Най-рядката модерна българска монета, с благодарност към експерта Митко Станков

Пурпурен гняв величав

Dilov.info

НОЩта, прелюбезни, ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба.  Познахте, надявам се, Гео Милев.

Игрословицата с Националния Оперативен Щаб не е случайна и – изобщо – следващите ми редове не са провокирани от традиционния „пурпурен гняв величав” около 1 май.

Светът се промени и колкото и „дребни незначителни монети” като доцент Мангъров да ви твърдят обратното, няма как да се скрият фактите. „Мангър”, според тълковния речник означава това – дребна медна монета, без стойност.

Ще стане дума и за монетите след малко, но сега за гнева величав срещу карантината.

Съвсем основателно ви се струва, че губите свободата си. Съвсем основателно е и подозрението, че политиците ще се възползват от тази несвобода. Не само у нас, навсякъде по света. Това е в природата им и тук играта малко прилича на това, което се случва, когато вирус попадне в тялото ни. Организмът минава в режим на свръхмобилизация, за да отстрани нашественика. Понякога тази му реакция може да убие самия организъм. Повечето автоимунни заболявания, например, приличат на политически процес.

Няма да философствам излишно –  загубата на свобода винаги е обяснена с някаква по-висша цел, макар от малки да сме закърмени със заветите на Ботев и Левски, че няма по-висша ценност от свободата. В случая става дума за живота. Борисов го казва просто: „не искам чували за трупове, не искам да погребвам хора”. Подозирам, че дори и доцент Мангъров не иска това.

Аз лично се уморих да доказвам чрез авторитетите на световни доктори, които са на първата линия срещу COVID-19, че това не е обикновен грип.  Последният важен текст – на швейцарския доктор Паул Фогт, публикуван в Swiss Health Magazine може да намерите в мрежата, съвсем прилично преведен и на български. Статията е огромна, но всеки ред е важен. Няма да я цитирам. Докторът, освен сложните и професионални обяснения, казва нещо просто за сравнението с обикновения грип. За година в дадено населено място в от обикновен грип умират 1600 души. Без карантина, без никакви предохранителни мерки. За по-малко от месец, при цялата строгост на мерките в същото населено място умират 600 души от COVID-19…

И тук идваме до любимия ни Дарвинов естествен подбор, проповядван от мнозина в момента. Включително и от Мангъров. Работата е като със спартанците. Имали наистина неустрашима армия… за известно време. Но не е известно да са имали големи философи, поети и дори просто играчи на шах. Впрочем, гърците и до днес нямат световни играчи на шах, или поне аз не се сещам. Днес нефелните новородени не ги хвърлят от скалите. Като поотраснат и не стават за нищо друго, пращат ги да работят в известни световни вериги за бързо хранене…

 Не, оставете шегите!  

Цялата еволюция е опит да се преборим с естествения подбор. Защото в природата ни е да налагаме нашето си естество над естеството на заобикалящото ни. Усилията на човечеството в тази посока с в основата на модерната цивилизация. Те са скромни. Преди години бях чел някъде доклад на СЗО, твърдящ че общата стойност на откриването на ваксина срещу едрата шарка и практическото ѝ  заличаване от света е била по-малко от стойността на два самолетоносача!  Не знам дали е вярно, но е очевидно че усилията на света не могат да надмогнат естествения „дарвинов” процес.  Стотици  милиони умират по света от глад, липса на вода и болести, които са лечими в обикновени нормални условия на цивилизован живот. Стотици милиони! Т.е. любимият естествен подбор и стаден имунитет на мнозина съществува и без нашите допълнителни усилия да го предизвикаме.

Испанският грип убива над 600 хиляди души в САЩ, около 28% от населението е заразено

През 1918-19 година над 80 хиляди българи умират от Испански грип. Но тогавашните мерки, въпреки несравнимостта им със сегашните, са спасили в пъти повече хора. Ако ги е нямало, може би нито аз сега щях да пиша тези редове, нито вие да ги четете (логика достойна за министър Ангелакова – „няма отказали се от почивки, но няма и записали се”).

Искам да подчертая, че естествения подбор и бленувания стаден имунитет ще се случи въпреки нашите мерки, но това не означава, че не трябва да ги полагаме. Напротив, трябва да свикнем да живеем в един затворен свят, който предпазливо, стъпка по стъпка се отваря, но никога няма да се върне към предишното си съществуване, ако не бъде открито и масово разпространено 100% работещо средство срещу цялото семейство COVID. Аз вярвам в човешкия гений и съм убеден, че това ще се случи.

Нещо повече – вярвам, че ако себеразрушителния гняв величав на масите не попречи, тази битка с вируса ще роди нови смайващи открития и ще тласне знанието за собствения ни живот към нови, неподозирани хоризонти. И това е научна вяра, не религиозна. Основана е на вече случвали се неща, като откриването на пеницилина, например… Знам виц за откриването на пеницилина, ама е много неприличен. Които се сещат – да се смеят тук, без да го  разказвам! Естественият подбор също е нерелигиозна, научна вяра. Впрочем, не е трудно да съчетаете религията и дарвинизма – просто приемете, че хората са произлезли наистина от маймуните, но от онези две маймуни, които Ной е взел със себе си на плаващия ковчег…

Прости, не медицински, а математически изчисления, основани на статистиката до момента, показват, че ако всички мерки бъдат вдигнати, до два месеца в света ще умрат около 150 милиона души от заболявания, причинени или ускорени от COVID-19. Това е доста повече от жертвите на Втората световна война. Можете ли с ръка на сърцето да кажете – Втората световна война е естествен подбор?

Не ми е леко да пиша тези редове. В момента трябваше да съм на гмуркане с чудесни приятели в земния рай Комодо. Всичките ми планове за лятото рухнаха, загубих куп пари и равноускорително продължавам да губя. Приятелите ми са по-зле и от мен. Всички прекрасни момчета и момичета, които познавам, се чудят как ще оцелеят и хранят семействата си. Както повечето от вас. Но избирам не да се гневя и бунтувам срещу НОЩ, а да гледам внимателно новия свят, който се задава и да се опитам да намеря мястото си в него. Той ще бъде един по-хубав свят, сигурен съм и ще открием нови свободи на мястото на тези, които ни се струва, че губим в момента. На какво да заложим?! Предлагам на нашата уникална българска издръжливост. На ценните „монети”, които носим в нас.

Сякаш нищо общо няма с казаното досега, но със специална благодарност към експерта Митко Станков, искам да ви покажа  най-рядката българска монета от модерните времена –  20 стотинки от 1888 г. Известен е само един екземпляр. Веднъж е била продавана на аукцион през ноември 2013-а за 19 хиляди евро. Била е в обръщение в България до 1908 година. Вижте колко е изчистена и красива! Вижте каква сила излъчва, сякаш е сплавена с увереността на младата ни Следосовобожденска държава, че няма нещо, с което да не можем да се справим. Защото… защото „Обединението прави силата”, както пише на гърба на монетата. Глупаво е да основем живота си на ези-тура, без да си даваме сметка, че някой е изработил тази монета, която ще подхвърляме. И това не е случайността…

Най-рядката модерна българска монета, с благодарност към експерта Митко Станков

Така че, не НОЩта ражда вековната злоба на роба, а робството което носим в себе си. Не си позволявайте да се озлобявате срещу хората, които се опитват да организират общото ни оцеляване. Те със сигурност не са безгрешни, но не са и демони, участващи в световен заговор за поробване на хората. Това не означава, че не трябва да ги критикуваме. Това означава само да не губим перспективата, да се основаваме на опита на човечеството досега в подобни ситуации и критично да преценяваме всичко, което чуваме.  Знаете ли, че дядото на Тръмп е починал от Испански грип? Може би тези съвети за пиенето на дезинфектанти се предават по наследство във фамилията?

 Едно е сигурно – тази година „септември ще бъде май” както пише Гео Милев и това е оптимистичния вариант. Свикнете с тази мисъл, тя би могла да бъде не само новия девиз на туризма…

А и следващото изречение в поемата  „Септември” е точно: „Човешкия живот ще бъде един безконечен възход”.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение