Вероятно сме точно толкова тъпи, за колкото ни смятат турците

Любен Дилов-син

– Добри ми човече, – казала  балканската златната рибка  – съседът ти притежава само една крава, а ти вече имаш три желания тя да умре…

Откритието за съществуването и възможното измерване на гравитационните вълни пряко засяга не само Теорията на относителността, но и отношенията на Балканите.

Ако можехме тук по някакъв начин да впрегнем енергията, с която взаимно се подозираме, клеветим и плашим един друг в производството на електричество, щяхме да сме най-силните икономики в света.

Циркът от последните месеци с вмешателството на Турция във вътрешните работи на България не се различава практически от цирка от последните две десетилетия в Македония с вмешателството на България във вътрешните работи на  бившата  югославска република.

Гърция от своя страна не се е спряла икономически и политически да шета, навсякъде, където e възможно специфичното им “ц” да не прави прекалено неприятно впечатление.

Само се вгледайте в българската икономика – банки, телекоми, лека промишленост.

Ние сме свързани и политическият вой, че еди коя си държава се месела в делата на друга е повече от лицемерен.

Чунким, ако нашите политици можеха реално да влияят на над 300 хиляди български изселници в Турция нямаше да го правят, защото ще е вмешателство в делата на чужда държава?!

И сега – видиш ли – Местан е мекере, а Доган – Левски.

Най-вероятно и двете твърдения имат толкова общо с действителността, колкото действителни са нашите държавнически и национални комплекси на тема Турция. В Македония е абсолютно същото – македонски политици бягат в България щом им припари под краката. Последните свидетелства са буквално отпреди часове.

Преди години бивш македонски премиер получи българско гражданство, че и поиска като български гражданин да го пратим обратно посланик в Македония. Чак такова чудо в отношенията си с Турция още не сме си причинявали.

Всяко тяло произвежда гравитационно влияние върху околните тела – колкото са по-близо и колкото са по-големи телата, толкова по-силно е влиянието.

Турция върху нас, ние върху Македония; Гърция, България и Македония  пък са постоянно на въртележката, била икономическа, била чисто политическа и свързана с името на Западната ни съседка.

Всеки си гони неговия интерес, формиран толкова интелигентно, колкото му стига собствената интелигентност. И тази на избирателите му.

Да твърдиш с патос, че комшията ти пречи да реализираш националните си стремления е същото, като да твърдиш с патос, че гравитацията ти пречи да летиш.Ами да. Пречи. И в това му е чарът на летеното. В трудността да преодолееш гравитацията.

Хайде сега да се успокоим и да видим какво може да означава ходът със запрещението на Доган и Пеевски да посещават Турция.

Има добра и лоша новина.

Турската външна политика изглежда е изглупяла под едноличния диктат на Ердоган.Свидетелства за това са и отношенията им с Русия, и с ЕС, кашата в Сирия, напрежението между Турция и САЩ. И това е добрата новина за нас. Лошата – българските реакции на случилото се с Доган и Пеевски показват, че – най-вероятно – ние сме точно толкова тъпи, за колкото ни смятат турците.

Да почнем да си лепим етикети и да си раздаваме присъди, основавайки ги само на този ход … ами не е много умно.

Съжалявам за всички коментатори, на които им се разтуря колибката от стройни заклинания.

Изнасяме ли контрабанда цигари за Турция? А внасяме ли контрабанда зеленчуци и парцалки от Турция? И защо едното е политически въпрос, а другото не е?

Не искам да се изкарвам по-умен от другите. Просто ще споделя на глас едно наблюдение, пък присмивайте ми се, че съм глупак.

В следващите 50 години Турция най-вероятно няма да се премести географски от мястото, където се намира в момента. Ако албанците не сторят нещо по въпроса, същото важи и за Република Македония. Дори напълно фалирала, Гърция пак ще е тук и ахейците пак ще носят дарове, ако ще да са само селскостопански стачки.

Така де. Тук сме си всички, всички се мешаме във вътрешните си дела, щото са си наши вътрешни дела и както в блока, в който живеем, имаме отделни апартаменти, но един и същи водопровод и газопровод, така и на Балканите.

Ако имаме сприхав и нагъл съсед, няма да можем да го прогоним с оръжие – все едно способни ли сме изобщо на това. Ще трябва да се опитаме да го разберем и от своя страна, ние да му влияем в посока, приемлива за цялата етажна собственост.  Като умре кравата на съселянина от приказката за златната рибка в началото, той няма да се премести в друго село. Просто ще имаме един беден комшия в повече.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение