Текстът е от август 2007, но ми се струва актуален и днес. Още подобни текстове можете да намерите в сборника “Циганите на Сатурн, бомб в парламента, секс с животни и други предизборни идеи” – в книжарниците “Сиела” и www.mobilis.bg

…И шипков мармалад за всички! Плоският данък и голата истина се съотнасят, както нудиста спрямо ексхибициониста

Лятото предразполага към задълбочени размишления. Например: каква е разликата между човек, който вечер – в градския парк – внезапно изскача пред вас гол и надува свирка, и известната с обичта си към нудизма Мартина Вачкова? Ако на нудисткия плаж край Тюленово наблюдавате същият човек от парка, а пък в Борисовата градина ви изненада внезапно Марта само по парфюм, нещо същностно променя ли се? Откъде-накъде в единият случай говорим за разкрепостени хора, а в другия за заболяване?

Ако направиш по-добър капан за мишки, това означава ли, че ще хванеш по-добри мишки?

Или защо астрологията е по-вълнуваща за хората от плоския данък? Само заради това, че за разлика от доходите, всички хора имат рожден ден?

Ето – заради такива размишления обърках личния си живот и не мога да постигна нищо по-сериозно в политиката. Просто ми отнемат цялото време. И ако през годината ги подтискам, то лятос, край морето съм склонен да им се отдам напълно. Заобиколени от голата истина на плажа разбираме, че няма какво да крием – нито бирените овалчета, нито портокаловите кожички, нито очевидната истина, че хората, преживели лоботомия са много по-щастливи в брака. И без да четат Пауло Куельо.

Голите истини за живота се разкриват най-добре там, където хората са голи. Не случайно нудизмът – FKK – frae koеrper kultur (свободна телесна култура, от немски) – е измислен от нацистите. Заедно с прозрението на Гьобелс за достатъчно повторената лъжа, която става истина, получава се безотказна технология. От тогава важните правителствени съобщения се съобщават през юли и август. Голите хора са предразположени към плоски данъци и плоски истини. И също както тънкия нюанс между ексхибиционист и нудист, според опозиционните си настроения, хората ту приемат правителството за „интересно и смело”, ту за „перверзно и престъпно”.

През август вестниците бяха пълни с разяснения за плоския данък и релефното осигуряване. Колкото по-просто е едно нещо, толкова по-сложни са обясненията. Финасовият министър каза, че плоският данък може да го разбере и осмокласник…за нещастие около мен имаше само дванайсетокласнички и нищо не разбрахме!

Когато светът стане по-сложен от рецепта за кйпириня, добре е човек да се върне към простите истини за живота. Например: по-добре малка водка с приятели, отколкото голям бой в районното. Към тази лятна нагласа го подтикват и прочутите провиквания на плажните търговци, които ясно подреждат ценностите, без да са чели Тома Аквински:
„Мекици като на Ан Никол циците, моля! Който разибра при Адем Куравия се спира! Царевица като на бат`Бойко мамуля, моля!Вкусна аеробика за зъбите, семки ядеш, олио пикаеш, айде на едричките…Цици на всякъде по плажа, пици – само тук!”
Едва ли сте човек, който ще откликне на призива „Еврибари на магари!”, или пък ще пожелаете да се снимате в Созопол с престаряла игуана, която се казва Ана, но летните прости истини за живота няма да ви оставят равнодушен.
Постарал съм се да събера някои от тях, които правят живота ясен като плосък данък и обещаващ като земеделски лозунг – „Хляб, мир, народовластие…” И шипков мармалад за всички!

Вярвайте на статистики. Те правят живота прегледен. Например, статистически е доказано, че смъртта сред военните чувствително нараства по време на война. Наскоро български социолози откриха, че трима от всеки четирима души, съставляват 75% от населението на страната.

За да минавате за джентълмен са нужни две неща: винаги да вадите цигарата от устата си, когато се целувате и никога да не правите забележка на дама, която неправилно носи торба с цимент.

Ако наблюдавате достатъчно дълго произволно взета котка, ще се убедите, че не всичко в живота има цел и даването на обяснения защо правите едно, а не друго нещо е тъп израз на вменено ви чувство за вина. Правителствата тези неща не ги знаят, но вие ги знайте.

Праскова и пепел от рози не са цвят! Ако ви убеждават в обратното, настоявайте да ви покажат пепел от лисица и слива. Моя позната продавачка изяде голям бой от една мутра, защото не му доставила люлякова риза. След като предложила всички възможни разцветки от виолетово през бледосиньо до розово, тя получила сериозен шамар, придружен с въпроса: „Ти бял лиляк не си ли виждала, ма?!”

Ако сте се качили в самолет на скандинавските аеролинии и ви се стори, че преди излитане пилотите си говорят на арабски, слезте от самолета. Също така не се доверявайте на продавач, който обещава,че ще ви изпрати покупките в хотела, но не ви пита за името и адреса.

Ако излизате с бездомница, много по-лесно можете да я накарате да дойде у вас да ви разгледа библиотеката, или аквариума с рибки.

Няма значение дали сте вампир или камикадзе. Уроците на живота са универсални и често се показват само веднъж, както казва учителят камикадзе на малките шахидски момичета. Затова по-добре не тичайте безрасъдно със заострен дървен кол в ръце и не се насилвайте, ако чесънът не ви понася.

Имате да учите за сесия?! А защо просто не отидете в Каварна, да послушате рок-концерти, да се запознаете с кмета Цонко, да се попечете на слънце и окъпете в морето…Да, вярно е, че може да ви скъсат, но и иначе може да ви скъсат.

Ако сте циганин не ставайте расист само заради това, че баща ви ще завърши 8 клас преди вас, а всичките ви братовчеди се казват Асен. Има си и добри страни – ако си направите електрическа печка от креватна пружина, подпряна до стената и свързана чрез кабел с дирека за уличното осветление и не сте циганин, няма да ви разберат.

Не се комплексирайте, че не сте прочели цялата енцикполедия Британика. Изчакайте още малко – може и да я филмират.

Ако сте брат и сестра и играчките ви за баня не са пате и корабче, а бързоварче и електрически сешуар, проверете дали не се казвате Хензел и Гретел, и си помислете дали родителите ви наистина ви обичат.

Подбирайте си внимателно събеседниците. Ако разговаряте с кардиолог, той ще ви убеждава, че нещата трябва да се правят от сърце. Включително и смъртта.
Ако случайно станете американски президент, знайте, че духането е противопоказно на тази професия. Независимо дали духа Моника Люински или урагана „Катрина”.

Пощенската марка може да бъде добър житейски пример за млади момичета – просто се прилепвате здраво към по-дебел плик и не се отлепяте, докато не стигнете.

Ако се чувствате депресиран или неудоволетворен от някакъв резултат – спомнете си Дарвин и,кажете няколко пъти на глас: „Какво пък! За произлязъл от човекоподобна маймуна се справям отлично”. Много помага.

Успокойте се! В каквото и морално падение да ви обвиняват, все още сте далеч от нивото на министър на вътрешните работи.

Ако сте на палатка няма смисъл да се карате с никого. Просто не можете да излезете и да затръшнете вратата!
И носталгията не е вече онова, което беше едно време!

Поставяйте си реални цели – колкото и добре да знаете есперанто, той никога няма да ви бъде като роден език, както никога няма да се научите да играете тенис по-добре от стената.

Не бързайте да се радвате, ако докторът ви съобщи, че сте болен от нещо, което ще кръстят на ваше име.

Сигурно се питате какво общо има плоския данък с всички тези плоски истини. Много е просто – ако имате доход от над 100 000 евро годишно можете да си позволите плосък данък и по-релефни дами. Това е. Животът е една голяма шега. Ако имате усещането, че не я разбирате – не се комплексирайте. Правете се, че ви е смешно, заедно с другите.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение