Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си / Любен Дилов

Анотация

Писани буквално в две хилядолетия – 1969 г. и 2001 г. – двата текста интерпретират един и същ, свръхмодерен сюжет – границите на човешкото, когато животът ни започва не просто да зависи, а да се слива с този на машините. Странни идейни и тематични родства се откриват между Станислав Лем и Дилов (случвало се е и да разделят дори международни награди). Сюжетите на „Соларис“ и „Тежестта на скафандъра“ са изключително близки, а двата романа са писани в едни и същи години – 1960-1961.

„Тежестта на скафандъра“ престоява дълго в издателствата, защото комунистическото книгоиздаване е стъписано от „твърдата“ фантастика на Дилов – жанр, напълно отсъстващ по онова време у нас.

„Да избереш себе си“ пък се доближава, макар и по един диловски – ироничен и еротичен – начин до класическите сюжети на киберпънка. В търсенето на безсмъртие човекът се превръща в машина, принуден сам да определи новите граници и закони на човечността и – най-трудното – сам да си ги спазва.

Любен Дилов-син

Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си / Любен Дилов

ЗАГЛАВИЕ: Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си
АВТОР: Любен Дилов
ДИЗАЙНЕР: Владимир Тодоров, Чавдар Гюзелев
ISBN: 978-619-164-233-5
ОБЕМ: 480 страници
КОРИЦА: Мека корица
ФОРМАТ: 14 х 21 cm
ЦЕНА: 20,00 лв.

Поръчайте  „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“ онлайн

Любен Дилов син за книгата „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си “ в БНР:

Мисля, че младите българи ще го открият и много ще се забавляват, каза в интервю за „Хоризонт“ писателят Любен Дилов за предстоящото представяне на третия том на Събраните съчинения на баща си – писателя-фантаст Любен Дилов. Те ще се състои на 29-и декември.

„Тежестта на скафандъра“ и „Да избереш себе си“ са два романа в жанра на чистата фантастика. В неговите книги има предусещане за това, че машините ще заменят хората. Например, романът „Да избереш себе си“ разказва за професор, който успява да се пресели в палава машина. Става дума за свят, в който сам трябва да си поставиш ограниченията и най-трудното е да ги спазваш. Изкушението да си поиграеш на Господ съпътства хората, отбеляза Дилов.

Пуснахме вече във втория том на поредицата книги, които също са много любопитни за четене. „Сексът и комунизмът“ например е една провокативна книга, добави Любен Дилов – син.

Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев създадоха концепцията на оформлението, добави Дилов.

За празника той пожела здраве, защото не може да се купи или размени. Много е важно също да си вярваме помежду си. Най-великата дума е доварие, поне за нас в момента, смята Дилов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Любен Дилов син за книгата „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си “ в БТВ:

Третият том включва две класически хард фантастики: „Тежестта на скафандъра” и „Да избереш себе си”, каза Любен Дилов-син.

„Те са писани с 40 години разлика една от друга, но са много любопитни, защото по особен начин са пророчески. И двете се занимават с границите на човешкото, т.е. как се държиш, когато престанеш да бъдеш човек и се превръщаш в нещо друго”.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение