Вече веднъж не се удържах в откриването на паралели между великата книга на Хашек и оперетата с ЧЕЗ от последните дни. Но населението не разбира от намеци. Т.е., като му кажеш “лайно” на населението, колкото да “завържеш разговор”, както е в историята на Швейк, то по инерция захваща да говори за вътрешна политика. Не можем да го виним, толкова неща му се случиха през последните десетилетия!

В случая, ако в Чешката република кажете “ЧЕЗ”, наистина веднага се завързва супер интересен разговор. Особено интересен става този разговор, когато в него участват чешки журналисти, на които предварителон си обещал, че няма да разгласяваш имената им… Да кажа направо: случаят ЧЕЗ май не е точно вътрешна политика, въпреки всички упражнения по темата. И не че няма за какво да дюдюкаме по правителството, но точно обвиненията в наглост и безочие са малко прекалени в този случай. Защото, струва ми се, правителството в момента проявява неудобна за него дипломатичност да каже някои неща. И не просто за абстрактни „гадове“.

Ето поуките от един разговор, който започна по Швейковски с „ЧЕЗ, каза Дилов, колкото да завърже разговор“:

– ЧЕЗ е куче-касичката на цялата съвременна чешка политическа класа. Едно грандиозно РМД, което храни и власт, и опозиция. Така е от години.

– в ЧЕЗ има различни лагери, като най-остри са схватките при смяна на властта, както става в момента в Чехия.

– твърде е възможно странната българска компания – купувач на дружеството – просто да е избрана за представител на един от лагерите, който – „чрез закупуване“ – иска да разкара представителите на другия лагер. За Чехия става дума, не за България!

– Твърде е възможно, паническият отговор на чешкият премиер Бабиш „договорите с Инерком вече са подписани“ да потвърждава точно горното.

– Твърде е възможно, горкият Бабиш да е от губещата страна, при тази сделка и неофициално да е казал наистина много неща на нашия премиер, а публично да поддържа официалната версия на държавата си.

– Притесненията, че ще е ужасно, ако България си купи обратно дял от дружеството са доста стройно огласени и изглеждат дирижирани от едно-две места. И много приличат да са притеснения на някой, който не е точно част от българската политика, въпреки че се меси усилено.

Разбира се, нищо не е сигурно! Едни журналисти просто си говорим в кръчмата на Паливец, напълно безотговрно и „опазил ни бог да правим сравнения“, както пише Хашек. Сигурно е само, че добрият войник Швейк, символът на простодушната симпатичност на чехите, няма нищо общо с тази история. Той може да ви разкаже много други забавни истории. Тази история никак не е забавна, ако щете и поради факта, че първо се нахвърляме на себе си, а не четем и не гледаме внимателно какво се случва.

 

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение