Любен Дилов син

Събота след обед. Като гледах вълненията във Фейсбук около предстоящия финална Евровизия, коментирах в профила си, в смисъл, че приятелите ми се вълнуват така, сякаш, ако Поли Генова победи на песенния конкурс, ще отменят Ньойския договор.

Смешката е още от времето на дядо ми…

Като му се тросвах, че на другия ден няма да ида на училище, например, той казваше – ”Голяма работа! Ще отменят Ньойския договор, чунким!”. Договорът, не че не изтече вече, де, но от този факт, както и от моя постинг резултатите за България са почти еднакви – т.е. никакви. 

Пък и изобщо не за това става дума. За друго е: Започна финала в Стокхолм. Не го гледах, но следях какво се случва с многохиляното ми раздорно семейство във фейса. Общо на двата си профила имам над 120 хиляди приятели. Та, беше чудо! Беше „детска планета” отвсякъде – световни конспирации, проклятия, пустосвания. Приятелите ми бяха еднакво сведущи и по хибридните войни, и по кройката на костюмчето на Поли. Така, де, беше ми забавно. Свърши, класирахме се четвърти и аз си позволих, отново в профила, да отбележа очевидния факт: „От държавите в първата четворка на Евровизия, то май само ние сме действително в Европа. Демек, честито, мийте си зъбите и си лягайте вече!”.

И тогава настана наистина чудо – за около два  часа хиляди харесвания, споделяния, а коментарите… Наследете се сами. Оставил съм оригиналната пунктуация, но иначе само инициалите, защото все пак – почти лична кореспонденция е, но мисля, че при цялата фанфарна безполезност на този конкурс, има какво да научим за себе си от него:

С.П.: Ами първа е туркиня за Украйна, пееща на чист украински. Втора е чистокръвната корейска австралийка. Трети е руския цървул, пеещ само на английски, с безумен бюжет за видетото(иначе посредствен) и осигурените от Путин смс-и “за Родину”! Реално от белите чистокръвни европейци сме първи! За мен реално си е чиста победа.

Д.Б.: Само за информация, българите в Англия бяхме на макс при телефонното гласуване. И само за информация всеки глас се таксуваше по 15 p ( пени) на минута. Мах.брой гласувания на човек 20. Е мои познати гласуваха с по 5 мобилни плюс домашния телефон на макс. И мрежата ги допусна и тнн.Та така Поли Генова и България заеха челната позиция. Само в скоби ще отбележа, че Полша до края на вота на журито беше със 7 точки…и накрая зрителите ги вдигнаха..тук поляците са над милион. . За това си помислете преди да ни изритате съвсем,каква сила са българите в чужбина.

В.К.: Както всеки път … Гласуването беше толкова откровено политизирано, че ако не беше отвратително, щеше да е смешно. Май е по-добре да се наслаждаваме на шоуто до момента на гласуването, за да не си разваляме приятното усещане от видяното. … А Поли, според мен, си беше за 2-рото място

К.Г. : И само Поли участва в музикален конкурс, другите са участници в геополитически

К.И.: АКО ГЛАСУВАНЕТО НА УЖ НЕЗАВИСИМИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ БЕШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ… ГЕОПОЛИТИКА. РУСКИТЕ РЕПУБЛИКИ СЕ ПИДКРЕПЯХА. ЗАПАДНОЕВОПЕЙСКИТЕ СЪЩО.САМО БАЛКАНСКИТЕ РАЗПИЛЕНИ.А ГЪРЦИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ЕСТЕСТВЕНО.ПАК ХОДЕТЕ НА ПОЧИ ВКА И ПЪЛНЕТЕ ГУШИТЕ НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ!

М.С.: Ще си скъсам дипломата. Досега не знаех европейските държави. Човек се учи докато е жив. Аферим и машалла.

Г.Я. : До година ще дам гласа си за Северна Корея! Със сигурност ще бият САЩ и Китай! Нищо, ние пак сме N:1 

Д.В.: Браво на Поли! А Путин и руснаците умряха!!!! Тази вечер по Первий говореха кореспонденгите им че отиват в Дтокхолм на “последний бой”. Нещадтници

Л.С. И като спечели Украйна,реши ли си политическите проблеми? Не.

И.Т. Виеща като вьлк украинка, ай сиктир ,,Браво на Поли!

Д.Дж. junior, като го гледам твоя приятел Бареков в Европарламента, май Австралия и Украйна са повече в Европа.

Д.Д.  германия гласува за евреите…

С.Г.: Трябваше да гласуват и турците, щяхме да спечелим.

Р.Др.Браво Поли!Ако всеки българин в Европата беше дал своя глас,тогава можеше и да спечелим!Ех немотия и цинцерия!У нас сме мниго велики,а на вън цънцери!Нема такава Държава и такъв Народ!БЪЛГАРИ!Има ли ви?И

П Н.Д.:..Аре бай на Европето…Сички у -Краина…за нещо между виене и маане…https://www.youtube.com/watch?v=Lb5SCg1f0cI

Н.Н. : Moje6e i bez demek balgarino

М.С.:22 години по-късно, пак сме 4-ти в света! Само, че този път преди шведите! На!

Л.А.: Абе , не ми казвай кога да си лягам !

Сн.Н.: Само за сведение Тука в Германия цените бяха символични 14 ц и 20 ц съответно за тел. И смс.Пак в България е в пъти по- скъпо.Висок стандарт по държа ме .Как не ги е срам.

И.т.н., и т.н.

На който му се чете, да иде на стената ми да се забавлява. Весело е да те упрекнат на чиста маймуница, че използваш турцизми. Имам и доста клипове на Верка Сердючка – демек, виж ги украинците колко им е акълът.  Нетът е пълен и с аналогии с четвъртото ни място на световното по футбол в САЩ`94.

Боже, колко се нуждаем някой да ни погали по главичките, да ни забележи, да ни отличи. Чудя се защо е така, не са ли ни обичали като малки?

Не е ли нормално да отиваме на конкурс, за да спечелим? И то точно в област, в която сме се доказвали неведнъж пред света – пеенето и музиката? С някаква панславянска предопределеност участваме във всяко състезание. Хвърляме се от „България на три морета” до „България на три ракии”,  от възторг в маразъм, от чувство за геополитическа изключителност, до искрена убеденост, че целият свят се е наговорил да ни прецака. 

Спомням си, когато Горбачов гостува в „Шоуто на Слави”, емнахме го зад кулисите: „Кажи сега, какво си говорихте с Рейгън за България на срещата  в Малта?”. „Ами…нищо” – каза Михаил Сергеевич- „Не стана дума за България” – „Да, бе! Нищо!!! Не искаш да кажеш…”.

Дори и да подозираме журитата в някакво заиграване (у  нас по презумпция съдията е пе…ст), хората си гласуват от телефоните и – представете си – нормално гласуват за съседи, за симпатии и пристрастия, или просто защото една песен им харесва повече от друга. 

Вън от съмнение Евровизия е политически конкурс. Обаче в модерен „Ален мак” някакъв, го превръщат не организаторите му, а именно гласуващите.  Дори певицата, която спечели снощи – Джамала – пя откровено политическа песен за съдбата на татарите от Крим.  Финалът се превърна в състезание между Русия и Украйна. Виж, руснаците, те пък на всяко състезание отиват, не просто за да спечелят,  а за да повторят, ако може, падането на Берлин.

Искрено се радвам за победата на Поли. Чух песента – повече от прилична е. А и тя е светло и слънчево момиче и заслужава. Но ми е малко тъжно за сънародниците ми, за начина по който реагират. Ньойския договор изтече, но и снощи не беше отменен. Ние сме изначално загубила страна, защото сякаш всички искаме да сме такава. Може би на 27 ноември 1919-а година, в парижкото предградие Ньой сюр Сен  е трябвало да пратим не Стамболийски, Янко Сакъзов и Венелин Ганев, а някой, който е можел да пее?

Поли не успя да отмени Ньойския договор, но пък обедини много българи  извън България. И това е повече от всичко, което сме очаквали – факт хем радостен, хем тъжен.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение