Бил Гейтс дебне най-вече неграмотните

Пред-решени да оглупеем до смърт

 

Dilov.info

Нинова, прелюбезни, се предрешила като медицинска сестра и посетила COVID-отделение… Няма да кажа това, което си мислим повечето от нас! Само ще изтъкна, че е далеч по-страшно медицинска сестра да се предреши на Нинова и да ви посети, докато сте болен от COVID! Има кошмари, които дори на Стивън Кинг няма да му хрумнат. Но най-кошмарна от всичко е глупостта.

Мечтая си, прелюбезни, за спешни правителствени мерки срещу глупостта! За разкриване на полеви образователни лагери и създаване на Национален оперативен щаб, който всеки ден да докладва по телевизора как върви борбата с глупостта. Колко хора са образовани днес, колко продължават да вярват, че ги пръскат с кемтрейлс, а Бил Гейтс не спи по цели нощи, защото се чуди как да чипира, посредством ваксина, жителите на Пернишката селищна система. Бих искал да науча, че редовни читатели и автори на коментарите в БеГе мама са заловени и карантинирани под постоянното наблюдение на преподаватели по медицина, дипломирани диетолози и квалифициран екзорцист.

Лятото на 1920 година. ЛИКБЕЗ в Русия, където средно на 1000 души са се падали средно 900 эункционално неграмотни, от които 760 -напълно неграмотни.

Бихме могли отново да почерпим от съветския опит (правихме го повече от 45 години) и да си приемем една наша ЛИКБЕЗ-програма.  През 1919 година се създава Народен комисариат по „ликвидация на безграмотността” в Русия, който има правомощията да извършва военна мобилизация на всички грамотни и образовани пълнолетни руснаци и да ги праща да ограмотяват останалите. Ако го приложим днес у нас, вероятно ще е малко жестоко, но – съгласете се –  репресирани ще бъдат съвсем малка група българи. Учители, професори –  традиционно жертвоготовни и свикнали на глад и мизерни битови условия…

Положението, прелюбезни, е бедствено. Очните лекари вече надават вопъл, че прегледите им са все по-трудни. Подрастващите виждат отлично, но не разпознават буквите, които се показват на таблото! Не става дума за това, че новите поколения не могат да си прочетат месинджъра, а за т.нар. – функционална неграмотност, която вече е пандемично разпространена. С дистанционното обучение нещата стават още по-страшни. Ако не вземем спешни мерки глупостта ще ни погуби и няма да има кой да се заяжда със западните ни съседи чий е Гоце и като ги среща да вика: ”Как е, как е, комшу? Расте ли идентитетот? Рипа ли, рипа ли?!”. Няма да има кой да поддържа новосъздаденото ни реноме в ЕС на поредните исторически досадници на Балканите.

През седмицата един белгийски професор по балканистика, сравнявайки българо-македонските отношения с фламандско-холандските, ни призовава към „здравословно равнодушие” по въпроса и „бодър национален нихилизъм”. Интервюто на Сашо Андреев с него, публикувано в „Дойче веле”, със сигурност ще докара пяна на устата и на македонските, и на българските патриоти, но никак не е за изпускане. Самият професор гледа със здравословна циничност на исторически формиралите се зони на напрежение между нас и западните ни съседи. Така, както гинеколог гледа порнофилм. С две думи – скучно му е. Но дори и в скуката, успява да прокара някой лаф, който буди не само ярост у националистите, но и размисъл. Например, сравнението на Гоце Делчев с Че Гевара.  Ернесто е аржентинец, което никак не му пречи да е и кубински национален герой. Професорът обяснява и как на холандците им е все едно, че цял свят познава Брьогел – и бащата и сина – като фламандски художници, въпреки всички основания те да бъдат наричани холандци. Явно холандците имат достатъчно художници – и големи и „малки холандци” – та великодушно са отстъпили Брьогелови. Както аз отдавна призовавам да харижем цар Самуил на северномакедонците. И без това имаме толкова много канове и царе, че не можем да ги запомним. А и Самуил, да си кажем честно, не е сред най-бляскавите ни управници…

Македонският език бил измислен?! Всъщност, прелюбезни, няма нито един официален книжовен език на света, който да не е „измислен”. Естествено образувалите се езици не стават много за публикуване, поради което не са и книжовни. А пък станат ли веднъж книжовна норма, престават да са естествени. Така както става с „латинския“ на Данте Алигери, или английския на Марк Твен.  Всеки познат днес книжовен език е създаден като политически акт и е обслужвал най-вече държавни и политически цели, а не идеята за национална идентичност, чрез „естествен”  общ език.  Дори делото на светите Кирил и Методий, което величаем днес,  е държавнически акт, при това не на нашата държава.

Исторически погледнато,  по македонски въпрос сме обречени на поражение. Би трябвало да  сме предизвестени за това. По-образованите и паметливите си помнят, как в съвсем недалечното ни минало вече веднъж се опитахме насила да накараме едни хора да се наричат и чувстват други хора. И до какво доведе това.  Да караме насила някого да се чувства българин е същото като Нинова да се предреши на медицинска сестра. Най-малкото е нееротично, ако се замислите… Въпреки че костюмът на медицинска сестра е сред най-желаните от почитателите на ролевите секс-игри. Таман си бяхме си създали един образ на най-спокойните и разумните на Балканите. Особено след гръцките капризи около името Македония и българското председателството на ЕС, след мощната инициатива на Борисов за Западните Балкани. И хоп – отново в македонското тресавище от сантимент, глупости и горчилка… И ако на нас това ни причинява морални страдания, то у европейците буди единствено почуда, неразбиране и… досада.

Общо състояние на образованието в България – импресия.

Всичко това ме кара да се върна на темата за образованието и борбата срещу глупостта. Истинското изучаване на историята, например, не е само извор на припадничав национализъм, но може да бъде е удивително отрезвяващо и помъдряващо. Може, ако с нея се занимават историци и философи, а не политици и полицаи. Политиците да се съсредоточат върху превенцията на глупостта и необразоваността.  Образованието ни от десетилетия се колебае между ужасно и кошмарно, все още нямаме българско висше училище, което да е в топ 500 на световните университети. Софийският университет традиционно се класира между 601-о  и 650 –то място и гордо го отбелязва като напредък с над 100 позиции. Годишно даваме десетократно повече пари като помощи за нижещите тютюн, отколкото за изследванията на БАН. Като ще сме националисти, да си припомним, че сме същият народ, превърнал образованието в мощен държавно-творчески инструмент още през ранното средновековие. В София, ако щете е отворен вторият киносалон в Европа – и то точно на 4 декември, но през 1908 година…

Та, думата ми е, първо да успокоим топката по темата със западните съседи. И да се съсредоточим върху образованието, което – ако не започнем да променяме веднага – скоро няма да има кой нито да прочете, нито да разбере какво е казал Каракачанов за Северна Македония.  И това, че Нинова се е предрешила на медицинска сестра не е страшно. Както стана ясно,  даже не е еротично. Страшно е, че ние сме пред-решени да оглупеем до смърт.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение