Слави Трифонов, Любен Дилов син

В началото на 2000 година предаването „Хъшове“ навлиза в нов етап. Отношенията с директора на телевизия „7 дни“ Петко Тодоров се влошават. Същевременно тече конкурс за даване на лиценз за първа частна национална телевизия. Той е спечелен от Рупърт Мърдок и неговата фирма „Болкън Нюз Корпорейшън“. Продуцентският екип се опитва да осъществи пряк контакт с него и Нюз Корп с цел реализиране на предаване в новата телевизия, но съдбата на изпратената документация и оферта е неизвестна и прилича повече на филм за Джеймс Бонд. Екипът е поставен в една почти абсолютна безизходица.

Прави се предложение за ежедневно забавно шоу по Нова телевизия и БНТ. Следва среща на Слави Трифонов и Росен Петров с директорката на БНТ Лили Попова, в рамките на 15 минутен разговор тя отказва подобно шоу да се излъчва по БНТ, тъй като то не „представлява обществен интерес“.

С Нова телевизия започват трагикомични преговори, които приключват с абсолютен провал. Ръководството на Нова телевизия „иска гаранция от Иван Костов и Евгени Бакърджиев“, за да пусне шоуто.

В същото време в София започва работа новата телевизия 6TV, но никой не търси контакт с екипа на „Хъшове“.

Точно в този момент, вече е началото на лятото, по време на лятната отпуска на екипа, Петко Тодоров прекратява едностранно договора на „Хъшове“ за седем дни. Благодарение на невниманието на медиите и усилията на екипа това остава незабелязано за широката общественост. Няколко дни след това ръководството на 6TY в лицето на Светлана Василева и Албърт Парсън се срещат със Слави Трифонов. Първоначалната идея на 6TV е в петте дни от седмицата да има пет различни вечерни токшоу с различни водещи, които да се конкурират. Бързо става ясно, че това е невъзможно, поради липсата на добри кандидати. Те залагат на Слави. Следват интензивни преговори и в рамките на един месец те са доведени до край – договор за една година, за ежедневно забавно токшоу с водещ Слави Трифонов, всяка вечер, без дните, когато има Шампионска лига, но не по-малко от 180 пъти в годината.

В знак на добра воля 6TV излъчва директно грандиозния концерт „Хъшове на прощаване“ от зала 1 на НДК. Първоначално идеята за подобно шоу е посрещната от „обществеността“ и пишещите братя на нож. Никой не вярва в неговия успех, стотици публикации обясняват как и защо Слави и бившите хъшове ще се провалят.

Предаването стартира на 27 ноември 2000 година. Гост е Кеворк Кеворкян, който се появява след много години за първи път на телевизионен екран и по свой начин „легитимира“ новото предаване в един много труден момент. Кеворкян подарява книга на Слави, в която гостите да пишат свои мисли. Втора е олимпийската шампионка Тереза Маринова, тя подарява на Слави шпайковете си и слага началото на традицията да се подаряват подаръци на водещия. Следват Теодоси Спасов, Венци Димитров и Кръстю Лафазанов… После – Аня Пенчева, Наско Сираковов, Д 2. Това са хората, които първи поемат риска да гостуват на новото шоу. На втората седмица общественото мнението се обръща. Въпросът вече не е дали шоуто се получава, а докога ще издържи. След гостуването на „Бонд“ и стотното издание вече никой не си задава и тези въпроси. Следват стотици гости, между тях и много гости от чужбина като Михаил Горбачов, Шимон Перес, Лех Валенса, Лучано Бенетон, Франц Бекенбауер, Евгени Примаков, Йосиф Кобзон, Филип Киркоров, Любиша Самарджич, „Бонд“, Дзукеро, Ал Бано, Жан Клод Ван Дам, Лоренцо Ламас, Томас Арана, Леонор Варела, Патриша Веласкес, Глен Хюз, Ъруин Уелш, Лий Чайлд и десетки други. Шоуто започва да поставя истински рекорди по гледаемост. Най-големият си удар в публичното пространство шоуто нанася по време на парламентарните и президентските избори, когато всички политически сили и кандидати го припознават като най-важната и авторитетна телевизионна изява. Срещу Слави сяда и тогавашният премиер Иван Костов. Неслучайно двамата кандидати за президент – Петър Стоянов и Георги Първанов, избират за финалния си дебат, само един ден преди изборите, именно „Шоуто на Слави“. Този дебат е най-гледаното телевизионно предаване в България за всички времена.

За този двугодишен период шоуто печели два пъти по ред и двата най-големи български тв фестивала – „Телевизионен свят“ в Албена и „Осма муза“ в София. Печели и наградата за най-добър водещ на Международния тв фестивал в Одеса, измежду 112 програми от 9 страни в Източна Европа и бившия Съветски съюз. Шоуто е и първото „славянско“ и въобще предаване от Източна Европа, номинирано за финалното гласуване на Международните телевизионни награди – ЕМИ, така наречените телевизионни „оскари“. Към момента на издаването на тази книга в ефир вече ще са били над 400 издания на „Шоуто на Слави“.

Най-после в частната 6TV създателите на „Ку-ку“, „Канапето“ и „Хъшове“, партиите „Народно движение „Ку-ку“ и „Движение Гергьовден“, най-посещаваните живи концерти в България, най- продаваните аудио- и видеокасети – за първи път този екип има възможност да прави само това, което винаги е искал: телевизия.

Легендата продължава…

Откъс от книгата „За стърчането

Слави Трифонов, Любен Дилов син

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение