Станишев, както изглежда го вижда ръководството на БСП в момента - колаж на egati.net

Отбелязваме  пълнолетието на новия приказен наратив на България

Dilov.info

Това не е първоаприлска новина, а петоаприлско предложение. Съвсем сериозно. Да видим какво имаме като евроизбори, както би казал Цветан Цветанов? Всъщност май са окончателно известни само предложенията на ГЕРБ и на Светльо Витков. Останалото тъне в розово-демократична мъгла, а ДПС традиционно се държат като друга държава – ще пратят посланик, ще научим кого предлагат за евродепутат.

При ГЕРБ нещата са ясни. Цялото внимание върху листата им е съсредоточено около спомените на различни десни деятели за белите хавлиени чорапи на Сашо Йорданов. Че изборът на СДС е странен (спори се дали е техен избор или поредната проява на чувството за хумор на Бойко Борисов) е вън от съмнение.  На „Раковска 134” все трябва да е останал някой, който знае английски и френски, например… или не?!

Аз лично не разбрах защо Владо Кисьов се оттегли. Но, така или иначе, моите прогнози са, че ГЕРБ ще успеят да вкарат дори и Лили Павлова. Но това не е важният разговор. Не е важно кого изпращаме в най-важният за историята на ЕС парламент, а къде точно ще ги изпратим. Най-общо казано – ЕНП, либерали или евросоциалисти.

Добрата новина е, че този мандат България май няма да захрани нито една от националистическите и евроскептични партии. И повечето кандидат-евродепутати  на ГЕРБ са с опит и имат доверието на европейските си колеги от семейството на ЕНП.  Те ще продължат една линия, започнала още от първия ни преговарящ – именно Владо Кисьов, продължена сравнително успешно от Надежда Михайлова, Кристалина Георгиева, Меглена Кунева и Мария Габриел и затвърдена от общото представителство на България в ЕНП през последния мандат. За сега не е ясно, ще успее ли и Радан Кънев да се добави към нея, както и не е ясно – ако влезе, ще бъде ли в ЕНП, или ще чака Европейската партия да изгони Орбан и Бойко Борисов, както поиска генерал Наско.

При социалистите нещата са отчайващи. Те още не са изяснили изобщо ще кандидатират ли председателят на ПЕС за евродепутат. Това е наистина шокиращо. В крайна сметка – от Георги Димитров насам не е имало българин толкова продължително и на толкова висока позиция в Социнтерна. Може би Станишев трябва сериозно да се замисли дали да не подпали нещо? Сградата на „Позитано 20“, например. И после, на последвалия процес, да обясни, че в България диваци и варвари са само… социалистите.

Станишев, както изглежда го вижда ръководството на БСП в момента – колаж на egati.net

Има и друг, спасителен вариант – ГЕРБ да го включат като гражданска квота в своята листа, с ясното съзнание, че няма да е в редиците на ЕНП, а на ПЕС. Звучи ви екзотично? Аз пък го намирам за мъдро и оригинално едновременно. Нещо като цар за министър-председател. Правили сме го веднъж и горе-долу ни се получи. А и управляващите ще покажат широта на духа, несвойствена за тези географско-душевни ширини. Това ще е приятен начин да отбележим и 18-ата годишнина от Онова обръщение на Симеон Втори, с което основа НДСВ и всъщност започна най-новата история на България. Замислете се – наистина с него започна. И не с обещанието за химерните „800 дни”, а с факта, че практически сложи край на червено-синята мъгла.

До преди 6 април 2001 година цялата политика на България – и вътрешна и външна – се градеше върху мъчителната раздяла с комунизма, непрозрачната и тегава приватизация, постоянната поляризация на обществото около един все по-малко говорещ на българите сблъсък. И те предпочетоха новата приказка за царя-премиер, пред старата за добрите демократи и лошите комунисти. Съвсем естествено  – по-късно си измислиха и още по-нова приказка – за Бойко –  която си е пряко продължение на древната приказка за Ивайло. Но тази приказка нямаше да се случи, ако преди 18 години царят не беше направил Онова обръщение. Така, че на 6 април отбелязваме пълнолетието на новия приказен наратив на България. И това съвсем не е лошо.  И е редно да го отбележим с нов артистично-политически  акт.

Това не е снимка на Сашо Йорданов в Европарламента, а бавноходка (tarigrada). През 2016-а български студенти успяха да модифицират гени на лактобацилус булгарикус с гени на бавноходка, правейки по този начин бактерията на киселото мляко още по-устойчива и трайна.

А именно – Станишев да замени Сашо Йорданов.  Нямаше да го предлагам, ако  беше се кандидатирал Слави Трифонов. Това също щеше да е подходящо, макар че Украйна най-вероятно щеше засенчи евентуален негов успех с избора на актьор и шоумен за президент. Но тази възможност не си струва вече да я обсъждаме, защото няма технологично време.

Изобщо времето ни притиска и трябва спешно да измислим оригинален и артистичен ход, с който да напомним на себе, а и на света, че именно ние, българите, сме онзи лактобацилус булгарикус, без който не може да се скваси световното политическо кисело мляко. Аз дадох своето предложение, мислете и вие!

 

Любен Дилов син

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение