dilov info

Подозирам прелюбезни, че целият ни живот е просто активно мероприятие, за да ни бъде отвлечено вниманието от други, по-важни неща! Ето, например аз ви пиша тези неща от Джибути, където само преминаването ми по улицата на колоритна едноименна столица е сериозно отвличане на вниманието на населението от тежкото Джибутианско ежедневие и героичните усилия на президента Исмаил Омар Гелле да  осигури на страната едно по-добро бъдеще. Той се опитва вече четвърти мандат, завалията. Основно посредством откриването на поредната чуждестранна военна база… За последно го преизбраха със 87 процента. Казвам го, за да подчертая, че не е лесно да отвлечеш  вниманието на джибутците, но  много ми помогнаха две обстоятелства: пълната липса на туристи (дори магнити за хладилник нямат!) и синята ми брада (техните си ги къносват).

Концертите на Лили Иванова, мачът на Кубрат и Фюри… Сигурен съм, че и те бяха за отвличане на вниманието! Аз до последно се надявах, че Бойко ще се появи да разтърве Кубрат и Фюри и те двамата, прегърнати, ще отидат в “33” в Студентски град, например… Но не би! Цели 13 рунда отвлечено внимание на българите от тежките им проблеми! Добре че са президента Радев и  Корнелия да ни припомнят постоянно колко зле живеем! Напоследък президентът само това прави! Като онези чуждестранни звезди, които крещят в началото на концертите: “Хелоу, София!” Абе, ей… Ние музика сме дошли да слушаме, не да ни припомнят къде живеем!

Джибути
Тук Главната улица е по плажа

В Джибути съм още отпреди деня, когато  #Metoo (Мииитьооо, както го произнасят местните ) имаше имен ден. И #Metoo  е едно голямо отвличане на вниманието, но то е планетарно, можем да кажем и да се върнем на нашенските.  Пък и в Джибути няма много сексуално притеснявани от Харви Уейнстийн или Кевин Спейси. Както и в България, впрочем. Но от тук чудесно се вижда как ни отклоняват вниманието! Понякога е нужно да идеш на място, където единственият нет са мрежите на рибарите, за да ти стане ясна цялата световна комуникационна картина…

За световното отклоняване на вниманието от важните неща много помага и прочутото Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (Attention Deficit hyperactiviti disorder или ADHD накратко). Твърди се, че от 3 до 5 процента от населението го имат. В България само 3 до 5 процента го нямат.

Официално е обявено за заболяване и е доказано, че се предава по наследство. Което обяснява много неща. Защо например вече повече от 1000 години не можем да се съсредоточим  достатъчно и да превземем Константинопол. Тъкмо се съсредоточим върху нещо важно – завземането на проливите, или  превръщането на нощта на Вси светии в Ден на народните будители, например, и веднага ни почват: Арабаджиеви, Стайкови, Баневи, Прокопиеви… Само ни отклоняват вниманието! Ей, докато се разсейваме съвсем без елит  ще останем! Както са тръгнали скоро и на Евгени Минчев ще посегнат!!! Но пък е хубаво да преброиш колко точно обувки е имала госпожа Банева, нали? Признайте си, не ви ли смъдна малко под лъжичката, че обувките й са много по-малко от тези на Имелда Маркос?! Ей, елита, стягайте се!  Рекорди имаме да гоним!

Като казах арест на елита, та се сетих: миналата седмица се разбра, че това май е и единственият начин Пламен Карталов да бъде изваден от операта… Сега, аз много от опера не разбирам. Знам само, че ако Аида и Радамес не пеят в последното действие (когато ги зазиждат живи), въздуха ще им стигне за по-дълго. Това като водолаз ви го казвам, а и май съм го чел и у Кърт Вонегът. Но, за лош вкус още никого не са арестували в България… Дори и Баневи за Полимери ги обвиняват, а не за лош вкус. И слава Богу, ще кажа. Защото, ако арестуваха за лош вкус, ремонтите в София доста щяха да се проточат…

Следобед в Джибути
Следобед в Джибути

Така, де! Думата ми е, че постоянно ни отвличат вниманието от важните неща. И това ни държи в състояние на перманентна хиперактивна депресия и весел дизордър. Разбира се най-силните са медиите! Те стриктно изпълняват националната повеля  да държат населението в състояние на постоянно развеселен идиот. Ето, онези мастър-шефс, дето рекламират кренвирши! Да не мислите, че са опрели до хонорарите от тези реклами?! Не! Правят го, за да ни отклонят вниманието от важните неща! Например от факта, че ако случайно намерите месо в кренвирша си, това може да означава само едно – в цеха за кренвирши е имало трудова злополука!

Толкова сме разсеяни вече, че дори не можем да разберем от какво ни отклоняват вниманието. А то е просто: отклоняват ни вниманието от факта, че постоянно ни отклоняват вниманието!

 Ето да вземем данните на правителството:  Според цитирани от него статистики през 2017 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 5 586 лв. и нараства с 8.1% спрямо 2016 г., а от влизането на България в ЕС през 2008 г. досега общият доход средно на член на домакинство се увеличава близо 1.6 пъти.

През 2017 г. в страната са регистрирани 64 359 родени деца, като от тях 63 955 (99.4%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 1 029 деца, или с 1.6%, но едновременно с това се увеличава средният брой живородени деца от една жена. През миналата година той е бил 1.56 при 1.24 през 2001 г. и 1.54 през 2016 г.

Джибути
Деца спортуват пред охраняваща ги полицейска кола

Не ви ли радва, че с всяка изминала година ставаме все по-живородени?!! При това сме население, което е на трето място в ЕС по вяра в прераждането, според изследванията на центъра “Пю”. Повече от една трета от нас са убедени, че имаме втори шанс! И това е страхотно! Поне спрямо населението в Джибути, където близо 60 процента вярват, че нямат никакъв шанс! Но пък толкова нашенци – 63 процента – са убедени в предопределението на съдбата и вярват в лоши магии. Или е заради Хелоуин, или просто трябва да спрат да гледат сутрешни блокове! В същото време се научаваме, че хиляди македонци, украинци, молдовци са готови да платят по 8 хиляди евро само и само да се присъединят към малкото раздорно семейство на българското гражданство! Странно, не ли?! На тези, като им кажеш “аз съм българин” и те, подведени от всеобщото отклоняване на вниманието, започват да скандират #me too, #me too!  И човек не може да разбере – радват ли се, оплакват ли се!  Но аз трима от местните питах искат ли да са българи, и тримата казаха – веднага!  Т.е., ако мафията с българските паспорти свали малко цените, тутакси ще осигуря сериозен прираст от джибутци към демографската ни картина. При това искрено ще са радостни, а няма да мрънкат и да се оплакват постоянно.

Полицай в Джибути
Полицай в Джибути

Вярно един от тях ми припомни модерна джибутска #metoo-логия: един местен молел горещо Аллах да го направи бял, да има безкрайно много вода и да е заобиколен от голи жени постоянно. И добрият Господ Бог го превърнал в биде в дамска тоалетна… Да, Джибути е бивша френска колония и местните отлично разбират думата “bidet” . За разлика от мнозинството българи, някои от които все още си караме на “пусть всегда bidet солнце”. Не че е лошо това солнце, но и то постоянно ни блести в очите и ни отклонява вниманието от важните неща!

*

снимки Али Хаджииски

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение