Посрещаме румънските диви свине с angry bird

В разгара на лятото да ви припомня, че човек за полет е роден, а не за да хвърля птици по свине. Това във връзка с пристрастяването към онази компютърна игра, където обстрелваш неприятни прасета с гневни рошави птички. Продължава да е много популярна, въпреки че напоследък е сериозно застрашена от мерките на правителството срещу румънските диви свине. Мисля, че от Политехниката трябва основателно да се ядосат на факта, че всяко нескопосано правителствено действие бива наречено „инженерно съоръжение”.  Това доста подкопава авторитета на вишето ни техническо училище и си е достатъчен повод за поне един палатков лагер пред парламента.

Една идея към еко-министерството: ако обявите парламента за дюна, или поне за защитена територия, можете да забраните свободното къмпингуване през лятото там! Имате основание да го направите– мястото е обитавано от постоянно застрашени редки видове, а мисловната дейност вътре е сравнима с пясъчната ерозия.

Изтича една вълнуваща седмица във всяко отношение.  Седмица, през която отбелязахме 1207 години откак Никифор Първи Геник си загуби главата по красотите на Върбишкия проход. Известно е, че по този повод кхан Крум е пуснал възпоменателна чаша.  Седмицата на пожарите край Атина. Съвсем сериозно –  докато слушах по радиото последни сводки за жертвите , изведнъж чух най- успокояващия шум на този свят:  боклукчийския камион рано сутрин. В медийната просъница ,в която живеем, този шум ни напомня, че цивилизацията – добра или лоша, смешна със заграждениятасрещу прасета, или трогателна с опитите да се противопоставим на природата – съществува. Да, цивилизацията ни е ужасно крехка и застрашена не толкова от природните пожари, колкото от непрестанно тлеещия гняв, който всеки от нас носи у себе си. Често глупав, суетен и безсмислен, но достатъчен да подпали всичко, което понаваме и обичаме. Сирия е доста добър пример за това. Цивилизацията  я има и трябва да я пазим, коклкото и помпозно да ви звучи това призоваване. Би трябвало в парковете да има табелки „Пазете цивилизацията!”. Защото тревата пак ще поникне, с цивилизацията е по-трудно…

Спомняте ли си секатата „Аум Шинрикьо”? Е,  през изминалата седмица бяха екзекутирани последните шестима от групата, която през 1995-а обгази Токийското метро и порази над 2000 души. Върховната истина, както гласи преводът на името на сектата, си беше поставила за цел да унищожи цивилизацията в Япония, посредством изключителен арсенал от биологични и химически оръжия. Точно  като в знаменития роман на Гор Видал  – „Калки”. Но не е нужно да ходим чак до Япония – дори най-близката история на Балканите е достатъчно красноречиво доказателство за крехкостта на цивилазицията – Дубровник, Серебреница(през същата тази 1995-а),обсадата на Сараево…  И понеже фанфарите по повод края на българското европредседателство стихнаха, можем спокойно да кажем – да, инициативите ни не засягаха цената на млякото или Истанбулската конвенция, но поставянето Западните Балкани в центъра на вътрешнообщностния диалог беше мъдро, смело и важно българско начинание. И това не е някакво субективно усещане, или пропаганден шаблон. Едно изследване на обединените балкански клонове на Галъп Интеренешънъл от миналата седмица показа, че Българското председателство на ЕС и поставянето в центъра на дебата на темата за присъединяването на Западните Балкани, не просто не е останало незабелязано в региона, но е донесло изключителни позитиви на страната ни. Над 6000 рецепиенти от България, Сърбия, Макенодия, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора единодушно са посочили българския премиер Бойко Борисов като най-деен и забележим, спрямо останалите шефове на изпълнителната власт в района.

Може би Хърватската президентка да го е надниманала малко с мократа си фланелка и  прегръдките с Макрон от финала наСветовното по футбол, но със сигурност това е по-скоро в еротичен, отколкото в политически план. Улисани в дребните си политически залъгалки оставаме често втренчени в дървото, без да виждаме гората. Съвсем точно важи това наблюдение за истерията около заразените животни в Странджа, яхната от почти всички политически субекти… Само да припомня, че Великобритания умъртви стотици хиляди говеда по време на епидемията от син език, за да предпази Европа от пандемия. И това се е случвало неведнъж в най-новата история. Вероятно ще се случва и в бъдеще.

Не пропагандирам коравосърдечие, а повече общностно мислене, което ни е доста трудно на нас, българите… Разплакана баба, на която са умъртвили козата е тъжна гледка, наистина. А милион заразени и убити животни какво е? Статистика?

Измина една седмица, която би следвало да ни направи по-мъдри, защото беше изпълнена с тъжни събития. Но пък другата обещава да е весела. Разбра се ,че другата седмица на Бузлуджа, „яката дупара пролетариатът ще я бара”.  Така де, Гери Никол ако не пее на социалистите, кой? Аз още през миналия век им предлагах да наемат Зи Зи Топ и да ги представят на Бузлуджа като като Маркс, Енгелс и Благоев, ама тогава не бяха узрели още за смели артистични решения. Не врярвам и Патротичния фронт да се разпадне през идващата седмица заради гръмовните крамоли между Сидеров и Симеонов. Наистина ще е жалко, защото  коалиционните партньори на ГЕРБ са извор на постоянно веселие и дъвки за народа.

Така хубаво омазаха поправката „Домусчиев”, че вече и самият Киро се обяви против нея. Днес конституционния съд трябва да се произнесе и по законосъобразността на Истанбулската конвенция, което ще е повод за нови фейсбук-веселби и остроумия. Именно Енгелс, а не Зи Зи Топ, е отбелязал, че „машината е етап от общественото съзнание”. Същото важи за идеите и нормите.

Националното ни обществено съзнание изобщо не успява да разбере за какво иде реч в т.нар. Истанбулска конвенция, камо ли да я приеме. Виж, ако я бяха нарекли Цариградска, или Върбишка та да припомни за неустрашимите воини на Крума Страшний, по-леко щеше да е.  Ако трябва да си избираме пола, по-добре да вървим на избори – заканва се общественото съзнание, което е единот най-хубавите вицове на изминалата седмица.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение