They е дума на годината в САЩ, но още не знаят, с каква пиктограма да означат далеч по-комплексното "змей"

They-Змей или животът като безполова арт-инсталация

Dilov.info /Любен Дилов син

Толкова пъти сме се занимавали с параскевидекатриафобията, уважаеми, че този път ще я подминем аристократично.  Страхът от петък 13 може да ви се стори наистина глупав, но не е ли по-глупаво да си купиш банан, залепен с тиксо за стената за 120 хиляди долара? Ние, живелите при соц-а, традиционно имаме сантимент към бананите, ама чак пък толкова?! Всъщност артистът Маурицио Кателан, автор на безподобната арт- инсталация е изключително забавен и умно провокативен творец.

Прочутата инсталация на Маурицио
„Папата, ударен от метеорит“

Преди години името му нашумя със скулптурната композиция „метеорит удря Папа Йоан Павел Втори“, „Каещият се Хитлер“ и доста други. Преди да закрепи банан с тиксо, Кателан беше залепил собственикът на галерията, в която излага – Масимо Да Карло и така нещастникът, превърнат в арт-инсталация, вися на стената по време на цялата изложба…

Работещият в Италия продуцент и художник Красимир Иванов смело доразвива идеята на Кателан в посока на балканското недоизказано

Тук е мястото да обясним на незапознатите с тънкостите на съвременното изкуство разликата между „инсталация“ и „пърформанс“. Инсталация е, ако се изходите по голяма нужда пред входа на блока, звъннете на всички звънци и избягате. А пърформанс е, когато първо звъните на звънците, а после се изхождате… Както се сещате, инсталациите са по-предпочитани от пърформансите. По-малко бият.

Целият артистичен свят се надпреварва каква по-остроумна реплика на залепения банан да измисли

През седмицата имахме ред събития, доказващи изключителната правота на прозрението, че ако държавата се захване да ти решава проблем, проблемите ти стават поне два! Законодателната власт се втурна да бори фините прахови частици и да контролира главния прокурор. Иван Гешев трябва наистина да е горд със себе си – за съвсем кратко време успя да се превърне не само във „враг номер едно на Тутраканската селищна система“ (пак лаф от соц-а, да ме прощават по-младите),  но и в индивидуален обект на поредната поправка в правното законодателство. Ако са коректни депутатите ни, ще трябва официално да я кръстят „поправката Гешев“. Така би било честно.

Отлично си спомням в 40-тото народно събрание, как течеше бурно прение относно наименованието „омбудсман“. Не било българско, неразбираемо било, нямало нищо общо с националните традиции. И понеже вече се знаеше, че първият омбудсман ще бъде непрежалимият бай Гиньо Ганев,  аз съвсем официално предложих от трибуната, длъжността да бъде изписана и в конкретния закон, и в конституцията като „Гиньо Ганев“. Всеки следващ омбудсман, подобно на фараоните, папите и царете, ще приема това име и пореден номер: Гиньо Ганев Втори, Гиньо Ганев седемнайсети и т.н. И е справедливо, и е ясно, и какво по-българско име от Гиньо Ганев?!  Но тогавашните депутати не са като сегашните (заети основно със законодателни инсталации и пърформанси) – не проявиха нужната артистичност и нелепата шведска чуждица си остана.

Финландците пък си избраха най-младия премиер в света. 34-годишната Сара Марин оглавява правителството, съставено от петпартийна лява коалицията, в която  останалите четири партии също се управляват от жени, а три от дамите  са под 35 години. На фона на традиционната балканска геронтокрация това е направо възхитително! Единственото ми притеснение е, че средно на 28 дни Финландия ще се тресе от мини-правителствени кризи… Сега може да ви прозвучи малко мачистко, но не случайно при катастрофа или бедствие, жените и децата се евакуират първи. За да могат мъжете да помислят на спокойствие как да се справят с проблема.

И за друго се притеснявам. Демократите в САЩ обявиха двете основания за искания импийчмант на Тръмп, които най-вероятно ще успеят да прекарат през долната камара, но ще загубят в сената, където републиканците имат мнозинство. Причините са „злоупотреба с власт“ и „препятстване на Конгреса“. Петък 13-и ще е интересен ден за Тръмп! Много ще ме е яд, ако го катурнат – тъкмо се сближиха с нашия премиер! Ето и енергийните експерти, които бяха тук, казаха, че във Вашингтон още говорят за срещата Борисов-Тръмп и били много впечатлени… Все пак, ако се случи най-лошото, и Джо Байдън също е голям приятел на България, а демократите май няма кого другиго да извадят на предстоящите избори.

Вижте, наистина стига черногледство – всякак погледнато сме добре. Като изключим София, където трудно се поглежда изобщо. Но пък столичани имат вода и някои даже се къпят. Изобщо, това столичани са фина работа. Дори и праховите частици са им фини.  А перничани ще имат вода само по 6 часа дневно и прочутата статуя на пикаещото в шадраван момченце ще трябва да бъде прибрана. Сигурно си спомняте, че в Перник също имат пикаещо момченце в шадраван, но за разлика от Брюксел, след като се изпишка, момченцето си отива вкъщи. Перник винаги е бил сила в националната митология, но сега обстоятелствата заплашват да го превърнат в  нечиста сила,  направо…

И всичко това се случва в седмицата когато Кърк Дъглас и съпругата му Ан Байдънс общо навършиха 203 години! Престарелият Спартак е видял и понесъл много за 103 години, но едва ли е вярвал, че ще дочака деня, когато ще обявят за дума на годината в САЩ безличното полово определение „They“. Според най-авторитетния интернет-речник Мериам-Уебстър търсеното на тази дума е скочило за година над 300 пъти, а все повече хора държат да на бъдат наричани, нито „той“, нито „тя“, а именно „те“… Това е дълбока, до-монотеистична вяра на хората, че ако сменят наименованието на предмет или обект, променят и характера му. Всички приказки за магии се основават на това разбиране. Но, ако попитате сестрите (бивши братя) Уашовски само с думи тази работа не става. И хирург трябва да играе. На същото мнение отскоро е и дъщерята/синът на Анджелина Джоли. Любезно бяхме запознати през седмицата от световните медии с решението they да се подложи на операция за смяна на пола, но още не е решил/а с какъв точно да го замени.

Защо ви занимавам с това? Защото при следваща среща Борисов-Тръмп много можем да помогнем на либералните американци, запознавайки ги с народните митове за змей/ламя горянин. Това е същество нито мъж, нито жена, нито риба, нито птица, нито животно. Абсолютен They! Само не сме измислили още как да го обозначаваме на вратите на тоалетните…

They е дума на годината в САЩ, но още не знаят, с каква пиктограма да означат далеч по-комплексното „змей“

Светът само си въобразява, че става все по-арт. Още е твърде далеч от въображението на нашите прабаби и прадядовци, а пък ние днес си живеем направо в арт-инсталация от фини прахови частици.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение