Горанов не може да си чак толкова злонамерен! По-вероятно е да си глупав

В едно общество, мнозинството от чиито членове трудно правят разлика между „фискален“ и „фекален“, министър Горанов измисли данък „уикенд“. Да бъдат облагани материални активи на юридически лица, които се използват и за лични нужди. Имало го било и в други държави…

Така. Да оставим настрана, че още преди да е измислил методиката, ще трябва да върне част от възстановеното ДДС на министерските компютри, на които секретарките му шляпат пасианси и висят във Фейсбук. Да не говорим за служебния му  автомобил, за охраната, която го пази и през уикенда,за „представителните“ (овен ако обещае да не вечеря, а само гостите му), и т.н. и т.н. държавни привилегии, които един министър, депутат или чиновник ползва в лично качество.

Да си отговорим на въпроса  – глупав ли е Горанов, или злонамерен. Ясно е, че въпросът има само академична стойност – какъвто и да е отговорът, Горанов не може повече да заема този пост.

Как ще го смятаме този данък, Горанов? Върху 52 уикенда годишно ли?  Искате с това да се справи вашата администрация, която години наред отказва да смята диференцирано ДДС?

Внесъл съм поне 5 законопроекта за нулев или по-нисък ДДС върху печатните издания . Винаги отговорите са  били : официално – „ще поискат и други“; неофициално – „много е трудно това с различните ставки. Знаете ли какви главоболия имаме с т.нар. туристически пакети?“ (комплексната/пакетна туристическа услуга е  единствената, която се облага с  различно ДДС)

Всъщност различното ДДС е основен политически инструмент. Преди да дойдеш на власт, ти казваш – ще намаля добавената стойнот на книгите, примерно, а не на хляба и млякото. Или обратното. И това е политика. Залагаш на образоваността, или на нахранеността.

Тихомълком прокараният данък „уикенд“  също е политика. Горанов залага на обира на средната класа. Защото този данък ще удари всички хора с малки и средни фирми. Ще ги натовари със зверска бюрокрация и допълнителни счетоводни разходи, извън пряката загуба от данъка. Този данък вбесява хората, които са гръбнака на лелеяната от Борисов стабилност. Тези, които са готови да понесат всякакви безумства, но да бъдат оставени да си изкарват хляба със своя малък и среден бизнес. А освен него – и пенсиите на родителите си, и здравните осигуровки, и чиновническите заплати. Тях удря право в сърцето – и не защото е голям, а защото е тъп, обиден за интелигентността им и разширяващ територията   на и без това вихрещата се корупция.

Борисов трябва да се замисли сериозно. Дали пък Горанов не е острието на онзи знаменит антиправителствен заговор, за който тръбят Пеевските медии. Защото в нормална страна, след такава тъпотия, падат правителства. И то така падат, че няма ставане. Не, че България е нормална страна. България е страна на стабилността, както вече научихме и премиерът си „дава здравето“ за тази работа. Но Горанов го постави в ситуация да трябва да дава и оставката на кабинета.

Сега му предлагам най-сериозно да не търси отговор на въпроса глупав ли е Горанов, или злонамерен, а просто да го разкара.  В името на стабилността.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение