Снимката на Бойко с Тръмп
Новият световен ред има свой етикет, колаж на Valdes Radev

Това, което търсиш в Гугъл, търси теб

Бойко с Тръмп
Новият световен ред има свой етикет, колаж на Valdes Radev

Голям плач из нет-а, любезни, че Бате само се бил ръкувал с бай Тръмп! Ама вие, какво очаквахте, да сипят царевична ракия, неправилно наричана от американците уиски и да направят една канадска ли? То, този плач, май е израз на нашата си комплексарщина! На вдъхновеното ни чувство за геополитическа изключителност, описано още от дядо Вазов в “Чичовци”… Едно време, когато правехме Националната Ку-ку академия, а по-късно наградите „Орденът на Каналето”, имахме такава специална категория – “Чичовци”. Връчваше се нарочен орден за принос към чувството на българите за геополитическа изключителност. Първият му и единствен за сега носител е Рем Вяхирев. Лично съм му го връчвал в Москва през 1996-та… Би трябвало и снимки да има някъде. Така че, трудно измерим е личния ми принос към решаването на енергийните проблеми на България! В смисъл – трудно е да бъде измерен и съмнявам се, че надхвърля редовното плащане на сметките към ЧЕЗ и Топлофикация, но да го подчертая все пак…

За геополитическата изключителност ми е думата. Ще видите от следващите редове, че всъщност имаме пълно право да се чувстваме така. Срещата в Ню Йорк ни дава основание за това и не заради снимката на Бойко с Тръмп и Мелания. Въпреки, че – ще се окаже парадокс – тя след време ще бъде много цитирана,  именно защото отбелязва важен исторически момент. Момента, в който Тръмп предаде властта над света на Европа.

Да, в Ню Йорк се случи нещо  наистина историческо, въпреки задявките на българското фейсбук-човечество с термина „историческа среща“.  Проблемът със световното разпространение на наркотици беше маловажен в сравнение с това, което обяви речта на Тръмп. А именно  – САЩ отстъпиха световната хегемония на Европа. Знам, че звучи стряскащо категорично, но съм убеден, че е така и ще бъде така, докато Доналд Тръмп обитава Белия дом. Курсът му „Да направим Америка велика отново, а другите да вървят на майната си“ освобождава американците от отговорността за световната демокрация и я прехвърля на Европейския съюз. „Съюзниците“ да плащат цената!“ – каза Тръмп. Според по-притеснените либерални наблюдатели в Америка, Тръмп освобождава и самите американци от отговорността за собствената им демокрация. Но това е друга тема – не наша.

Речта на Тръмп предизвика веселие у едни, недоумение у други и повик за спешна необходимост да отиде повънка у Еродган.  Коментарите вече започнаха: само веднъж бил споменал Русия. Така е. Нещо повече – спомена я само веднъж и то не в контекста на евентуалната ѝ намеса във вътрешната политика на САЩ, а като част от енергийните проблеми на Европа. Спомена я като упрек към Германия. Просто Тръмп не смята Русия за американски проблем повече. Не му пука, не се интересува! Има си свои проблеми. Има да налага санкции на Китай и да строи стена с Мексико. По инерция ще продължи да бомби Сирия заедно с руснаците още известно време, но и от там би се измъкнал веднага, ако можеше.

Вероятно е рано да провъзгласяваме века на американския изолационизъм, но онова, което беше приписано на Хилъри Клинтън като „умората да взимаш решения“ е очевидно за Америка на Тръмп – умората или нежеланието да се оправяш с целия свят. Още повече че получаваш само хейтене в замяна. И че самият свят е застрашен от всекидневно, ежеминутно подкопаване на основните либерални и християнски ценности на Запада. Проблем, който очевидно не може да се реши от Шести американски флот. Дали това усещане, превръщащо се в политика ще се запази и след Тръмп, предстои да научим. Но до тогава ни чакат поне три години, в които Европа ще е на върха на света и всички световни проблеми ще са нейни, заедно със собствените й. Демокрацията е под обсада и единственият който остана да брани портите е Европейския съюз!

 Къде сме ние във всичко това?

Точно там, където се самопоставим. Заедно с Европа, разбира се. И затова бутането на Бойко на конференцията в Ню Йорк заслужава симпатия. Не пречи и малко  здравословен присмех, но срещите които направи премиерът са просто част от новата роля на Европа – Сърбия, Грузия, Турция, Египет, американските еврейски организации… При това без да броим европейските политици. България е неразделима вече от тази нова Европа и се справя според силите си. Понякога може да ни се струва комично това усилие, защото сме свикнали да се присмиваме над собствените си напъни, но те вече започват да дават плодове. Най-малкото имаме най-разпознаваемия премиер на Балканите. И май най-харесваният от народите на самите тези Балкани. Твърдението не е мое, а на международно изследване, проведено в края на Световното първенство на футбол. При все че тогава Бате беше в тежката конкуренция на мократа фланелка на президентката на Хърватия Колинда Китарович и пак победи!

Ето затова харесвам снимките на Бойко от Ню Йорк! Защото ни припомнят къде се намира България. В Европа. И заедно с нея – на върха на света. Смешно ли ви се струва? Не е смешно. Страшно е и ще кажа след малко защо. Но сега нещо наистина смешно:

Днес, 28 септември, се навършват точно 90 години откакто Шотландският биолог и фармаколог сър Александър Флеминг намира един бактерициден мухъл, плъзнал из лабораторията му и открива субстанцията, която по-късно ще бъде наречена… Ще разберете как след малко отклонение:

Бойко с Тръмп
Колкото и да се подиграваме на made in China, започнатата от император Цин Шъхуан китайска стена стои и до днес, а берлинската не изкара и 50 години!

Твърди се, че китайската стена е построена, за да пази Поднебесното царство от прабългарите, които го атакували постоянно от Север. Истината е по-различна. През 209 година преди Христа император Цин Шъхуан заболял от тежка и срамна болест. Идвали лекари, духовници и шамани от целия свят, за да се опитат да го излекуват. Нищо! Императорът ставал все по зле и и търпението му се изчерпало. За всеки неуспешен опит, той набивал главата на поредния лечител пред портите на двореца си в Сиан, а на онзи, който успее – обещал да му даде половината империя, като я отдели със стена от другата половина. И точно тогава се появил кривокрак прабългарски лечител. Кривокрак бил, защото минал на кон през цялата Монголска пустош и цяла Азия  – от Фанагория чак до Сиан. Изкривил се от път!!! Та този лечител казал следната рецепта: всеки ден императорът да преспива с една 60-годишна девственица. В продължение на месец… Бре, сепнали се в Поднебесната империя! Откъде ще намерим трийсет 60-годишни девственици?! Добре, че била голяма империята – намерили!  Колкото и да била странна тази рецепта, след петата нощ императорът се почувствал по-добре, след петнайсетата – направо отлично, а след 25-тата – все едно никога не е бил болен…

Историята мълчи дали е дадена половината империя на онзи български лечител. Ясни са само две неща – Цин Шъхуан започнал да строи стената и така бил открит пеницилина, две хилядолетия преди сър Флеминг! От българи!

Ето измислен повод за заслужено чувство за геополитическа изключителност! Но наистина има все повече неизмислени. И ще нарастват – уверявам ви. Защото ролята на ЕС нараства с всеки изминат миг в един разпадащ се бивш двуполюсен свят, препълващ се с все повече кандидат-диктатори, които смятат демокрацията за форма на хомосексуализъм. Вярно, често тези поводи ще са малко български – леко забавни, понякога бай Ганьовски, друг път – направо Тартарентарасконски, но ще са си наши, европейски и български поводи. И ще ги има все повече.  Като рекох български, та проверих колко позовавания има на термина bulgarians в Гугъл. Само  два милиона и сто и трийсет хиляди! По-малко, от колкото са българите. Вярно, Bulgaria дава 428 милиона резултата и това е повод да се замислим: държавата ни е по-известна от нас самите. Не знам това дали е добре…

Гугъл пък навърши вчера 20 години! Да му честитим. Колкото и да пише бабата в търсачката „къде е дистанционното за телевизора”, отговор не получава! Каквито и отговори да дават компютрите, основният им недостатък е, че не могат да задават въпроси. Или, когато глупак се захване да решава проблем, проблемите стават два. Това важи не само за Тръмп, но и за Гугъл.  А вие  се опитайте да пренесете живота си от социалните мрежи в реалността. Ходете по улиците, спирайте хората, разказвайте им какво сте яли, къде бяхте на почивка, какво мислите за срещата на Бойко с Тръмп Показвайте им снимки на котенца, които си играят с кученца. Ще видите, че за час вече ще имате истински последователи – поне две ченгета, лекар, а може и общински инспектор.

Гугъл е революционно изобретение. Но то не променя древната китайска мъдрост, че това, което търсиш, търси теб. В Гугъл също. Ролята, която търсим ние, българите, търси нас. Въпросът е дали сме готови за нея? Аз например не съм. Затова моля да ме освободите от отговорност и спрямо максимата, че „красотата ще спаси света“. Когато се погледна сутрин в огледалото, установявам, че не света, а малко котенце дори не мога да спася! А светът се нуждае от спасение! Задава се един невероятен нов свят, в който на старицата Европа, част от която сме и ние, е отредена главната роля. Барабар с всичките ѝ Орбани, Брекзити, мигранти и други кризи. Няма да е просто и лесно. Просто бъдеще време съществува само в граматиката.

Затова – страхувайте се по-смело!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение