Според китайците скоро започва годината на плъха. Често наричат гълъбите "летящите плъхове" . Имат предвид болестите, които разнасят, но аз съм сигурен, че Годината на Плъха ще е много здрава и с много сирене. Стига пак да не го оберат партизаните от мандрите...

Поганите дни

Dilov.info

Коледните пости отминаха и вече можем да похапваме свински пържоли. Защото научно е доказано, че хората, които похапват свински пържоли много по-рядко се самовзривяват на публични места. Същите тези хора, които ще посрещнат Нова година в красивото ислямско емирство Дубай, понеже не са успели да съберат пари за Велинград…

Едни обичайни за България и света дни. Ето, навръх Коледа през 1914 година британските и немските войници напускат окопите на Първата световна война, прегръщат се, разменят си подаръци и пеят коледни песни. След като се чули един друг как пеят, единодушно взели решение войната… да продължи още 4 години! Имало и футболен мач, в който германците – обичайно – бѝли с 3 на 2.

Като си чули взаимно коледните песни, английските и германските войници взели единодушно решение войната да… продължи още поне 4 години!

Обичайно и тази година дядо Коледа донесе по-скъпите и по-красиви подаръци на децата с по-богати родители. Но ние от обичайното не се плашим. Свикнали сме. Стига да обичаме истински, може и най-нищия да зарадваме с коледен подарък. Да му кажем, например, че му се е паднал биткойнът в питката…

По тези географско-духовни ширини обичайна е и глупостта. Винаги съм смятал, прелюбезни, че глупостта е красива и вълнуваща като новогодишна илюминация, но тези дни с удоволствие научавам, че тя ще има още един свой официален паметник. Не къде да е другаде, а в любимия ми Бургас. Съществуващата паметна плоча в парк Славейков, напомняща за загиналите при „освобождаването на града от фашистите” съветски войници беше разширена с още две големи плочи, на които са изписани имената на 42 солдата, геройски паднали през 1944-а.

Бургаският паметник осигуряващ “вечна слава” на загиналите в борбата с метиловия алкохол

Това се случва по настояване на наследниците, които нееднократно са писали писма до всякакви институции, включително и на почетния консул на Русия в града, г-н Тонко Фотев. Господин Тонко откликнал и паметника е факт. Разбира се на мемориала не е изписана незначителната подробност, че военни действия в града не е имало, а героите са загинали, защото изпили откраднат от гарата метилов спирт. Дори застреляли бургазлията, който се опитал да ги предупреди да не го пият. Но ние с вас, прелюбезни, си го знаем този факт благодарение на местния историк Митко Иванов и вътрешно тихичко  падаме на колене пред героичната саможертва на нашите освободители.

Дните след Коледа, наричани още мръсните дни (погани, вампирови, бугани, глухи, некръстен, караконджулови… още много имена имат),  са изпълнени с чудатости и мистика.

Ето, разказва се следната история. Веднъж Смъртта, такава каквато си я знаем – с качулка, коса на рамо и силно изразен лицен лифтинг – потропала на една врата в Банкя. Вратата се отваря и що да види – Бойко Борисов!  Гледали се няколко секунди двамата в очите, след което Смъртта започнала да подскача, да размахва косата и да пее: „Ой, Коледо, Коледо! Стани Нине, господине, не сме ние лоши хора, а сме ние коледари…”.

И в световен план мръсните дни са пълни със странни обичаи. Например, обичаят да се замеря с праскови американския президент. От там и думата импийчмант – peach (праскова)- impeach. Откъде идва думата мръсни дни, обаче, е по-сложно за обяснение. Най-вероятно от типичния за повечето народни празници обичаи жените да не подхващат никаква къщна работа, да не мият и перат, да не се къпят. Доста е подозрително, че всички разкази за народната празнична обредност, разказвани най-вече от бабите и майките, започват с обезателното условие жените да не подхващат никаква работа!

Съвсем естествено тези дни пораждат известно недоволство у мъжкото население, което се е пренесло през вековете и до наши дни. Ето, следя в социалните мрежи общественото недоволство през поганите дни и съм изпълнен с респект от постоянния ни стремеж към съвършенство. Мис България не ни харесва,  министър-председателя не ни харесва, Тръмп не ни харесва, Путин не ни харесва, също Макрон и Ердоган. Англичаните с Брекзит особено не ни харесват… Да не забравим въздуха в София, водата в Перник, Черноморието, Банско, а също така Главния прокурор и рогата по колите, защото не било ясно коледно настроение ли е, или семейно положение… Остава усещането, че имаме сериозна нужда просто да сменим планетата и очаквам тези дни Грета Тунберг да се сети да ни го предложи.

В народните поверия има много начин за опазване от злите сили на мръсните дни. Ако се вгледаме в тях може да открием предтечите на някои съвременни политически практики. Например според дедите ни от Македонско сигурен начин за предпазване от караконджули било след мръкване да се закачи празна медна пита на вратата. Караконджулът е зъл, но тъп. Застава пред вратата и почва да брои колко килийки има клетката. И така го заварва изгрева, който го прогонва и отнема злите му сили.

През мръсните дни много ще ви се иска да правите секс на свещи, но освен, че е забранено, има и голяма вероятност да ви прекъснат, след като започнете и… да ви изгонят от църквата…

Родените през поганите дни момичета могат със сигурност да се надяват, че ще ги люби змей. Не само според народното поверие, но и според маестро Николай Кожухаров – картината му се пази в Националната художествена галерия

Разказвал съм вече за поганските ризки, които шият в Странджанско на новородените през тези дни. Особено са застрашени момиченцата родени между Игнажден и Йордановден, защото е почти сигурно, че ще ги залюби змей, ако нямат от тези ризки.  Завалийските отрочета носят една и съща ризка чак до Кръстов ден, за да ги предпазва от злите сили. Като знаем как новородените имат навика да се изпускат в ризките си, вероятно миризмата е била такава, че наистина злите сили са гледали да заобикалят отдалече…

Борбата с мръсните дни е епична. Ето, научаваме се, прелюбезни, че години наред ДПС-то предоставяло техника на НСО да пази по-важните му членове, а държавата само давала хора и плащала заплати на офицерите. Във връзка с мръсните дни, не мога ли аз да предоставя тупалка, парцали и метли (техника), а държавата  да плати на НСО да дойдат да ми изтупат килимите, да избършат прах и да попреметат малко? Само питам, не се заяждам. Като цяло я одобрявам тази практика. В крайна сметка и в болница като отидете ви карат да си носите всичко – чаршафи, лекарства, храна. В някои болници дори насърчават и лекари да си доведете…

Сигурен съм, че 2020 ще бъде една прекрасна година! Ето, мен през нощта срещу Игнажден ме полазиха едни леки жени и се надявам годината да е лека и красива. Още повече, че лесно се помни – „двайсет двайсет”. Нашият славен народ ще продължи да се бори с тъмните сили, посредством чесън, пчелни пити на вратата, погански дрешки, съвети от БеГеМама и най-вече – безстрашни постове във Фейсбук и красиви снимки в Инстаграм. Ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя. По тези географски ширини, колкото се радваме на труда си, толкова обичаме и брата си. И необоримо свидетелство за това е рекордно ниската безработица.

Насладете се на 2020 година, защото учените съвсем наскоро доказаха, че нито една друга година няма да е 2020! А на всички песимисти, за които чашата все е наполовина празна, ще кажем така: абе, просто я прелейте в друга, по-малка чаша и престанете да мрънкате!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение