Ако виждате друго, а не Толстой, то вие сте за Фройд. По принцип авторите с "й" в името са трудни а разбиране.

Толстой в Биариц

Тръм туитна Европа стресна

Dilov.info

Авторът на „Война и мир” никога не е стигал до Биариц. Най-вероятно, защото по негово време и особено в Русия, сърфа не е бил  много  популярен. Твърди се, че е пътувал за България, когато пневмонията го поваля на гара Астапово и слага край на страдалческия му живот.

28 август по стар стил е рождения му ден, та в тази връзка е редно да си припомним, че живеем в много объркан свят, далеч  от толстоизма. И че трябва сериозно да мислим как по-стабилно да укрепим къщичката си, дори и на задаващите се местни избори.

Какво се е объркало в света ли?

Това е все едно да питаш какво се е объркало в къщата на Облонски! Челите Толстой ще ме разберат!

Интересна закономерност е  – вижда се и от картинката –  че писателите, чиито имена  съдържат „й” са по-трудни за разбиране. Например Фройд, Толстой, Джойс… Точно толкова трудни, колкото е трудно на мнозинството от сънародниците ни да разберат, че няма дума в множествено число, която да завърша с „й”.

Но това е бял кахър на фона на истинските проблеми, които се струпват на хоризонта и никаквата подготовка да ги посрещнем от наша страна. С две думи задава се нов икономически пожар в света, пред който кризата от 2008-ма ще ни се стори романтичен лагерен огън.

За обикновените хора остава надеждата, че ще могат чрез духовитост да предотвратят пожара, който се задава. Но как се отразява духовитостта на огъня е известно…

Новините за откраднати електронни тротинетки тържествено доминираха над случилото се в Биариц. Там на първо място стана ясно, че Европа е така уморена от проблемите, които сама си създава, че няма никаква сила да се изправи срещу онези, които ѝ идват отвън… Липсва ѝ единство, за да посрещне икономическите си кризи, липсва и духовна сила, за да запази мястото си на световен интелектуален лидер. Европа се гърчи в прегръдките на един агонизиращ глобализъм, който с всеки изминат ден се тресе все повече от ударите на новия протекционизъм на САЩ.

Неприемайки диктаторския режим в Москва и увеличавайки санкциите срещу Русия, ЕС губи и традиционния си продоволствен тил и се оказва в позицията „сам срещу всички”. Положение, много сходно с положението на Тръмп, но за разлика от рижавия перчемлия, ЕС няма подкрепата на родните „ред негс”. Тъкмо обратно – „червените вратове” на Европа са негативно настроени към целия проект за Европейски съюз и откровено симпатизират на системните блондинки Тръмп, Борис  Джонсън и Путин.

Най-сниманите “блондинки” в Биариц, които сериозно клатят света.

 Политиката „луд с картечница”, последователно провеждана от Тръмп, буквално всяка седмица разлюлява Старата госпожа, все едно дали става дума за желанието му да купи Гренландия, или да вдигне митата на френските вина и германските автомобили.  И няма никакви изгледи, докато славянофилът Тръмп не вземе втори мандат това да спре.  И за да не остане с впечатление любезния европеец, че Тръмп му обръща някакво сериозно внимание, в навечерието на Биариц той „почерпи” Китай със заявлението, че смята от 1 октомври да вдигне митата върху нов кръг китайски стоки с предвидима стойност над 500 милиарда долара. Пекин се опитваше да компенсира тези мерки с девалвация на юана, но това средство все повече изглежда изчерпано като ефективност.

Знаменитият туит на Тръмп: „С настоящето на нашите велики компании се нарежда незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай, където да произвеждат стоките си, включително и да се върнат в САЩ” може да се струва смешен на някои, но всъщност Американската конституция позволява на президента във време на криза да издава подобна заповед. Нещо повече това се е случвало десетки пъти – последният само преди пет години, след анекса на Крим от Русия през 2014. Ако това стане светът ще бъде разклатен изцяло, а изгледите  за световна рецесия ще се превърнат в светкавична действителност.

С какво посреща Европа надигащия се хаос?

С напълно изчерпана Меркел, с объркано европейско правителство, твърде трудно конструирано и съвсем нееднозначно приемана от повечето страни членки, с лудото Боре в Лондон и Макрон в Париж, на когото съвсем му падна френския петльов гребен след евроизборите и жълтите жилетки. Правителствената криза в Италия, съчетана с ужасяващи икономически показатели предвещава нов „гръцки” проблем за ЕС.  Останалите  локални напрежения, свързани с образи като Ердоган,  Орбан, или отношенията около Косово е излишно да изреждам.

Страшното е, че на хоризонта не се вижда да проблясва каквато и да е било европейска мисъл за общ отпор на надигащата се световна криза. Вероятно Европа е обречена да преживее поне едно наистина тежко десетилетие, за да открие ценността на единството си. Тоест, ще трябва да стане по трудния начин. И да се върнем в нашата градинка, в навечерието на местните избори.

На всички кандидат-кметове бих препоръчал да включат в програмата си сериозен раздел: „Ясна поляна по време на световна криза”. Все едно дали става дума за село Ясна поляна, или за Бургас, или за София. В случай на нова световна рецесия, съчетана с изолационистка политика на САЩ, първото което ще секне са европарите. След това естествено ще се режат и националните социални и инфраструктурни фондове. Няма как да поддържаме същия икономически растеж, което ще доведе най-малкото до неувеличаване на доходите. Малцина си дават сметка, но само вдигането на митата за немски автомобили в САЩ ще се отрази чувствително на повече от 10 български града,  независимо дали ще има завод на Фолксваген в България, или не…

Така де, стига съм прокобявал. В личен план не е лошо да сварим повече лютеница и да си прегледаме старите библиотеки, защото ако тенденциите се запазят пари за нови книги няма да има. Както и за подобряване на образованието.

„Силата на правителствата – пише преди 150 години Толстой – се крепи върху невежеството на народа”.  Това отскоро важи и за Европа.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение