите му.  „Я- рекъл си таткото – това било интересно нещо!!!” И палнал още една цигака. И – хоп! – още едно кълбо. После трета – трето кълбо. Много се забавлявал той с тези кълбета, докато жена му не отворила балконската врата и не се разкрещяла: „Какво правиш, бе?! Вече трето денонощие стоиш на терасата?!!!”

Но, стига леки светски рзагвори за времето. Сега е време за жътва, а Световния съвет за зърното (International Grains Council) прогнозира с близо 36 млн.тона по-малък добив в сравнение с миналата година. Което означава, че цените  на зърното  ще са значително по-високи. Така, че – отивайте да жънете това, което сте сяли! И, както вика премиерът Борисов – ако сте сяли марихуана, хич и не отивайте да жънете. Подготвени сме! Най-после и ние да сме подготвени за нещо!  Жътва е сега, пейте робини! За да сте подготвени и  за музикалните телевизионни фомати през есента!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение