Точно мъгливата техника сфумато придава на Мона Лиза вид на тайно ваксинирана

В последно време

Dilov.info

Повечето, възбуждащи въображението истории, прелюбезни, имат прости обяснения. Най-вероятно Архимед е извикал „Еврика!”, защото – когато е влязъл във ваната – Еврика вече е била вътре. Белегът на Хари Потър едва ли му е от епична битка в невръстна възраст с лорд Волдемор. По-скоро изглежда да го е блъкал „Опел” като малък. Изобщо – да продължим с метафорите от банята – животът е прост като в баня – или намаляваш топлата вода, или увеличаваш студената. Когато няма топла вода, става още по-просто !

Вярно е, че живеем във времена, когато изразът „в последно време…” добива все по-зловещ смисъл, но да припомня, че човечеството преживявало и по-страшни неща. А и по-смешни дори от „Изправи се. Мутри вън!”. Всъщност, ако Мая искаше да си кръсти коректно формацията, би следвало да се казва: „Наведи се на президента. Мутри в ЮАР!” Това последното, заради едни братя от Дупница, които изобщо не са братя и отдавна не са в Дупница.

През седмицата, когато тържествено отбелязваме Чуминден, на президентите никак не им е лесно! Имам предвид президентите на свръх-силите. Започва историческият втори импийчмънт срещу Тръмп, историята със замъка на Путин и Навални пък не ще да завърши, а президентът на България – третата свръх-сила по оста Москва – София – Вашингтон – се гърчи, заради глупаво прикриване на елементарното прегрешение на сина му. Последното не искам да го коментирам изобщо! Мъж, който не е взимал сина си от Районното, или пък баща му не е взимал него от полицията – не е живял пълноценно! В България това е традиция, както правилото за шведските мъже, които поне веднъж в живота си трябва да участват в тройка, да отгледат син, да посадят дърво, а от дървото… да направят стол на „Икеа”! Откакто няма наборна военна служба, районните участъци на полицията са принудени да играят и тази мъжко-възпитателна роля. Моля – като не им помагаме, поне да не им пречим, независимо дали става дума за президентски синове, или за обикновени момчета.

Като рекох Чуминден, да припомня, че на този ден в миналото, по традиция на края на селото се оставяли прясна питка, намазана с мед, гребен, чиста кърпа, сапун, стомна с вода, огледало и шише ракия. Чумата се залисвала да се реше, мие и оглежда и не влизала в селото. След това изяждала питата и изпивала ракията и вече е забравила за какво е дошла. Днес в края на селото се строи мол – ефектът е същия. Ако на чуминден жена ви счупи чаша това е на щастие, ако вие я счупите –време е да си извадите ръцете от задника. На празника на свети Харалмпий народът традиционно се мъчи да умилостиви Черната гостенка, пробутвайки ѝ питки с мед и други лакомства. За тази цел днес ние използваме статистиката. За да паднат заразените от модерната чума под хиляда на ден, ние ги изчисляваме на двуседмична средна база. По тази начин чумата остава с впечатление, че заразените са много по-малко и – или се обезкуражава, или се настървява. Предстои да видим!

Гъркиня показва на минувачи последствията от затворените козметични салони… картина на Изабел Маркес

Истината е, че гърците са ни бесни – и на нас, и на Сърбия, за относително разхлабените мерки и призовават Европа да ни стресне и да затегнем карантината. Накрая ще го отнесе Мицотакис, защото при много по-строга карантина, гърците имат доста повече заразени от нас. В област Атика допълнително затягат мерките, нищо не работи и гъркините трябват да ползват – както в древността – остри камъни за епилация. Ако това се беше случило в древността, Троянската война нямаше да избухне, защото хубавата Елена щеше да е обраснала като Чубака и никакви ахейци, мирмидонци и прочее героични народи, не биха се вдигнали да обсаждат града на Приам. Така, че стига сте хленчили и разрешете на властите да направят бързи тестове на децата ви в училище и детските градини. Това ще ни даде по-вярна картина на ситуацията, а с истината се живее по-леко, отколкото с мисълта, че и тази вечер няма да ходите на ресторант. Тъжно е, че не можем да ходим на ресторант, но пък успокояващо е, че все още можем да ходим.

Успокояващо е също така, че Нинова, след като оправи всичко, ще се захване и с образованието. Тя иска с по един учебник по предмет да „съхрани българщината“. Ох, дано в този учебник на Нинова най-после бъде разяснено, че думата „българщина“ е грозна, безсмислена и нелепа. Нещо, което отлично се вижда, когато опитаме да използваме подобно понятие за други народи: германщина, французщина, италиянщина, а за по-простите народи – направо простащина! Нинова събрала екип от интелектуалци, прощудирали различните учебници по литература за 7 клас и открила потресаващи неща. Кога намира време тази жена да свърши всички важни за Отечеството неща?! Това е пълна загадка, потънала в сфуматото на „Позитано“ 20!

При това председателката на БСП е подложена на нечовешки изпитания, както става ясно от исковата и молба срещу журналистката Калина Андролова. Не съм взел разрешение от адвокатите на Нинова да цитирам въпросния иск, но си го свалих от страницата на Калина, която е публична:

„Статусите и статиите ми причиниха стрес и притеснения да не би хората да им повярват. Вече не мога да спя спокойно през нощите, защото мисля за публикациите и за широкия им отзвук, който те имат в обществото. Поради безсънието, през деня се чувствам отпаднала и ми е трудно да се съсредоточа върху работата си. Загубих концентрацията си и защото хората продължават да ми задават въпроси дали изложеното в тези статуси е вярно. Ежедневно търпя подобни въпроси, които ме изкарват от равновесие. Затворих се в себе си, нямам желание да се срещам с приятели и познати, защото се чувствам унизена и потисната. Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха от мен вследствие на публикуваните статуси и статии. Усещам промяна в тяхното отношение спрямо мен, защото избягват да общуват с мен, не ме канят на извънпартийни събирания. Особено силно се оказа влиянието на публикациите не само върху съпартийците и съмишлениците ми, но и върху хора, които потенциално биха могли да бъдат привлечени от социалистическите идеи, но прочетеното ги отблъсква и изпълва със съмнение.“

Сами разбирате какви щети нанася Андролова (впрочем, до скоро главна редакторка на най-смисленото ляво издание, излизало някога у нас – „Аспекто“) не само на Нинова, но на цялото бъдеще на социалистическите идеи в България! И една част от колегите и от БСП се отдръпнали от нея, заради статусите на Калина, а не защото не сложи Киро Добрев в листите, което – както и да го погледнем – си е груба разправа с един от най-популярните в БСП лидери, осмелил се да поиска поста й. Всички тези щети са оценени от ищцата на 12 хиляди евро…

Точно мъгливата техника сфумато придава на Мона Лиза вид на тайно ваксинирана

Като казах по-горе сфумато, да поясня, че става дума за метод на живописване, техника, за която се твърди, че е приложена за пръв път от маестро Антонело да Месина, а по-късно използвана от Леонардо да Винчи, за да докара тази невероятно загадъчна усмивка на Мона Лиза. Именно леко мъглявото изражение, наречено по-късно сфумато, кара Джокондата да се усмихва като тайно ваксинирана с руска ваксина, докато целият Ренесанс се гърчи в лапите на чумата…Или като лидерка на БСП, тайна приватизаторка от СДС.

Но да оставим Нинова на мира, да ѝ пожелаем по-скоро връщане на „желанието да се среща с близки и приятели“, а ние да се възхитим на радостната среща между Марешки и Валери Симеонов. Мисля, че от контакта между тези две вселени безспорно ще се произведе ярък политически протуберанс, която ще ни топли и в най-студените дни, които се задават. Валери и Веселин наистина са две Вселени, двете В-та, стремящи се трайно да се задържат на полагащото им се трето място в българската политическа азбука.

Изобщо, прелюбезни, в последно време все по-хубаво става и ни остава само да се надяваме, че наистина няма да е последно!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение