Любен Дилов син

Политическата коректност в социалните мрежи е като да лекуваш грип с вентилатор

Да бориш т.нар. „език на омразата”, а не причинителите му, е все едно да лекуваш грип с вентилатор.

Да, „болният” се охлажда  за миг, но нито причинителят на болестта, нито евентуалните следствия от нея се повлияват. Същото е със силово налаганата политическа коректност.  Да наричаш хората с различен цявт на кожата „епидермално вариативни” или пък джуджетата „вертикално предизвикани”, не променя отношението към тях.

Напротив – напънът да запомниш или измислиш политически корекетен израз нагнетява допълнително лошо отношение. Т.нар. западен свят е зает от десетилетие да играе тази игра, която става все по-лицемерна. Създал си в Африка, Азия и Близкия Изток над 50 изкуствени държави, наложил си им марионетни правителства и обществени отношения, които да засищат постоянния  ти глад за суровини и пазари, периодично им пращаш войници и дронове, да ги усмиряват, но много внимаваш да не ги обидиш с език на омразата.

Преди повече от две десетилетия, гениалният Мел Брукс, говорейки за проект за продължение на „История на света”, каза: „Главният герой ще е негър, който в Рим се представя за евреин, за да не го помислят за християнин и да го хвърлят на лъвовете”. Днес всеки, употребил дума, различна от политически коректната, може да бъде хвърлен на лъвовете, като политически-некоректен.  И всичко това е издържано в духа на старата европейска традиция: да лекуваме последствията, а не причинителите.

Като наричаме нашите цигани  роми, с нещо променихме ли живота им към по-добро през последните 20 години?!

Сега и световните социални мрежи се включват охотно в тази лицемерна игра, като ще трият акаунти и съобщения, представляващи „език на омразата”.

От Фейсбук започнали съвместни действия с правителството на Германия срещу „речта на омразата” в мрежата.  Приемете го като политически некоректно, но човекът създал Фейсбук и казващ се Зукърбърг би следвало да е генетично предпазлив, когато точно германското правителство му казва кое е правилно и кое не.

Езикът на омразата е следствие, а причината е самата омраза. Не е нужно да  си учил много, за да стигнеш до този извод. Как се бори омразата?

С просвещение и разбиране на другия, с отворени граници и сближаване на културни модели. Да, има хора които няма да харесат това. Има хора, които ще взривяват бомби, защото не искат жените им да са образовани и сами да избират културната си идентичност, но кога не е било така?!

И кога, в крайна сметка тези хора, са побеждавали.

Ако една културна традиция, или обществено устройство е по-добро от другите, както претендираме ние, от Западния свят, то би следвало да се наложим и без нелепи забрани и ограничения.

Но, да оставим актуалните проблеми с близкоизточната миграция към Европа.

Да си видим нашия двор: като престанахме да използваме думата „помаци”, да не би да сме започнали по-добре да разбираме това население, с което живеем заедно от столетия? Напротив, точно историята на българо-мохамеданите по нашите земи трябва да ни учи, че хората често избират един или друг културен и верски модел, не непременно вследствие на насилие, а заради по-доброто разбиране, което представителите на този модел проявяват към самите тях.

За произхода на думата „помак“, вижте тук

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение