дилов и савко

Това наистина е безподобен образ! Смея да кажа  вече – след 4 книги – и в българската литература. „Вълчи разкази” и „Замръзналият Созопол” са чудесни разкази, написани неподправено, с плам и пленяващ наивитет понякога, но истинският епос е автобиографията му  „Да оцелееш в Ада”. Всеки ред в нея е не просто картина на епохата преди 10 ноември, а невероятен екшън-роман, който постоянно ще ви разсмива, натъжава или замисля. При това с невероятно умение, Савко руши всякакви прегради на претенциозността и разказва така, сякаш стои до вас, на масата, в Куцата Медуза например.

Животът му е неразривно свързан със Созопол и Бургас, където са се случили някои от съдбовните срещи в живота му. Например с непрежалимия Тодор Батило. А  най-съдбовната среща в него – с настоящата му съпруга Наска –  се е случила тъкмо около мястото, където в събота, 17-и ноември ще представим второто издание на автобиографията.

Легендарен касоразбивач и разбивач на женски сърца,  пандизчия,  бохем, собственик на един от най-прочутите  в Южна България казани за ракия, а от последното десетилетие и забележителен писател, Савко Христов Калата  е роден в Созопол през 1949 година.

Животът му е въртележка от приключения. За кратък период той натрупва 36 години – присъди, става един от най-знаменитите авторитети на подземния свят до средата на 90-те години, въпреки че от 1985-а е „чист”.

Прекарва 2 години и 6 месеца в изолатор. Местен от един затвор в друг, Савко Калата се е подвизавал в Бургаския, в Старозагорския, в Пазарджишкия, в Плевенския и в Бобовдолския – практически във всеки един затвор на България „Касоразбивач № 1“, както е наричан от следователите, е лежал с Доган, Касим Дал, Кошлуков, както и с почти всички легендарни „авторитети” на прехода, повечето от които отдавна се разхождат в голямото небесно каре.

Днес живее със съпругата си Наска в южния край на Созопол, между собствения му казан за ракия, издържан изцяло в духа на затворническата художествена самодейност от 80-те години и … гробището отсреща, през пътя за Дюни.

Между морето, ракията и гробищата, най-доброто, което можете да срещнете, е наистина Савко. Един престъпно красив ум.

Автобиографията “Да оцелееш в ада” ще представим в събота,17 ноември , 18 часа, в „Кафе с автограф “ ( Дом на писателя ) , улица „Вола1“. За повече информация тел. 0894898098 

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение