В деня за размисъл: Гергьовски притчи за изборите, живота, ламята, Вселената и всичко останало

1. Правило за героичното съжителство: Лесно е да убиеш ламята, трудно е цял живот да живееш с нея и да вземете ипотечен заем!

2. Аксиома на планинарските дружества: И на най-високия връх няма да намериш друга мъдрост, освен тази, която си донесъл със себе си.

3. Заниманието с обществени дела наричаме „малката жертва”. Така, както овчарят на Гергьовден отделя толкова агнета, колкото може да си позволи, за да ги стори курбан на надеждите си за здраве, благополучие и по-добър живот, така и ти отделяй толкова време, средства и сили, колкото можеш да си позволиш за общите дела.

4. Замисли се: би ли членувал в партия, в която членуват такива като теб?

5. Наблюдение върху генеалогията на идеите: Всяка хубава идея започва като драсканици върху салфетка в ресторанта и завършва като правилник за вътрешния ред.

6. Статистика: Ако се усмихвате по-често и По-честото ще ви се усмихне.

7. Некитайска мъдрост: Ако дълго стоите на брега на реката, по нея могат да минат труповете на враговете ви, могат и да не минат, но със сигурност ще настинете!

8. Неписано правило в шаха: Противно на наложеното от българската поговорка, на този свят ни посрещат без дрехи и ни изпращат без ум. Изобщо, играта прилича на шаха – накрая и пешките, и цариците ги събират в една и съща кутия.

9. Три дни се бил свети Георги с ламята, хвърчали люспи, стружки, искри и пот. На четвъртия ден, задъхана ламята попитала:

– Добре, де! Ти сега какво искаш?

– Ами… – смутил се Георги – да пия вода от извора пред пещерата ти?

– Ами, пий бе! Защо се биеш?!!!

10. Псалм на Св. Георги: Главата ми е моята крепост, сърцето ми – моята армия! Моята битка е да съм полезен. Дори като лош пример!

11. Самонаблюдение: Много често ламята е това, което вижда свети Георги в огледалото. Сутрин, докато се бръсне!

12. Заключение от развитието на Република Северна Македония: докато се занимавате с история, можете да останете без география!

13. Изучавайки еволюционната теория, Свети Георги подозира две неща: хората са произлезли от двете маймуни, които Ной е взел със себе си на борда, а пък трудът е направил от маймуните… социалисти!

14. Закон за приликата между плажа и политиката: Когато истината изплува, обикновено вече е мъртва – удавена в обстоятелства!

15. Елементарна география: Белгия се нанася три пъти в България, но кой знае защо не иска да се нанесе!

16. Правило на Свети Георги за гробищните паркове: Животът е подвиг, в замяна на който можеш да се надяваш на неголям паметник.


17. Из завета на поетите: Животът е смъртоносно увлекателен. Докато си намериш място под слънцето и …„настане вечер”.

18. Неписан закон на Алцхаймер: Запомнете едно: винаги трябва да помните поне две неща, в случай, че забравите едното!

19. Глупаво правило: Глупаво е да мислите, че ако всички около вас са глупаци, то вие не влизате в това число!

20. Следствие от правилото, че ако една девойка излезе с достойнство от положението, то положението е било нескопосано: Няма неприлични предложения, има несръчни формулировки.

21. Аксиома за мечтатели: Ако лесно осъществявате мечтите си, най-вероятно мечтите ви са лесни.

22. Правило на Св. Георги за политическия дебат: когато хвърляш лайна по някого, не е ясно ще уцелиш ли, или не. Ясно е само, че и твоите ръце вече са в лайна. Някои хора имат вкус. Други имат мирис…

23. Втора аксиома на планинарските дружества: И по най-дългият път няма да стигнеш до друго, по-важно място от това, което си достигнал в мислите си.

24. Гастроентерологични наблюдения на Свети Георги: медиите симулират оргазъм, политиците симулират ерекция, но никой не може да симулира перисталтика на червата.

25. Ветеринарно наблюдение на Свети Георги: Не е страшно, ако кучето ви има бълхи. Страшно е ако има блог и си води дневник!

26. Прозрение на Свети Георги за ироничността на времето: замисляли ли сте се как драматично се разминават във времето онанизма и паркинсона?

27. Правило на Свети Георги за изборите: всеки ден, всеки миг правим избори – какво да ядем, какво да облечем, по коя улица да минем, с кого да дружим, какво да гледаме, кои книги да четем и коя музика да слушаме. Нашите избори, които ни отличават от изборите на другите, са нашата личност. Бъдете смели в изборите си, защото – както никой не може да отиде до тоалетната вместо вас, така и не може да бъде смел вместо вас.

28. Истина е: всеки век има своето средновековие, но и всяка година идва Гергьовден. И тортата свети все по-ярко!

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение