Зловещи микроскопски снимки на корона вируса

Новият вирус изтрива дълготрайната памет

Но това само на по-тъпите нации

dilov.info

Това се казва инфлуенсър, прелюбезни – грипът! Останалите сме аматьори! Само Путин и Ким Чен Ун  – ако се разпространят през социалните мрежи – могат да постват по-убийствено от него.

Сега сериозно (изчисленията са на база вероятностите при положение, че живеете не в Милано, а в Ухан): Ако сте на възраст  50-60 години, имате 1,3% шанс да умрете, ако сте заразени с вируса. За тези под 40 години шансът е 0,2%. следователно, 99,8% от хората  до  40 години – ако се заразят – ще оздравеят. Шансът пък да се заразите е 0.7%. Пак повтарям – в Ухан, не в Милано и не в Стара Загора! Общият шанс да се заразите и да умрете, ненавършил 50 години е 0.0014%. Вероятността да се задавите с пуканки, или да спечелите от Националната лотария, въпреки че вече не работи, е доста по-голяма!

Тогава, защо е тази паника, прелюбезни? Първият извод, който се набива на очи – непознаване на математиката или дълбока обща криза на образованието. Вторият извод – повечето грипове (свински, птичи и т.н.) се разпространят основно не по въздушно-капков, а по медиен път. По същият начин се разпространява и Румен Гечев, което е голяма загадка. Защото, ако имахме някаква журналистика изобщо, всяка негова медийна поява трябваше да започва и завършва с изречението “А, вие, като икономически министър на Жан Виденов…“

Моето общо впечатление е, че  следвайки мисълта на Станислав Лец „всеки век си има своето средновековие”, ние уверено навлизаме  в новото средновековие. Близо 99% от населението живее в свят от магии и чудеса, без да знае как работят заобикалящите го неща – хладилника, автомобила, правителството. Съвсем естествено е да възприема един грип като средновековна чума!  За насочено движение на електрони вероятно са чували около 0.6% от населението на земята, а за разделение на властите – със сигурност по-малко. Българското население не прави изключение –  следва медийни принцове и принцеси в инстаграм, вярва на Алена и Теодора Берускониева, и се лекува със съветите на БеГе Мама. Да вземем пренията около приемането на еврото: наистина ли искаме референдум по темата за рисковете от еврозоната сред население, което над 60% е функционално неграмотно? Ами, да вземем да направим един референдум за отмяна на Закона на Нютон за гравитацията. Винаги ме е дразнил този закон и го намирам за много несправедлив. И първият закон на Нютон също е много дразнещ. Твърдението, че всяко тяло запазвало състоянието си на покой, или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние. Всъщност, в него можем да коригираме само това за външната сила. Останалото – покоят и праволинейното движение – да си останат. Защото в България имаме две външни сили напоследък, които могат да нарушат покоя и праволинейното движение – Борисов и Гешев.

Според НСИ това е председателката на парламента. Колаж на Стефан Гайдарски

Сега, за силата на Борисов няма смисъл да говорим! От най-тясното му обкръжение свидетелстват, че дори бил хванал корона-вируса, но се смилил и го пуснал… Докато за Гешев разправят, че ако не се изкъпел един ден се превръщал в нечиста сила. Ама това сигурно го разпространяват онези, които опандизи през последните дни! Но е факт, че едно негово посещение в дадено населено място, обикновено води до това, че 10-12 тела излизат от праволинейно движение и попадат в относителния покой на предварителния арест. Официални статистически данни за арестите на Гешев още не са излезли, защото в момента Националният статистически институт е зает да отговаря на споменатия вече Румен Гечев. Пък и ние и на статистиката не вярваме много. Особено на националната, която всеки път ни уверява че при два слона и пет мишки  сме постигнали средно тегло на животните е 1700 килограма. И не е да кажеш, че ни лъже…

Ама ние и на банките не вярваме много-много. Ето, според националния панел на „Нилсен“ около 63% от българите между 35 и 44 години са теглили кредит от небанкова финансова институция. За останалите възрастови групи стойностите варират между 44% и 49%.

Новото средновековие има едно голямо предимство. Все по-организирано започва да изоставя тромавите демократични форми на управление и се насочва към по-модерната директна демокрация – през Туитър, Инстаграм и Фейсбук. Доналд Тръмп е чудесна илюстрация на тенденцията.

През социалните мрежи Тръмп едновременно общува със Северна Корея, наказва Китай и Русия и награждава куче

 Освен това, поради посочената вече функционална неграмотност (очните лекари се притесняват за прегледите си: подрастващите им пациенти не могат да обяснят кои са буквите, които виждат на таблото), новото средновековие се характеризира и с изключителна загуба на дълготрайна памет у населението. Неведнъж сме изтъквали прелюбезни, че ако националното ни мъжко достойнство беше толкова дълго, колкото националната ни памет, отдавна да се изчезнали като нация, независимо от статистическите споровете за заминали и върнали се българи, разгорели се тези дни. Просто хора, които могат да дъвчат дъвка и да ходят едновременно не би трябвало да са забравили кой е Румен Гечев и какво е направил за България. Например, това че в рамките на една година успя да открие и закрие най-голямата инвестиция в автомобилостроене в България.

Явно, забравили са. А, може би, новият коварен вирус поразява и дълготрайната памет? Да се надяваме, че това важи само за по-тъпите народи и нас ще ни отмине.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение