Отечественият фронт от Овча купел иска “смърт без пощада”. Паметта за жертвите на т.нар. “народен съд” е не просто важна. Тя трябва да е неразделна част от семейната история на всички, ако искаме да сме нация… В моята семейна история има момент, който винаги ми е давал надежда, че и най-мрачните дни могат да бъдат осветени от човешкото достойнство.

Баба ми, Маргарита Халачева, една от първите жени-съдии в България, отказва да участва в това позорище, залагайки цялата си “бляскава кариера”, която т.нар. “народна власт” ѝ е предлагала.

Страшното на онези дни не е в самия акт, копиран от Сталинските процеси. Дори не е в неоправданата жестокост – 2730 души осъдени на смърт и 1 305 души получават доживотен затвор срещу общо 19 присъди от Нюрнбергския процес, от които само 12 смъртни. Страшно е сатанинското въодушевление, с което едни българи избиват други българи. И ако си мислите, че това е вече история, погледнете езикът на омразата, който шества из социалните мрежи и публичния живот днес, за да се убедите, че ако има възможност, Овча купел отново ще поиска “смърт без пощада”…

Има мрачна ирония е и в това, че името на квартала от 1909-а се свръзва с най-четения текст от евнагелията – Йоан, глава 5, посветен на изцелението на болни и нещастни. Да се помолим за изцеление днес!

***

Родът на Любен Дилов – син тръгва от Продан Василев – най-големия син на родоначалника Васил Пенчев. Бабата на Любен Дилов – син се казва Маргарита Пенчева Халачева – първата жена-съдия в България. Тя е Халачева, защото нейният баща Пенчо Проданов Василев приема фамилията на майка си – Трохана Халачева, от известен габровски род, и остава Халачев.
 
Трохана Халачева, прапрабабата на Любен Дилов – син, е била сред известните изпълнители на български народни песни в Габрово, а Пенчо Халачев – прадядото на Любен Дилов – син, бил прочут шивач на църковни одежди и е обличал висшия клир. Рисувал е икони и иконостаси, някои от тях е подписвал с истинската си родова фамилия по баща – Проданов. По спомени на близките му е убит на Каймакчалана през 1918 година, откъдето започва обратът във военните действия.
- Реклама -  

Кажете Вашето мнение