Виждане за хигиената на извънземните на артиста Stanislav Belovski

106-тата ми седмична бележка, прелюбезни, е повод да ви разкрия, че аз всъщност съм извънземно от планетата Рядко Тъпо Място, намираща се в Източния спирален ръкав на Млечния път. Живея в България, защото само тук се чувствам като у дома си…

За изминалите години свикнах с невероятни неща. Научих се дори да пия боза – поемането на гъста песъчлива течност на моята планета се приема за нещо като порнография. На път съм да свикна и с президента Радев, дори!

След Плевнелиев станах философ от непознат галактически тип: Ето, изобщо не си задавам въпроса Бенатова ли се държи лошо с Мутафчийски, или Мутафчийски се държи лошо с Бенатова. За мен е важното, че и двама се държат! Не всички удържаме да не отхвръкнем окончателно извън орбитата на разума. Защото – съгласете се – трудно е да пресметнеш родените ли са повече при Борисов, или умрелите при Радев. Това е сложно уравнение, при което всичко е статистически известно, а неизвестното е какво се търси, а не каквото се търси, както е по принцип при уравненията. Неизвестно е също така защо изобщо се говорят тези работи!

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие, но видове като Божков, Горанов и Домусчиев от една страна, Нинова, Мая Манолова и Костя Варненски – от друга, ми причиняват такова разнообразие от душевни вълнения, че са на път да се превърнат в биологически изменения! И в същото време, дадох си сметка, че днес се навършва точно една година откакто спря сериала „Игра на Тронове“.

Сагата „Божков-Горанов-Левски“ го гони по популярност и драматизъм, но докато не се разбере кой от замесените е спал с леля си, съгласете, все още сме далеч от качеството на историята с огнедишащите дракони. Нас с огнедишащи дракони само не можеш да ни впечатлиш. Ние сме отрасли с приказките за триглавата ламя, макар и действителността да е по-различна от приказния наратив. Защото хубаво е с Триглавата ламя: едната пие, втората мези, третата бърже те в уста целуне… Лошото е, че после и трите повръщат!

Аз, понеже съм от много години на планетата Земя и помня отдавна, че далеч преди родената в бурята Денерис, една друга жена каза „Мислете за мен като за огън“. А пък още преди това Радой Ралин редеше едно стихче:

Ако бях министър-председател,
бих направил ред реформи аз,
бих наказал всеки свой ласкател,
бих го пратил дописник в „Марбас”.

Бих тогава Боков аз направил
шеф на някой месокомбинат.
Бих от Бицин пресата избавил,
Бих го пратил в сектор „Зарзават”.

„Марбас“ за по-младите читатели да обясня, още си съществува. Това е Маришкия басейн и даже чудесно се развива. Дори прочутият пазар в Димитровград отваря, при засилени мерки за социална дистанция, разбира се. Имената от стихчето на Радой можете да замените, с което си искате медийно име в момента, а пък самото стихче сякаш много отива и на президента. „Ако управлявах аз, нямаше да има корупция“ – каза той. Припомням ви, че съм извънземно и неведнъж съм чувал израза: „Ако аз бях създал Вселената, нямаше да има гравитация“. Обикновено го казват хора, на които нещо им е паднало на главата.

Ако сънуваш, че спиш и сънуваш и след това се събудиш, не ставаш два пъти по-буден. И аз – въпреки огромният ми чуждопланетен опит – все още не съм сигурен, сънувам ли го това с държавните бензиностанции, или не. Още повече, че се разбра, че било отдавнашна идея на Марешки. Вие бихте ли направили каквото и да е било по идея на Марешки?! Също така близко до съновидението е и положението, при което акциите на „Левски“ се раздават чрез електронно гласуване. А не може ли направо да се пуснат като талони за търкане. Всеки фен ще си купи, за да подкрепи отбора – търка и печели разни необикновени неща. Например правото да го приемат право в Софийския университет с приемен изпит. Изобщо, колеги, внимавайте като минавате покрай Ректората, да не ви дръпне някой вътре и да ви запише журналистика отново.

В БСП отново става вълнуващо. Задават се преки избори, пленуми, конгреси. По повод лидерката, можем да припомним старата морска поговорка, че някои жени са вълнуващи като океан. В смисъл, ако не сте свикнали, става ви лошо… Политическият дебат който левицата води, освен че е високо съдържателен и пряко засягащ проблемите на природонаселението, показва че участниците в дебата не си дават сметка за основното политическо правило: когато хвърляш екскременти по някого, не е ясно ще уцелиш ли, или не. Но е ясно че твоите ръце вече миришат на изпражнения. Някои хора имат вкус. Други имат мирис…

Ето и природата бърза да се нагоди към този феномен – справка: водите във Варненския залив. Подозирам, че скоро и Вселената ще я последва.

Самото име на Вселената издава идеята, че иде реч за всеобща леност. Разумът е вирус, с когото тя не бърза да се справи. Само подържа социална дистанция от милиарди светлинни години. А и човешката история ни учи, че тъмнината е по-бърза от светлината. Просто, когато светлината пристигне, тъмнината винаги е вече там. Та във всеобщата карантинна леност, аз все по-малко се усещам като извънземно и откривам, че съвсем справедливо мястото ми е точно тук. Да не би всички да са като мен? Да не би всички да сме извънземни?!

Една позната… като имате пред вид на кое списание съм главен редактор, сещате се за какъв тип жена става дума. Та тази очарователна дама глътнала без да иска онези малки хартиени възглавнички, пълни с ориз, дето ги слагат в пликовете с чипс да не се овлажнява. Отърчала тя при лекаря, казала му какво е направила и разтревожено попитала сега дали ще умре. Така де, туй пликче може да абсорбира цялата и вътрешна влага! Докторът – млад, флиртува му се – та взел, че й казал: „Всички ще умрем!“

„Леле – изпищяла моята позната – всички ще умрат?! Ама какво точно съм направила?!!!“

Сега много пищят, а някои се канят и да съдят Мутафчийски, че им казал, че всички ще умрем. Мисля, че тези, които се страхуват от тази идея, или от Мутафчийски, трябва да потърсят специализирана помощ, за да се справят със страховете си. Психологична, религиозна. Каквато намерят. Преди време Светльо Витков, беше открил начин: „Безсмъртен съм! От ч@кии си изтрих линията на живота!“ Някои журналисти му повярваха и не са спрели да пробват. А непрежалимият Рангел Вълчанов ни успокояваше: „Всички ще умрем! А сега, наздраве!“

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение