Въпреки че е изнамерена и увековечена от Пушкин – вън от всяко съмнение – златната рибка се среща на всякакви географски, речни и морски ширини, съответно обрасла с национални особености.

Вероятно немската златна рибка се появява с тефтер и молив и пунктуално записва желанията, американската се прави на психоаналитик, а – ако вържеш перките на италианската, за да не може да перкомаха – тя вероятно няма да може и да проговори с човешки глас.

С какво е особена националната, българска златна рибка?

На първо място с това, че казала :”Пусни ме, добри човече – ще ти изпълня три желания ”. И щом селянинът я пуснал, тя…избягала. Разказва се още и за онзи случай, когато риболовецът си пожелал да има мъжество, стигащо до земята, а златната рибка – “няма проблем!” – появила се една акула и му отхапала краката точно така, че членът му да опира в земята. Твърдят още, че един член на “Атака” си пожелал от рибката едно единствено нещо: да стане герой на съветския съюз. Преди това доста я побил, разбира се – така, за всеки случай, ако и хрумне да го излъже. Пуснал я във водата, и в този момент в ръцете му се озовали две гранати, а от близкия храст излязъл огромен немски танк от Втората световна война…

– Герой на Съветския съюз, ама посмъртно! – провикнала се от водата Златната рибка…

Твърди се още, че имало един беден селянин, който не веднъж, а два пъти хващал рибката… Що е беден тогава? Вероятно, защото е българин…. Все едно. Хванал я втория път, а тя му проговорила:

– Идиоте?! Дъртата още ли е жива?!…Уф, яж ме тогава да ви таковам майката и на двамата!!!!

Защо е толкова проклета българската Златна рибка? И руската е гадна. Казват, че след Пушкин, хванал един дядо рибката, а тя – без дума да му продума просто му подала едно листче. На него бил написан адресът на студента Разколников…

Руската – ясно. Ембарго, комунизъм, Путин… Не и до бедни селяни, ама нашата що е толкова проклета?! Вероятно заради българите.

Чута била да казва: “Човече…съседът ти има само една крава, а ти вече трето желание имаш тя да умре?!!”.

Според други виновен бил Криско: вместо да си поиска желания, той я хвърлил на земята и задуднал в габровски-рап: ”Покажи на тия хора, как са мяташ…”.

Други обвиняват Слави Трифонов. “Добри ми селянино – казала златната рибка  пусни ми и ще ти изпълня три желания”…

“Ти на кого викаш селянина, ма?!” – закрещял Дългият и й заблъскал главата в земята.

Много подозрителен е и Бойко Борисов – с тия, точно трима папи, дето са го галили по главата…

Вероятно е грешно да търсим конкретен виновник. Има нещо общо с характера на желанията ни. Националният характер на желанията.

Като започнем от това, че не искаме да можем да произвеждаме “Мерцедес”, а да го спечелим от Тото-то и стигнем до България на три морета, при положение, че с една митница не сме в състояние да се оправим…

А напоследък – най-тъпото – хванем ли златната рибка, първото ни желание е да си направим селфи с нея.

Всъщност, като се замислите, неприятностите започват едва, когато разкажете някому, че сте хванали златната рибка. Така е и в историята на Пушкин – ако не беше казал дядото на бабата…

Затова – особено на Никулден – каквото и да хванете – трипер, хрема или златна рибка, мълчете си!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение