Dilov.info

Протестите от последните дни приличат на историята с  миньорите, които се затворили на 30 метра под земята и обявили гладна стачка с едно единствено искане: да бъдат изведени на слънце и нахранени! Не можеш да се сърдиш на хората, че са гневни! Те просто са гневни и това е положението. Но трябва, задължително е даже, да се сърдиш на политическия елит, който не успява дори да им формулира защо са гневни. Както вика Драго Симеонов у фейса , „единствената партия, която се грижи за нуждите на малкия човек е „Секс партия бридж”. По-старите и паметливи читатели ще се сетят за какво иде реч, на по-младите няма да разказвам, за да не загубим детската аудитория! Протестиращите протестират обикновено, защото са непредставени във властта и смятат, че интересите им не са защитени.

И тези протести започнаха така – с майките в черно („Бялата роза” при вестта за  оставката на WCименов малко развали нещата, но всеки има право на лош вкус, нали?) После, обаче, се появиха едни традиционни протестиращи, не ги наричам професионални, за да не обидя безсребърника Йоло Денев, който е неизменно сред тях. И съответно въпроосът кому са изгодни тези протести предизвика лавина от отговори, предположения, конспирации, сравнения с протестни вълни от предишни години. С две думи явлението е хем близко, хем непознато. В смисъл, може да бъде описано, но не е много ясно откъде иде… Ситуацията съвпадна със световната вест, че британски учени от университета в Роухемптън експериментално установили, че ходенето назад увеличава краткотрайната памет. Но нито могат да обяснят защо, нито да предложат как да се възползваме от това откритие…

Протестите винаги са били Голгота по тези земи

И се налага да обясним защо тези протести не са като друг път. Имаме невероятен парадокс, прелюбезни. В управляващата коалиция има ярки популистки гласове, но за сметка на това опозицията е изцяло популистка. Горките протестъри, които трябва да са традиционно радикални и популисти просто не могат да вземат ръка от патриотите или социалистите. „Нашият протест не е политически! Ние искаме смяна на цялата система” – казват част от протестърите, опитвайки се на надвикат екзотичните предложения от Позитано 20 или от парламента. Ясно е, че всъщност искат да кажат „недоволни сме от всички”, но е трудно да го изразят. И веднага се появяват причудливи искания – народът да управлява! Е, с тези управляващи и с тази опозиция колко по-народно може да стане? Народна република ли? Това вече сме го имали и не беше много секси, ако помните! Президентът да управлява! Ама как, с язвителни подмятания, както досега или с президентска република? Защото, ако е второто, няма как да се случи без всеобщото действие на целия политически елит – онези, от които сме недоволни. С уличен натиск също може да стане – обявява се военно положение, разпускат се парламента и партиите, президентът управлява.  Има дума за това, ама да не ви развалям уикенда с нея.

За да е жив един протест, той трябва да си поставя постижими цели – „всеки ден ще е така до победата!”. Исканията на протестърите в момента не са формулирани като постижими – не знаем кое би могло да се счита за победа и кое не. Биха могли, например да поискат Елена Йончева и Мая Манолова да се возят в една обща кола. Това ще е хем демократично, хем пестеливост. Чудно как Корнелия не се е сетила още. Вместо това в момента тя предлага депутатите да резнат заплатите си с 543 лева. От това, разбира се на всички ще ни стане по-хубаво, ще плеснем с ръце и ще се прегърнем. Смело управленско решение на Нинова!

Но да оставим протестиращите на тяхното объркване и да видим непротестиращите! „Не!Новините” направо удариха десетката по разкрития тази седмица със заглавието: „Сорос залива страната с платени непротестиращи”. Може и да не е точно Сорос, може да е поредната сполучлива шега на неуморният Самуил Петканов, но това не е въпросът. Нещата стават сериозни, ако се запитаме  колко им плащат и стига ли им за да не протестират? Или колкото – толкова, поне капе нещо! Всъщност, като се замислите, цялата държава се крепи на очакването – плащайте ни, за да не протестираме. И това е много, много показателно, защото издава, че възприемаме властта и държавата не като съглашение помежду ни как да живеем заедно по-добре, а като чуждестранен окупационен корпус. И това е залегнало дълбоко в гените ни още от времето на комунизма, че е и преди това. И управляващи, и опозиция са „те”, а ние – сме „ние”. Те са лошите, ние – добрите. Те ни мародерстват постоянно, ама ние търпим, търпим и току избухнем!!!

Да се чудиш как при това положение на нещата има толкова мераклии да получават българско гражданство. Че и сериозни рушвети плащат. Бъдете сигурни, че тази история с платените паспорти ще се омъгли. Ако се докаже, че баш патриотите са продавали патриотизма, вече наистина за какво да живеем?!! Не по-малко конфузна е замяната на Валери Симеонов с началничката на кабинета му. Тя идва да покаже само едно – не е важно кой е вицепремиер, важно е кой е премиер. Не че ние не си го знаем това, ама така демонстративно да ни предложат човек, известен с пълната си неизвестност за един от най-високите политически постове в страната?! Защото, нямайте никакво съмнение, постът вицепремиер е чисто политически и трябва да „подпечата” квотното разбирателство за управлението. Ама може би сме черногледи? Може би, все пак става дума за предаване на властта по полов път. Има го в човешката история.  Монархиите на това се крепят.

На връх Деня на християнското семейство, стабилността победи отново каза Волен Сидеров, което преведено на коалиционен език означава: разбрахме се с Борисов да спрем да се караме за малко, че да може и той да свърши някоя работа, завалията! В потвърждение на думите ми, в сряда от ГЕРБ потвърдиха, че се надяват „поне до Коледа Сидеров и Симеонов да са кротки”.  Ето, и в ГЕРБ вярват, че по Коледа се случват чудеса! Добри хора са, казвам ви!!!

Друго какво? Бойко беше при Слави! Какво да кажем… „и таз година краят на света не беше нищо особено”. Единствената поука е, че от по-честите си медийни изяви Борисов само печели. И продължава да печели вече 15 години, което си е истинско чудо!

„Връщайте се, прецакахме всичко!“

Впрочем тази седмица отбелязваме 160 години от публикуването на „Произход на видовете” на Чарлз Дарвин.  Дарвин не се е досещал, че един ден светът ще се подреди така, че умните хора ще имат по-малко деца от не толкова умните.  И теорията му доста куца напоследък, поне в частта, че се развиваме към по-добро. Но има един начин, при който да осигурите стабилност и да съчетаете Дарвиновата теория и  Стария завет. Просто вярвате, че човек е произлязъл от тези две маймуни, които Ной е взел със себе си!

Какво да очакваме от края на седмицата? На първо място сняг. Да прибере протестиращите и да скрие малко грозните картинки.

Колажите са на фейсбук-артиста @Hayati’nin Evreni

Карикатурата на @boredpanda

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение