С целувка се предава не само Христос, но и корона-вирус

Dilov.info

Това, прелюбезни, е 101-тата страница за вестник. „Стандарт”, на която сте принудени да четете излиянията ми. Но, винаги има и по-лошо – можеше да ги слушате, например. На мен и без маска много-много не ми се разбира…

Ето, в чест на този знаменателен факт, обещавам изобщо да не ви занимавам с Волен Сидеров. Напълно достатъчно е, след като призова всички без страх да се изправим пред Господа, той да се изправи без маска пред „инструмента Господен” – Иван Гешев!

Ние да се посветим на Страстната седмица и… борбата срещу 5G-мрежата. Освен всички други ужасии, които тя представлява, от два дни в социалните мрежи усилено се говори, че 5G забавя гроздовата ферментация. Мисля, че това ще е краят. Поне на територията на българското човечество, а не само в Русе, където миналата седмица, кметът лично се ангажира с изясняване на драмата с новата мрежа. За българите, да не им стане ракията е по-страшно от това да не отидат на черква за Великден…

Страстната седмица тази година се състои от поредица от тайни вечери по домовете. На повечето семейства вече им изгоряха крушките в хладилника от постоянното отваряне и затваряне, а онлайн-часовете по физическо, включващи тичане около стола, съвсем не са достатъчни, за да предотвратят общото затлъстяване, което ще ни сполети след карантината, заедно със световната икономическа криза.

Бог ще ни приеме и дебели и грешни, но да не се изпсукаме съвсем

Взимайте мерки, уважаеми, защото да си беден и дебел едновременно е едно от най-тъжните състояние на света. Да, Бог е добър, и ще ни приеме и дебели и грешни – има много доказателства за това – но с малко фитнес, всеки ден, бихме могли поне да изненадаме приятно патоанатомите…

Стига черен хумор! Да се върнем на страстната седмица. Тайната вечеря и целувката на Юда са два от новозаветните сюжети, които особено силно пленяват въображението ми. Вълнуват ме повече, отколкото двуглаво, болно от спин, ромче – сиамски близнак, джудже и хомосексуалист едновременно, би запленило Крабовски! Може би, заради картината на Леонардо, на която всички Христови спътници имат вид на тайно вечеряли преди това. Или пък, заради подозрението, че Юда се е обесил, защото след Христос никой вече не е искал да се целува с него.

Тайната вечеря в условия на карантина

Трагедията на Юда е изключително интересна, защото се повтаря постоянно през вековете. И не, не само като символ на предателството, каквато е доминиращата интерпретация. Всъщност Юда страстно е желал любовта на победителите. Не забравяйте, че израелтяните  очакват  новия пророк,  който да седне в трона на Давид, да бъде цар на евреите. И така посрещат Христос в Иерусалим – като цар, както и много други пророци преди него. Не случайно и на кръста Му пише, макар и подигравателно – INRI – „Цар на евреите”. Бедният Юда, не е могъл да понесе истината, че всъщност е в свитата не на бъдещия земен цар, а на небесния бог на любовта и изкуплението. Затова го предава не на римляните, а на Синедриона – като лъжецар… Така Юда губи не само надежда за земно добруване, но губи и любовта, което е най-страшното.

Няма да се изкуша да търся модерни аналогии на Юда в нашата действителност. Както се казва – коя по-напред! На тази страстна седмица друго ни е по-важно – както каза Киро от „Тройка на Разсъмване” – с целувка се предава не само Христос, но и корона-вирус. Затова, прелюбезни, наистина останете си вкъщи тази година. Имам сериозни подозрения, че Иисус няма да е нито в черквата, нито в Църквата. Да не забравяме, че по Негово време не е имало нито черкви, нито Църква. А всичко, което уж бил казал по въпроса Синът Господен сме научили от Саул от Тарс, известен с римското си име Павел.

И макар Разпети петък да е ден, в който почитаме саможертвата в името на любовта, тази саможертва точно – да вземем причастие от една и съща лъжичка – никой не иска от нас. Да честваме любовта, не бутайки се в храма, а да я потърсим в мислите си, защото Христовата любов, отиваща отвъд биологичното продължение на рода е неприродно, неестествено явление. Затова я наричаме и божествена.

Каквато и аналогия да се направи със саможертвата на Богочовека би била богохулна. Най-вече заради това, че той е избрал кръста в името на хора, които – така или иначе – всеки ден са го разпъвали с надеждите и претенциите си. Спомнете си не само Юда, но и Петър, Тома… В известен смисъл Христос е спасил себе си от нас, избирайки разпятието, а ние избираме да вярваме, че го е направил за спасението на нашите души. Представете си, какво би станало, ако беше осъден на доживотен затвор… Един Нелсън Мандела, например.  Щеше ли човечеството да боготвори едно продължително обучение в любов към ближния, при това – придружено с чудеса?! Някой успял ли е да понесе продължителна любов? И Нелсън Мандела не успя. Само Църквата – тази стара самозвана Христова годеница, усъвършенствала столетия имитацията на религиозен оргазъм.

Някои погрешно наричат Разпети петък „най-тъжния ден”. Да, свидетелите на саможертвата Му скърбят. Те вярват, че за тях го е направил и призовават да водим живот, достоен за любовта и самопожертвованието Му. Но защо това да е тъжно? Защо да не е ден на обещание? Ден на откритието, че има Любов отвъд смъртта и че тя ще победи. И смисълът на обидно кратките ни дни е да пренасяме и предаваме вярата и знанието за тази любов. Вярата, Знанието и Любовта, въобще. С каквото и име да наричаме Божественото начало в живота си, то се оглежда в нашите очи и чрез нашите очи. То нас създава и ние него. С вяра, любов и знание.

Павел, великият изкривител на християнството, превърнал вярата в държавнотворческа доктрина, казва: „За мен светът е разпнат, и аз за света!”. Аз не помня други дни, като днешните, в които тези думи да са звучали толкова на място. Затова, стойте си вкъщи, разпнати между Досадата и Любовта към ближните си и се наслаждавайте на всеки миг от това земно щастие. Може да не си давате сметка, но това е Раят, от който ще бъдем изгонени щом карантината свърши.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение