Разизобретяването на Европата

Или защо трябва да изберем Луна за президент

“Нуждаехме се от Европа като идеал, като упрек, като пример. Ако Европа не отговаряше на тези критерии, щеше да се наложи да я изобретим” Херцен

Разпнати между Ориента и Европата, в момента разполагаме с точно толкова европи, в колкото български глави изобщо се появява размишление, или поне усещане за това.

От бекяра-берач на портокали и маслини, през автоджамбазина и просяка в Парижкото метро, до командирования в Брюксел чиновник – някъде около 2 милиона българи обитават около 2 милиона европи.

За мнозинството европейци пък, ние сме неразличими от общата ориенталска инвазия.

Самият “Ориент”, както е известно, е европейско изобретение, необходимо единствено на европейците.

Оттатък Свиленград ориент няма и никога не е имало.

Попадайки в някои от европите си, ние не идваме от Ориента. Пристигаме от собствената си духовна  територия и битов свят, над които гордо се вее трибагреник с надпис: “Вашето експертно мнение не  пречи на моите предразсъдъци”.

Модернизационният проект на България, тръгнал след 1989-а, създаде представата за една и единна Европа, мантрически налагана почти до 2010.  Ред събития, бомбардировките над Белград, например, или затварянето на 4-те блока на АЕЦ Козлодуй,  доста напукаха фаянса на тази стара и изящна ваза, но тя някакси удържа. До 2015-а година, когато – сбутана от мигрантите – малко тромавата Меркел просто я изпусна. И дебелите килими на Европейската комисия не успяха да я спасят.

Сега тя се пръсна и ние, държейки всеки различно парченце в ръка, се мъчим да конструираме собствения си образ по кривите отражения в тези парчета.

След 500 години поданичество на султана, преди това – 200 на Василевса, а след това две национални катастрофи и близо половин век господстващ утопичен кич на комунистическата идеология, ние не сме наясно с почти нищо за себе си, освен че трябва да сме европейци, за да не ни помислят за ориенталци.

Изобщо ситуацията наподобява онзи лаф на Мел Брукс за негъра в древен Рим, който се правел на евреин, за да не го помислят за християнин…

Най-големият ни страх е да не ни помислят за ориенталци и затова така яростно се нахвърляме на мигрантите, които щели да опорочат и претопят нашата християнска и национална идентичност. Ще ни вземат мартениците, представяте ли си и ще изнасилят жените ни отзад…

Заставаме в гордата поза на народ, веднъж спасил Европата от Ориента (това за битката пред Виена много-много не го учим в училище), ще я спасим втори път.

Не ние де, Бойко. Той ще построи още телени огради и ще възправи снага, същи един балкански Орбан…

Прогнозните мигранти в България не съставляват и един процент от реалните роми, по- малко от 3 процента спрямо нашенските мюсюлмани  и са стотици пъти по-малко от заселилите се вече за постоянно в България руснаци, англичани, германци, че и японци. Но това няма значение – вече казахме, че фактите няма да попречат на нашите предразсъдъци.

По-важното е какво се сучва с Европата. 

Таман я бяхме изобретили и нещата ни потръгнаха и тя взе, че се пръсна на парчета.

Днес Камърън заби още четири гвоздея в ковчега на обединението, обявявайки четири условия, при които Великобритания ще остане в ЕС и се оттегли да пие чай с мляко. Млякото в чая му е от гърдите на Меркел, което допълнително обърква представите ни. Знаем само, че нашите земеделски производители са зверски прецакани с дотациите и затова е виновна Кунева. Тя е лошата, иначе Европата си беше изначално добра…

Не само Кунева, но и националистите ни капитулираха в опита да създадат евроскептицизъм. Те се отдават на далеч по-лесните сражения с ДПС, циганите или клекшопове за цигари. И капитулираха, не само защото са бездарни, с онази радостна бездарност, която ги кара в петък вечер да страдат за България, а в събота сутрин да страдат за вода. Провалиха се в евроскептицизма, защото самата Европа се пръсна на хиляди парчета, също като Хъмпти-Дъмпти от “Алиса” и сега цялата кралска войска, НАТО, САЩ, че и руските изстребители в Сирия не могат да я съберат.

Преди да успеем да я изобретим до едно задоволително и полезно за България състояние, Европа се саморазизобрети и ние сега, нещастните, кое по-напред да създаваме – собствената си или европейската идентичност. И двете ни се струват много несигурни, но – вероятно – ще изберем онази, за която е по-сигурно да не ни помислят за ориенталци.

Когато Ленън изпя, че жената е негърът на света, побърза да се ожени за японка, за да не го заподозрат, че се е оженил за негър.

Имаме един смел ход – ако изберем Луна за президент, никой няма да ни заподозре, че сме ориенталци. Такива неща в Ориента не се случват. Дори Беназир Бхуто не си позволяваше да пее публично.

- Реклама -

Коментари