Стокхолм, септември 2011
Носител на Absolut Art Awards за 2011 е албанецът Анри Сала

Писателят Любен Дилов-син бе специален гост на церемонията по връчването на престижната награда
Призът ABSOLUT ART AWARD бе връчен за трета поредна година. На 16 септември 2011 г. с него бе отличен албанският визуален артист Анри Сала. На връчването на наградата от 30 000 евро в Стокхолм присъстваха художници, куратори, собственици на галерии и арт критици от цял свят. Сред специалните гости на събитието, за да представи страната ни бе и Любен Дилов-син, известен с афинитета си към иконичната марка.

„Изключително съм щастлив от възможността да посетя Стокхолм, още повече, когато поводът са любимите ми творчески колаборации на ABSOLUT Vodka. Отношението към изкуството тук е неповторимо и е достойно за абсолютно уважение. Успях да разговарям със самия Анри Сала и останах силно впечатлен от енергията и многообразието на неговото творчество.“, разказва Дилов-син.

Учредена през 2009 г., като поредното доказателство за традиционната обвързаност на ABSOLUT с изкуството, досега наградата е била връчвана на Керен Ситер (Keren Cytter) и Рикрит Тиравания (Rirkrit Tiravanija).

Призът бе връчен от Кристин Мейсъл, председател на журито на Absolut Art Award, и главен куратор в секция Съвременно изкуство в центъра Помпиду.

”Получаването на ABSOLUT ART AWARD е повече от награда. За мен е огромна  чест да получа това признание след творец като Рикрит Тиравания. Голямо събитие за мен беше и присъствието на всички гости – моето семейство, стари и нови приятели – важни хора от съвсем различни моменти и места в моя живот, специално събрани от ABSOLUT. Те направиха този момент наистина изключителен. Поредното доказателство, че начинът, по който Absolut подхожда към хората и изкуството, е искрен и наистина специален.”, споделя Анри Сала.

Оценката на журито: “Творчеството на Анри Сала представлява наистина уникален поглед към света, комбиниращ размисли върху историята, спомени и усещане за настоящето, заедно с абсолютното съзнание за присъствие и отсъствие. Анри притежава изключителен талант за прецизна и в същото време позволяваща широки тълкувания картина, както и уникалната способност да създава инсталации, включващи звук, картина, скулптура, кино и жив пърформанс.”

Роденият през 1974 в Албания Анри Сала принадлежи към последното поколение артисти, израснали под репресивния режим родината си. Падането на комунизма и навлизането на западната култура променят философията на Анри Сала почти светкавично – неговите ранни творби сравняват историята на Източна Европа и постмодерната епоха. През последното десетилетие Анри Сала си спечели международната слава на един от най-интересните европейски разказвачи. Бавно и с внимание към детайла Сала изследва отношението между светлината, звука и музиката като заместители на езика, изследва документалния и художествения разказ, повдига интересни въпроси за спомените и модерността.

Творбите на Анри Сала са участвали в множество биеналета – включително в Берлин, Москва, Сао Паоло, Сидни, Венеция. Той е бил гост на изложения в Kunsthalle Wien, Musée d’Art Moderne de la Ville в Париж, Paris, Museum of Contemporary Art в Маями. Още тази есен му предстоят изложби в Serpentine Gallery в London, Centre Pompidou, Festival d’Automne и Club Marbeuf в Париж.

“Първото ни партньорство в областта на изкуството беше ABSOLUT WARHOL. Оттогава сме си сътрудничили със стотици от водещите имена в изкуството – Кийт Харинг, Луиз Буржоа, Дейдив Шригли, Деймиън Хърст и много други. Наградата ABSOLUT ART AWARD подкрепя още веднъж нашата дългогодишна обвързаност с креативността. Тя е само един от начините да се отблагодарим на света на изкуството.”, казва Ана Малмхейк, маркетинг вицепрезидент на Absolut Company. “Гордеем се, че можем да връчим наградата ABSOLUT ART AWARD 2011 на Анри Сала. Той е един от най-впечатляващите съвременни творци.”

Наградата ABSOLUT ART AWARD
Наградата ABSOLUT ART AWARD е създадена през 2009, за да отпразнува 30-годишнината от първото сътрудничество на ABSOLUT в сферата на изкуството. Тя се връчва ежегодно на артисти от цял свят, които показват изключителни постижения в съчетаването на различни форми на изкуство. Председател на журито на ABSOLUT ART AWARD за 2010 г. е Кристин Мейсъл. Носители на ABSOLUT ART AWARD досега са Керен Ситер (2009), Рикрит Тиравания (2010) и Анри Сала (2011).

ABSOLUT ART COLLECTION
Преди повече от 30 години ABSOLUT VODKA започна партньорството си с водещи личности от света на изкуството. Днес ABSOLUT ART COLLECTION съдържа повече от 800 творби, сред които такива на Анди Уорхол, Кийт Херинг, Деймиън Хърст, Луиз Буржоа, Силви Фльор, Лин Фернстрьом. В момента колекцията е собственост на Spritmuseum. Скоро тя ще има и свой собствен дом – в отделна музейна сграда, която ще отвори врати в Стокхолм през 2012 г.

 

източник

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение