Българско прасе-касичка в годината на Земната свиня

Ако сте здраво стъпили на земята, любезни, но въпреки това се чувствате свиня, то това е вашата година. Годината на земната свиня. И ако вярвате на китайците, разбира се. Аз не им вярвам много, въпреки ред очевидни доказателства, че понякога си заслужават. Ето всички се превъзнасят по  “made in Germany”, а смятат китайските стоки за ментета, но китайската стена е на 5000 години и още си стои, а Берлинската и 50 не можа да изкара…

Авторът в годината на свинята

Аз уважавам изключително много това животно – свинята, въпреки че част от човечеството се гнуси от него и не го пуска в синагоги и джамии. Свинята, както би написал в Рибния буквар Петър Берон, е “добитък най-похож на человекът”. От свинята взимаме органи и тъкани, присаждаме си ги и нашето тяло ги възприема като свои. Даже евангелистите Лука и Марко свидетелстват, че бесовете молели Христос, ако ги прогони от човеците, да ги прати да се заселят свинете, явно като най-близки до хората. Свинята и свинското начало са до такава степен слети с нас, че смело можем да заявим: който яде свинско е половин канибал. А единственото хубаво нещо на това да си канибал, ако не се казваш Иди Амин или Ханибал Лектър, е че може още на 8 години да опиташ жена…

Ето горното изречение показва, че и в мъжко-женските отношения свинята също заема подобаващо място.  Не само феминистките, но дори най-покорни и обикновени жени са сигурни, че мъжете им са свине. Да не говорим пък за народните премъдрости, което обвинява свинята, че не разбира нито от кладенчова вода, нито от бисери, но за сметка на това изяжда хубавите круши. Всъщност, това с бисерите е много добра  метафора. Свинята, прелюбезни, понеже с развитието на еволюцията никога не е очаквала атака отгоре, няма никаква представа за света над нея, няма си понятие за небе. Затова, ако хвърляте бисери на свинете, те се пулят и чудят – „Я, тези бисери откъде се взеха?!”

– От небето, ма свиньо проста!!!!

Свиня, на която са хвърлили бисери

Както виждате Добрият Господ Бог не е бил много благосклонен към това животно, лишавайки го от небе. Вероятно за компенсация, обаче, Той го е надарил с 30 минутен (тридесет минутен!!!) оргазъм… Какво да ви кажа, може би пък си струват някои недостатъци и това да завършиш живота си като пържола, за сметка на 30 (тридесет!!!) минутен оргазъм?!

Както казал Мечо Пух на Прасчо: „Свиня, научих бъдещето ти!“

  „Ооо- зарадвал се Прасчо – прочел си ми хороскопа?!“

 „Не – отвърнал Пух – намерих една готварска книга…“

Барби- Джоконда. Промените при любимите кукли, появили се през предишната година на свинята (1959-а) са най-забележими

Но стига толкова възхвала на свинята! Годината на земната свиня обещава да е лекомислена и щастлива поне според китайските разбирания. Последната такава година е била през 1959-а! Годината, в която пускат първата кукла Барби, първото предаване на БНТ, първите снимки от обратната страна на Луната и Фидел Кастро става президент на Куба, а Аляска и Хавай стават съответно 49 и 50 щат на САЩ.  Да ме извинят колегите, но мисля, че най-малко промени от тогава са настъпили в Куба и БНТ, останалите неща доста се промениха. Имам предвид куклите Барби, Аляска и Хавай.

Какво ни очаква в годината на земната свиня?

Избори, разбира се. И предизборните свинщини вече започнаха. Основните политически сили  захванаха да се замерят с дребни компромати, чиято основна цел е да отдалечат колкото се може възможността за повдигането на някои сериозни теми.  Дори и президента се включи – вероятно неволно – като направи темата за крепенето на Мадуро основна политическа дъвка на седмицата. Сега ясно е, че Америка особено страстно защитава демокрацията в по-богатите на петрол страни. Но е и ясно, че въпросният Мадуро, а преди него лудият Чавес превърнаха най-проспериращата държава в Южна Америка в една от най-бедните страни в света! Интересно е, че ние смятаме последните избори във Венецуела за недемократични, докато за последните избори в Китай май нито САЩ, нито ЕС имат някакво особено мнение…

Така де, венецуелците да му мислят, ние си имаме наши свинщини над които да се упражняваме. На първо място трябва да поставим родната журналистика. Тя е уникална и до такава степен компетентно информираща, че три дни не можахме да разберем какво точно е избягало от терариума в Пловдив – анаконда, питон, боа или Корнелия Нинова.  След като не Георги Гергов, а полицията я търси, явно не е Нинова… Друго ще е.

Българско прасе-касичка в годината на Земната свиня

Зоолозите компетентно се произнесоха, че избягалото може да изкара без храна 12 месеца и в отлично здраве до 40 години. Това се доближава до показателите за средния българин на Евростат. Така че,  може  боата Анка да е избягала в Пловдив, може и среден българин Аню да е избягал. Да се чудиш има ли още неизбягали след като различни статистики през седмицата определиха българите в чужбина от 1.3 млн д 2.7 млн. Преди време, вече уволненият шеф на Агенцията за българите в чужбина твърдеше, че били повече от 5 милиона! Но колкото и да сме и където и да сме българите по света, в годината на земната свиня нямаме бисери, които да хвърляме на свинете и имаме ясна представа за небе. До толкова ясна, че всички сме компетентни Грипен или F16 трябва да охраняват небето ни.  То, както казва поетът, е „като от коприна”. Пак китайско изобретение, с една дума.

Dilov.info

Любен Дилов-син

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение