Любен Дилов син

Малко говорни Ефекти с Тити Папазов и зад кадъра на “Господари на ефира”, от новия брой на “24 часа”.

03 март 2010

С Любен Дилов син и Тити Папазов, и.д. водещи на “Господари на ефира”, разговаря Диана Кънчева

– Господа, чия е идеята да ви съберат в двойка и защо се съгласихте – не го ли приемате като подигравка с говорните ви дефекти?

Тити: Това е природа, аз не бягам от природата си. Не е важно как го казваш, а какво казваш.

Любо: Става дума за говорни ефекти, както справедливо ще видиш да отбелязва националният Тити в самото предаване. А и най-после да се намери смел продуцент, който да допусне подобни хора за водещи на предавания. Защото другото е дискриминация, питай комисията на Кемал Еюп, ако не вярваш!

– Тити, как приемаш закачката, че Тити Папазов се разбира само с титри Папазов?

– Много широко съм скроен и смятам, че смехът е в основата на добрия живот. Дори като гледам как Краси Радков добре ме имитира, се смея със сълзи.

– Кои според вас са най-големите гафове напоследък на властта?

Т.: Ние сме така устроени, че като нация искаме да преекспонираме проблемите и лошите неща, а не позитивите. Аз съм човек, който вярва в доброто. Нека да има хумор, да се показват гафовете, но да търсим креативната критика. Само отричането в живота не води до нищо добро.

Л.: Аз имам ясна подредба на гафовете: финансовият министър – за цялостно творчество, допускането американци и руснаци да си бият шамари за “Белене”, забележи – чрез нашите бузи, е номинацията ми за режисура; скандалът със съдебната система в категорията “най-добър филм” и може би Миро и Евровизия – за поддържаща роля, доколкото БНТ е част от властта.

– Любо размахва октоподче мартеничка. Харесват ли хората акции като “Октопод” и “Наглите”, или се подиграват с тях?

Т.: Всяко нещо като начало е интересно, но още по-хубаво е, ако има краен ефект. Българите по природа сме клюкари и лесно се впечатляваме. Но във времето се оказва, че шумът, който създава еуфория, няма ефект.

Без да визирам никого, смятам, че акциите на този етап са повече шум, отколкото адекватни и ефективни. Не мога да кажа, че не се довеждат докрай, защото са пиар акции или защото някой не иска да си свърши работата. Във всички случаи и в двете неща има истина. Много бързо обвиняваме хората, слагаме им лошите етикети и оставяме нещата да се развиват от само себе си. Но за да бъде човек наказван, трябва да има ясни правила.

Л.: Точно на Трети март българите е редно да се гордеем с нашата иновационна мисъл. В крайна сметка ние сме измислили черешовото топче, първото хвърляне на бомби от самолет и още куп чудни неща… Иначе на усилията на министър Цветанов гледам сериозно и му симпатизирам. Но Тити е прав – усещането за справедливост все още го няма.

– Има ли при тази власт ясни правила?

Т.: Факт е, че има нещо по-различно. А и двамата, които общо взето ръководят държавата – премиерът и вътрешният министър, в душата си носят полицейското, строгото. Трябва да погледнем на това от добрата страна. Ако аз направя нещо, то ще е на основата на спорта, защото от това разбирам. Най-нормално е техният начин на управление да е на основата на дисциплината и реда. Смятам, че е редно да имаме по-строга полиция, но да не ставаме полицейска държава.

Л.: Всяка власт има едно основно правило – правилото на доминото. Така се подрежда, така се крепи, така и пада най-често. Но не съм черногледец и въпреки че сигурно съм човекът след Слави, казал най-много вицове за Борисов, намирам усилията му за полезни, а присъствието му за граничещо с митологичното…

– Тити, доволен ли си от спортния министър, говори се, че назначава на ключови постове гребци.

Л.: Айде сега – аз самият съм бил гребец, даже с Карамански съм гребал в една лодка, а не съм назначен.

Т.: Психиката на българина е такава, че никога не е доволен. Съвсем нормално е човек, който прави екип, да вземе около себе си най-верните си хора. И това е логично – да управляваш с тези, на които имаш 100% доверие и те да ти пазят гърба. Друг е въпросът доколко тези хора са експерти. Най-доброто съчетание е верни хора и добри експерти. Трудо е да се направи балансът, времето ще покаже дали е бил прав в избора си, но за съжаление успехът на един министър не е само в работата на неговото министерство, а на цялото правителство.

– Гледахте ли олимпиадата?

Т.: Тя е реално отражение на това, което представлява българският спорт. По принцип зимната олимпиада не е силната страна на спорта ни. Но е факт, че това е най-слабото представяне на олимпиада и трябва сега да се направят необходимите анализи. Виждате какъв крах претърпяхме в биатлона, а бяхме една от водещите световни сили. Някой трябва да носи отговорност за това. Факт е, че спортът е за забавление, но той е и най-прекият път да се рекламира една държава. Ако трябва да признаем нещо от предишния строй, това бяха напъните чрез спорта да докажем силата на комунизма и на нацията. За спорта трябва да има стратегия – загубили сме спорта в училищата, масовия спорт, от който да излязат талантите.

Л.: Абе да не би нашите, вместо допинг да са вземали пургатив? Както каза Тити, такива ги сътвориха, че и Сергей Бубка не може да ги прескочи.

– Харесва ли ви тази година песента ни за Евровизия? Бихте ли станали застъпници на Миро?

Т.: Хареса ми Миро като певец, той представлява България и всички трябва да се застъпим за него. Такова изпълнение е свързано с изключителна емоция като на спортен мач – отиваме да играем, но представяме България и 8 милиона трябва да стоим зад него.

Л.: Понеже говорихме за иновации, лично аз смятам, че начинът, по който БНТ избира песен за Евровизия, е вдъхновяващ. И предлагам така да се произведат и президентските избори.

Бойко Борисов да подготви пет речи, а ние да гласуваме за президента, чиято реч най-много ни е харесала…

– Говорите за Европа, но българинът седи вкъщи и зяпа турски сериали. Защо толкова му харесват?

Л.: Защото робът не мечтае за свобода, а да има свой роб!

Т.: Ако има български, ще гледа тях. Не съм гледал нищо, предполагам, че са най-евтини и се купуват на килограм.

– Любо, къде животът е по-интересен – вън или вътре в парламента? Все пак това е първият парламент, в който се обиждаха на хомосексуалист…

Л.: А, те и в предишния си ги казваха тези неща, само дето не се обиждаха от това. Аз съм последният, който ще хвърли камък по парламента – не забравяйте, че това е вотът на рекорден брой българи и че нито една демокрация не е успяла да издигне народните си представители над нивото на избирателите им. Няма как да стане…

– Знаеш ли вица защо не си влязъл в НС? Защото не можеш да казваш правилно Цецка Цачева и Цветан Цветанов? А това са тотеми за новата власт.

Л.: Има нещо подозрително в това, че повечето от тотемите, както ги наричаш ти, са с почти еднакви първи и втори имена. Сякаш се страхуват да не ги забравят… Иначе чудесно казвам Цецка Цачева, а и от беглите си разговори с нея съм с добро впечатление. Вчера я чух да казва, че лично ще бъде гарант за чистотата на природата. Това е вдъхновяващо!

– Тити, липсва ли ти депутатът Дилов в НС?

Т.: Смятам, че трябва такива като него да са в НС, защото има позиция, не променя мнението си според ситуацията.

– Любо, какви таланти откри у българите покрай кастингите за новото шоу?

– Българите са изключително талантливи. Проявяват също така и таланта да си внушават, че разбират от всичко и всичко могат. Мисля, че това трябва да се насърчава – в крайна сметка човек наистина е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Великобритания е велика, защото е мечтаела за седемте океана, а не за три морета, или Солунската митница. Човек трябва да гони мечите си и в това шоу, съвсемдобронамерено правим всичко възможно, да помагаме на българите да постигнат мечтите си. Вижо го и Тити – познаваш ли друг човек, който така искрено и емоционално умее да мечтае, да се смее и да плаче. Затова, често и мечтите му се сбъдват!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение