Dilov.info

В началото на новата година е редно да си припомним, че сме наследници на горд народ, който от малки приучава децата си да бият с пръчка съседите по гърба, за да получат дребни пари и храна. Даже президентът не дочака новата година и пет минути преди нула часа изсурвака едно хубаво политическия елит. Да се надяваме, че е било за здраве и е получил дребни пари и храна, както повелява традицията.

Като се осеферим малко от празничните гърмежи (някаква евро-статистика твърди, че тази година  Европа е изстреляла фойерверки с тротилова равностойност на 11 бомби от Хирошима), разбираме, че в голямото сурвакане се включват всички. Начело с комуналните услуги. Живи да са ни електроразпределителните дружества – най-добрият масов  психотерапевт в страната!  Хора, които са се страхували от тъмното, например, започват да се страхуват от светлото.  С повишаване  цените на водата пък се завръща и изразът „честита баня”. Светът е голям и традиции дебнат отвсякъде! Ето, стародавна традиция е в дните след Васильовден да не се изхвърля боклука, за да няма главня по посевите и да не излезе късмета от къщата. Така, че ще си караме с все същите познати лица, включая и моята скромна  фъфлеща особа – да сме живи и здрави! В тази връзка, сериозно се обмисля пенсионираните мечки от Белица да бъдат върнати  на работа. Ще ги вържат пред здравната каса  да размачкват хората за здраве. Във всички случаи ще е по-ефективно от досегашната здравна политика.

Здравната каса предвижда през 2019 завръщане към корените на традиционната медицина

Мръсните, поганите или некръстени дни продължават до Йорданов ден и са характерни с преизобилие от караконджоли, таласъми, тенци, самодиви и само диви. Като казах само диви, да припомня традицията, че повечето особени дни в календара повеляват на първо място жените да изоставят всяка къщна работа. Почти няма особен ден, в който на жените да не е забранено да месят, плетат, шият, метат, перат и т.н. Т.е. обичаен ден за българската жена.

Децата, както  и идеите родени през поганите дни се смятат за болнави и често изкушавани от русали, тенци и таласъми. Традиционно доброто настроение ражда лоши идеи. И традиционно бяхме затрупани от лоши идеи, маскирани като добри намерения и обещания за 2019-а. И във вътрешен и в международен план, но като хвърлим кръста във водата всичко ще се оправи. Поверието за поганите деца и хрумки  препоръчва на някои места, в Странджа например, старите жени да се съберат и ушият т.нар. погански ризки.  Специална дрешка, която родените от Коледа до Йорданов ден деца трябва да носят, докато им  омалее, за да останат  здрави и неизкушени. Каквато и поганска дрешка да са ушили на електронните винетки, например, тя нещо не работи много-много. Подобна поганска дрешка е и увеличението на минималната работна заплата.  Никога не ме е напускало усещането, че този индекс съществува само, за да оправдава битуването на синдикатите.

Погански дни – живопис, Иван Попчев, собственост на худ. галерия Стара Загора

Специална дрешка ще трябва и за възедрия Борисов. Той навлиза във фаталната трета година на третия си мандат и преодолее ли я, наистина ще се запише в историята с няколко симпатични рекорда. Доста подигравки отнесе Бойко, включително и от мен, заради повтаряната мантра за стабилност, но както се е случвало и друг път, май с народната си свръхсетивност той усеща по-правилно от жълтопаветните остроумници. Почти всяко пожелание за новата 2019-а започва с да е „мирна”. После се нареждат „здрава”, „плодовита”  и т.н.  Страховете на хората от война и размирици в района става все по-осезателни. Съвсем естествено  и призивите да зарежем дрязгите и да си опичаме акъла срещат все по-радушен прием. И по-подходящ .от Бойко да управлява селото на въртоглавите, където всеки ден е панаир, не се задава на хоризонта.

В третото си десетилетие уверено навлиза и ДПС. Явно поганската им ризка чудесно ги пази, защото няма никакви признаци, че би могло да е критично за тях. Напротив изглеждат по-цветущо от всякога. Почетният председател спокойно може да се посвети на пенсионен топлофикационен уют и изследване на темпорално-порталната  шпагатизация като детерминална невъзможност при политическите русалки.

Поганската дрешка не е вързала и на политическата русалка Корнелия – наполовина БСП, наполовина СДС. Тя изглежда все по-обсебена от патриотични тенци и таласъми. До степен да се отрече от социнтерна си, за да се бори с караконджулите на Истанбулската конвенция.

Изобщо – спазваме ли традициите, всичко ще ни е наред! Единственото, за което трябва да внимаваме е с мръсната вода да не и изхвърлим и бебето. Късно е вече да мислим за друго. Трябваше да мислим едно време – докато ни носи щъркела, една жаба подадена в подходящия момент, можеше да направи така, че да ни остави в Швеция, например. Но и там не всичко е цветя и рози.  Ето, писаха вестниците за ужасна трагедия по Коледа – Карлсон от покрива си обул гащите с перка наопаки! Това е защото си е нямал поганска ризка, завалията.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение