Гьоте в творчеството на братя Аргирови

Гьоте, братя Аргирови и денят на шизофренията

Dilov. info

Днес, любезни, е световен ден за борба с шизофренията.  Добре, че  не съм журналист, отразяващ пресконференциите на Мутфачийски, иначе нямаше да се въздържа да го попитам: изострената шизофренията може ли да се приеме за струпване на много личности на едно място. С ясното съзнание, че това няма да е най-глупавият въпрос на пресконференцията.

Та, в тази връзка следват наистина шизофренични мисли, които – предупредени сте – могат да ви причинят световъртеж.

Вярвам на правителството. Да, не винаги е много умно и ефективно, но аз пък да не съм Ален Делон?!! Какъвто съм аз, такова ми е и правителството. И не, никак не е утешаващо, че правителството мога да сменя, а  себе си не мога. Щеше да е по-добре, ако е обратното: правителството да си стои едно и също, а ние, на всеки 4 години да се променяме с общо гласуване. А може и предсрочно. Например, президентът ни каже нещо от Гьоте, ние се разстройваме или размисляме и хоп – на другия ден сме нови личности!

Около самия Гьоте също се въртят много шизофренични въпроси. Сега, ние сигурни ли сме, че този Екерман, дето непрекъснато е водил диалози с него, наистина е съществувал? Нищо чудно да е шизофренно явление. Съвсем не в тази връзка се сещам, че като младеж (нямаше интернет, откъдето да си свалиш текстовете на песните) чувах  припева в хита на братя Аргирови като „Гьоте да сме двама”. И леко недоумявах, защо братя Аргирови искат Гьоте по пижама.

Това се дължи, разбира се, не само на лошото качество на звука в радиопредаванията по онова време, но и на факта, че растях в семейство на писател и даскалка по литература. Какво да чуя, ако не Гьоте по пижама?!!

Със самите братя Аргирови нещата също не са много ясни. Дали не става дума за шизофрения? При това масова.

Преди години един колега (няма да му издавам името, че е собственик на чудесна и уважавана медиа) си направи майтап и пусна „новината”, че братя Аргирови са само един. Светослав бил оптическа измама.  Родил се е само Благовест, а на оптическия му двойник дали името Светослав, за да подскажат, че всичко се дължи на светлината. Това – според „признанията” на майката и на някой си професор Караджов, който израждал Благовест. Освен многото „доказателства” в статията, като това, че никой никога не е виждал братята заедно на живо, имаше и „свидетелства”. Цитирам дословно: „Соня Васи, близка на братята, заяви за изданието, че когато е правила секс с двамата, винаги била много пияна, но помни, че главата и сякаш се удряла в нещо като стъкло. „Затова връзката ни беше кратка, главата щеше да ми потрябва и за по-натам. Поне тогава така си мислех“, връща лентата първата българка, позирала гола за Плейбой.”

През 2019, наистина, двамата се показаха в предаването „Като две капки вода”, ама …  кой може да е сигурен, че това, което дават по телевизията е истина?! Ето, по телевизията изобщо не казват, че корона-вируса се разпространява от G5-мрежата, а всички знаем, че това е така.

Макар и отделен от реалността, президентът Радев не е шизофреник, но и той мечтае за по-културно величие

Разказвам тези работи, за да подчертая, че със шизофренията не е нужно да се борим, а да я разбираме, да я обичаме,  да ѝ прощаваме и да се научим да живеем с нея. Това е същото, като с речите на президента! Трябва да се научим да живеем с тях. Ето – с речите на президента Плевнелиев горе-долу свикнахме, сега защо се палим толкова на словата на Радев?! Те често звучат като вътрешен спор. И президентът правилно цитира Гьоте, комуто принадлежат думите  „Когато двама се карат, виновен е по-умния”, но как да се изпълни този съвет, когато си шизофреник?!

И двамата ни последни президенти са немскоговорящи, а шизофренията е открита от немско-говорещ. Швейцарския професор Паул Ойген Блойлер. В  своя основен труд  „Lehrbuch der Psychiatrie” от 1916 година, Блойлер въвежда – освен самия термин – две допълнителни фундаментални понятия за анализа на шизофренията: „аутизъм”, означаващо загуба на контакт с реалността, и ”амбивалентност” – едновременно съществуване на взаимно изключващи се противоречия на интелектуално, емоционално или волево ниво.

Кое от двете състояния: загуба на контакт с реалността и едновременно съществуване на взаимоизключващи се противоречия не е характерно за политическия живот в страната?

Самият аз често се чувствам като дете на русалка и кентавър, самото то болно от шизофрения. Не раздвояване, а направо разшестнайсетворяване ми причиняват дебатите в парламента, например. Особено надпреварата на политици и държавни чиновници да си даряват заплатите. Вижте, успокойте се малко! Ние и без тази истерия сме сигурни, че не я карате само на заплати… В нормално общество политик, или банкер, който си дарява цялата заплата би следвало веднага да предизвика проверка на специализираните органи. Особено за онези, на които законът изрично им забранява участие в търговски дружества по време на мандатите им.

Класическият шизофреник Ванг Гог отдавна е неразделна част и от съвременната поп-култура

От Ван Гог и Ницше, през Скрябин и Джон Наш (прототипът на филма „Красив ум“), та до Вирджиния Уулф, Джак Керуак, Филип К. Дик и Клаус Кински – това са велики шизофреници, които са ни възхищавали, вдъхновявали, плашили или забавлявали.

В момента седенето под карантина и редовното гледане на телевизия и пресконференции на оперативния щаб създават чудесни предпоставки да развием величие в домашните условия. Освен това – съгласете – се, ако сте шизофреник, всеки секс се превръща в групов. Това не е без значение – един от най-известните модели на „Плейбой“ – Бети Пейдж е била доказана шизофреничка.

Бети Пейдж има специално място в творчеството на българския артист Станислав Беловски

Много от диагностицираните с това заболяване, както и самата Пейдж, са били силно религиозни. Просто на практика са доказвали твърдението, че „ако ти говориш на Бог – това е молитва, а когато Бог ти отговаря – това е шизофрения“. А може би шизофренията е просто доказателство за божественото начало, заложено у нас, което се разкрива само на малцина избрани?

Всъщност, да кажем и нещо сериозно по темата. Шизофренията и т.нар. раздвояване на личността са две съвсем различни състояния. Медицинското название на второто е ДРИ – Дисоциативно разстройство на личността. Заболеваемостта е средно 1 на 100. Т.е. значително по рядка от диабета (8 на 100) или високото кръвно (30 на 100), но и два пъти по-разпространена от Множествената склероза и 10 пъти по-често срещана от обсесивно компулсивното разстройство.

Напоследък има сериозен пробив в опитите да се разбере това странно състояние. Откакто американски и норвежки учени изведоха генетични закономерности, които обуславят появата на шизофрения, все повече се налага мнението, че тя е част от еволюцията, която ни е помогнала да се разделим от неандерталците и нещо повече – ние да оцелеем, а те – не. Остава да се надяваме, че ще помогне да се разделим и с неандерталците в политиката, но това е силно оптимистично. Самата дума шизофрения, както и болестта означават не разделяне на ума, а разделяне с действителността. И това не е непременно лошо, като имаме предвид действителността в момента. Но от друга страна тя е продукт на собствените ни мисли и постъпки, а от себе си няма как да се разделим, стана ясно.

P.S. Не, че има връзка с казаното до тук, но последните думи на Гьоте са били не “Licht mehr licht”, а “Luft mehr Luft”. Което ще рече “Въздух, повече въздух”. Казал ги е, защото Екерман му е бил седнал на кислородния апарат.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение