Мадона поддържа форма в домашни условия / @haytininevreni

Когато си в лодка не се бий с лодкаря!

Dilov.info

Само вие си мислите, че имате проблеми, прелюбезни! Вижте принц Чарлз! То бива-бива да не ти върви с короната, ама чак пък толкова?!  За 71 години една единствена корона успя да пипне и то корона-вирус. Майка му вече обяви, че  слиза от престола в полза на принц Уилям, а Чарлз остава затворен в замъка Балморал с Камила… Мисля, че и Лоурънс Арабски не е прекарал толкова време сред камилите, колкото принц Чарлз. Ама, да не я мислим английската корона – преживяла е Великата чума от 1665 година, ще преживее и  този грип. През 1980 Ленинградкото радио провеждаше анкета по улиците на града на тема „Как си представяте благоденствието”. Наред с другите тъпи отговори за „всеобщ мир”, „няма да има пари”, „жените ще са общи, а водката безплатна” и „всекиму според потребностите от всеки – според възможности”, една безименна бабичка отговори на въпроса така: „Блокадата преживяхме, ще преживеем и благоденствието!”

Елизабет, Чарлз и Камила се смеят на принц Уилям, че на него се е “паднала короната”

Изобщо, всеки път когато някой се оплаче, че животът му е тежък, винаги питайте „в сравнение с какво?” Националното черногледство тази седмица се развихри с нова сила по отношение мерките на държавата за справяне с епидемията и подпомагане на малкия и среден бизнес. Има едно азбучно положение, прелюбезни, сравнимо с аксиомата, че най-много Витамин С се съдържа в… ампулите с Витамин С.  Всеки, който твърди друго, нещо ви баламосва.

И с държавата е така. Държавата може толкова! Ако вие можете повече – това ще е чудесно. Не само чудесно, това ще е правилното и нормалното. Защото държави, които могат повече от гражданите си, по правило са доста опасни държави. По-старите от нас са живели в една такава държава, дето можеше всичко и помним! Помагайки на държавата помагате и на себе си, защото тя е просто договор помежду ни за общото си съжителство. Не би трябвало да е нищо повече. А във времена като тези е валидно друго азбучно положение, формулирано в индийската поговорка „Когато си в лодка не се бий с лодкаря”.  Да преминем през въртопа, после ще имаме достатъчно време да умнеем кой е бил крив и кой прав.  Тази седмица особено ми се изостри подозрението, че в думата „опозиция” първата буква не е буква, а цифра. Настрана глупостите на БСП, заради които се гласува ветото на президента! Целият дебат по икономическите мерки беше смехотворен. Като че ли в един закон могат да се предвидят всички  стъпки, които да подпомогнат бизнеса и да се запишат още от самото начало! Ясно е, че това ще е дълъг процес, вероятно с много „проби-грешки”. Ясно е, че ще има спорове и е добре да наблюдаваме какво правят другите държави, със сравнима с нашата икономика. Както е и ясно, че това е територия, минирана с хиляди политически мини, които ще избухват всеки ден. Но да подскачаш весело из това минно поле, както правят някои е все едно да скачаш в локва с мръсна вода и да мислиш, че ще изпръскаш само околните… Не – всички сте в калта, но подскачащият най-много се забелязва!

Като научих, че са заключили Каролев за 24 часа, викам си най-после почнаха да прибират икономистите, които от всичко разбират, ама се оказа, че било заради нарушаване на карантината. Шегувам се! Владо е приятел и наистина разбира от много неща, но дебатът за икономическите мерки трябва да е спокоен, а стъпките – много внимателни. Когато гилдии и съсловия се надпреварват с викове: „Държавата трябва да даде”, това всъщност означава „вие трябва да дадете”. Защото държавата, откакто е и в ЕС вече и пари не може да напечата… Не забравяйте, че публичните средства и пенсиите си приличат по две неща: първо не е важно колко са,  а колко дълго ги получаваш. И второ – това не справедливо плащане за положен труд, а изразходване на онова, което си спестил и отделил.  Няма откъде да се вземе повече! Когато хленчите „защо само толкова”, припомнете си колко процента от работещите у нас се осигуряват върху реалните си възнаграждения? Колко от над 300 хилядите българи, работещи в чужбина, което сега се прибраха заради карантината са се осигурявали изобщо в България, но сега ще очакват помощ от държавата? Единици са тези, които не са част от вечната игра на „надхитряне” с осигурителната и данъчната система, а още по-малко са онези, които вероятно си дават сметка, че всяка „хитрост”, всеки данъчен тарикатлък разпростира ефекта си  върху всички, включително и върху тях самите, техните служители, близките и роднините им. Вероятно ни трябва още изолация, за да проумеем, че живеем в един свързан свят! Съотношението между икономическата помощ, която ще отделят Германия или Дания и България, вероятно е точно такова, каквото е съотношението в отношението към данъчната и осигурителната тежест на германци, датчани и българи…

Укротяване на отклонилия се от карантината – средновековен сюжет / @haytininevreni

И в икономиката важи физическият закон за силата, която е функция на масата и скоростта. Парите са хикс и няма как да станат от само себе си два пъти хикс. Значи, за да са „силни” и ефективни парите, трябва да увеличим скоростта, с която се движат. А това няма как да се случи по време на карантина…

Всички ще излезем по-бедни от тази карантина – това е медицински факт! Но!!! Всички ще излезем по-щастливи. Ако разбира се работим за това. Ще открием щастието в истинските неща: природата, общуването, съхраняването и споделянето на личното пространство, удоволствието от четенето, глупостта на телевизията, тишината на музиката и пъстрият шум на самотата. Ще си припомним мириса на килима, докато правим лицеви опори вкъщи, ще открием отново, че интериорният дизайн си е наука и не е достатъчно гръбчетата на книгите да подхождат на холната гарнитура. Ще се убедим колко е важно да имаш картини на стената (Росен Марковски, великолепен художник, написа онзи ден в профила си: не се презапасявайте с картини, имам достатъчно) Купете си картина по интернет, чудесно преживяване е, когато ви я доставят! Наслаждавайте се на всеки момент от тази неочаквана ваканция (подозирам, че дори и принц Чарлз е в състояние да го направи), защото не е ясно дали някога ще се повтори, но е ясно, че когато свърши, ще трябва да се изпочупим от работа.

Човечеството е във ваканция, прелюбезни, а ваканциите винаги са щастливо време! Аз отсега изпитвам носталгия по карантината.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение