В типичния си сатиричен стил, Любен Дилов син разказва за отношението на българите към църквата, опитите на държавата да смачка коледния дух и… за секса под коледната елха…

По времето на социализма в България на мен лично Дядо Мраз ми е казвал, че Дядо Коледа не съществува и е измислица на Кока Кола… Иначе социалистическата пропаганда не съумяваше да се справи с Бъдни вечер и го умъгляваше в някакви езическо-обредни и псевдохристиянски традиции, свързани най-вече с хранителната ритуалност.

По задължение националната (и единствена тогава) телевизия на Коледа, както и на Възкресение излъчваше каквито може да намери американски или култови български филми – сакън на някой да не му хрумне да отиде на църква. Но с ръка на сърцето трябва да си признаем, че социалистическата държава не полагаше големи усилия да държи населението встрани от църквата. На самото население пък му идеше отръки тази работа, а пък и самата Българска православна църква не полагаше никакви усилия да промени положението. Интересна подробност също е, че не успя през годините и опитът да се наложи съветския модел на изпращане на старата година. По-натягащите се предприятия и държавни учреждения се опитваха да организират ведомствените си партита, т.нар. поизчезнал вече жанр “производствен банкет”, точно на Бъдни вечер, за да може хората да не си остават вкъщи, но също не им се получаваше и тихомълком тази практика изчезна.

Подаръците, при целия недоимък, бяха съществени. Имаше неяснота кога трябва да се дават – на Бъдни вечер, след 12 или вечерта на 31 декември. Но при всички случаи се слагаха под елхата.

В заключение – държавата полагаше вяли усилия за атеистично възпитание, децата се радваха на Белобрадия старец, който официално се наричаше Дядо Мраз и имаше Снежанка, джуджета и елени. Казват, че разписанието било такова: посещение на дядо Мраз – десет лева, посещение на дядо Мраз и Снежанка – 15 лева. Посещение само на Снежанка – 100 лв. Не съм си поръчвал и не знам. Но и тогава, и сега, сексът под елахата можеше да да се приеме и за иглотерапия…

Интервю на Каролина Касабова

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение