Според нашенските социални мрежи, рожденикът Бил Гейтс вън от съмнение е рептил!

Dilov.info

Много от случващото се в културата и политиката, прелюбезни,  можем да определим като преки последствия от Ковид-19. Симптоматично е най-вече със загубата на вкус. И не само напоследък! Прелистих назад страниците на „Стандарт”, за да видя какви сме ги нищили с вас тук преди две години и – о, чудо! Още тогава сме имали ясни симптоми на китайски грип. Откривали сме Бронзовата къща, ако я помните! Вярно – скромно откриване. Само от посолството на Австрия имаше хора, но си стоя този симптом за загубата на вкус сумата ти време точно срещу Националната художествена галерия.

Другото: президентът и премиерът нещо са се дърляли, както  САЩ с Русия и Китай, Турция с ЕС и всички. Абе, всичко си е все същото – у нас отбелязваме обира на Арабаконак (древната българска традиция революции и политика да се правят чрез обир на обществени фондове), а в световната политика процесът, при който автокрацията се маскира на клоунокрация, за да излъже демокрацията. Прилагам ви комбинирана снимка на трима автократи и трима клоунократи. Не са нужни много думи… И все пак народите живеят по-добре. Имат интернет, социални мрежи… Представете си карантина, а вкъщи имате един телефон за цялото семейство. При това с шайба!

Обещаният колаж, сравняващ автокрацията с клоунокрацията

На днешната дата, преди две години съм предложил, след като демонтират „Бронзовата къща”, на нейно място да се появи един национален музей на лошото изкуство. Така или иначе музей на модерното изкуство нямаме… поне да имаме музей на лошия вкус.  И той взе че се появи – спонтанно, народно, въстаническия – вече 114 дни му се радваме и ние.

Откриването на “Бронзовата къща” – още преди две години сме имали симптоми на Ковид-19 – загуба на вкус

Няма само италианците, които се разхождат в парка Боргезе да се радват на лошия ни вкус (имам предвид статуята „Вазов с малката глава” на проф. Минеков в Рим). Във всичко можем да обвиним протестите, само не и в добър вкус. Но никой не очаква от тях да имат вкус! Очакваше се да имат смисъл. Както не се очакваше и от Стоичков да рецитира Байрон, а да вкарва голове. Само че…  Ох, да оставим тази тема!

Паметникът на Вазов в Римския парк “Вила Боргезе” вече 10 години смайва разхождащите се сс неприродните си пропорции.

До Коледа остават едва някакви си два месеца! Искате ли да отмъстите на Дядо Коледа за тъпите подаръци, които ви носи всяка година? Започнете да се готвите от сега. Научете “Илиада” на Омир наизуст, и когато добрият старец ви каже: “Детенце, знаеш ли някое стихотворение”…

Макар, че кой знае, тази година и Дядо Коледа, може би ще работи дистанционно. И вероятно ще се казва AliExpress. Твърдят, че вече и пощальоните започнали да работят от домовете си. В смисъл, че четат писмата и – ако има нещо важно – звънят да ви кажат.

Всички многопрофилни болници (МБАЛ) станаха еднопрофилни (това съкращение няма да го напиша) – за ковидболни. По тази смешка разбирате, че загубата на вкус е всеобща – проявява се и у мен. Но мрачната истина е, че както първата карантина не ни направи нито по-добри, нито по-мъдри, така втората вълна ще ни направи вероятно по-злобни и окончателно ще порази вкуса ни във всяка една област. Смешките с разболелия се Борисов са симптоматични. Да перифразирам класикът Михаил Вешим – ние сме малък, но много злобен народ. Разбира се, можем да обвиним турското робство, или  Бил Гейтс за това. През изтеклата седмица Уйлям Хенри Гейтс Трети навърши 65 години и освен, че е рептил – според много доказателства в българските социални мрежи – отдавна е предсказал загубата на вкус у човечеството и необходимостта от ваксина срещу това. Гейтс Трети иска да ни чипира – убедени са мнозина българи. Същите, които Симеон Втори посъветва да си сменят чипа. И те биха го сменили, ако имаше на пазара нещо руско. Ама с американско – сакън!

Здравият смисъл умира от корона-вирус без придружаващи заболявания. Той и преди не беше много устойчив по тези географски ширини, но сега окончателно се предаде. Само един пример: В края на миналата седмица се прибирах от гмуркане, заедно с още 200 души от Египет. Държаха ни в самолета, с изключена вече вентилация, защото инструкцията е само по 30 души да се возят в единственото автобусче от пистата до терминала. Т.е. ако някой случайно не беше се заразил по време на полета, през тези 30 минути, докато ни извозваха да има възможност хубаво да се надиша от околните. Във всяка една от предлаганите мерки има толкова недомислия, че остава сериозното подозрение, че са писани в пристъп на лудост по време на буря.  Мисля, че втората вълна на грипа ще ни даде все пак една чудесна възможност: за пореден път да се убедим не само в тоталната липса на вкус, но и в липсата на смисъл. Ако у едно явление не виждате смисъл, наблюдавайте го достатъчно дълго. Ще видите, че пак няма смисъл!

Но липсата на вкус и загубата на смисъл не са само у управляващите, където най-много си личат. Много сектори, които ще пострадат от новия локдаун непрекъснато дават за пример страни като Франция и Германия, където затворените щели да получат помощи до 75% от оборота си от един нормален работен месец.  Това е чудесно, но ето защо не може да се получи у нас:  Вземете един лист. Разделете го на две. От дясно напишете сумата, която бихте искали да получите – например 50% от оборота ви. В лявата напишете всички укрити данъци, осигуровки, продадени стоки и услуги без касови бележки, заплати, платени на ръка. Как мислите, коя сума ще е по-голяма? Да не решите, че, не ми е мило за любимите ми ресторанти и барове, но взаимното надхитряне, в което живеем откакто се помним накрая ще надхитри всички ни…

И все пак трябва да се съпротивляваме, прелюбезни! Да не приемаме действителното за желано. Все повече хора ще стават контактни и етиката, не само разпоредбите на министъра, изисква да се самоизолират. И понеже загубата на вкус е страшен симптом, може да се опитаме да наваксаме. С хубава музика, книги, филми… Всички ще излезем по-бедни от цялата тази работа. Да се опитаме да излезем по-умни.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение