Папа Йоан Павел Трети срещу истериите на любовта. Снимка HBO

 Чуминден, Нощта на Оскарите, Свети Валентин

 

Dilov.info/Любен Дилов син

Каква седмица само, прелюбезни!

 Както казва Георги Кушвалиев за церемонията на „Оскарите” – Паразителна! При това започна с Чуминден. Седмицата, не „Оскарите”, макар и там да имаше няколко чуми, които традиционно ходят, за да им снимат роклите…

Чуминден е великолепен празник, незаслужено изместен от лиготии като Свети Валентин. В миналото, по традиция на края на селото се оставяли прясна питка, намазана с мед, гребен, чиста кърпа, сапун, стомна с вода, огледало и шише ракия. Чумата се залисвала да се реше, мие и оглежда и не влизала в селото. След това изяждала питата и изпивала ракията и вече съвсем е забравила за какво е дошла. Днес, в края на селото се строи мол – ефектът е същия. Също така много помага за разсейване на чумата подгонването на собственици на национални лотарии, награждаването с „Оскар” на корейски филми за социалното неравенство и любовните пакети на хотелите за Свети Валентин. Определянето на сензационни гаранции също работи. Нашите чуми мърдат устни над вестника и си викат: „Лелееее!!! Ако трябва да им дам милион и половина гаранция, не ви ща свободата”

Мечка на колело е традиционно средство за отклоняване на вниманието в руския национален цирк. В американския е Нощта на Оскарите

Казват, че Тумпаров изпратил по пощата в съда за гаранция два неизтъркани талона от Националната лотария  – единият за милион, другият за половин милион лева. Подготвен бил… Но и вие сте подготвени! Ето Свети Валентин е, а нямате любов. Идва лято, а сте дебели. Идва еврозоната, а нямате евро. Отлично сте подготвени и няма какво да ви разочарова.  Всъщност вие сте подготвени за всичко! С едно изключение – научен факт е, че мечката е по-бърза от човека и във водата, и на сушата. Затова, ако се състезавате с мечка на триатлон, необходимо е да наваксате изоставането в колоездачната дисциплина… Мечка на колело също е зрелище, което много успешно разсейва чумите.

Станислав Беловски е присъствал на епохалната среща между Джокера и Блатечки, където нашият му е казал какво мисли в очите!

През седмицата имаше несръчен опит да се разсейват чумите с „новината”, че  Борисов би продал авторските права на химна за 25 години срещу 7 млн. долара.  Всъщност, това е опит  да се отклони вниманието на хората от това какво мисли Асен Блатечки за „Джокер”, чрез припомняне на това, какво мисли Цветан Радославов за България.

Тази глупост се появи на толкова много места в социалните мрежи, че по-интелигентните хора наистина се отчаяха от съвременниците си.

 Разбира се, трудно е да очакваш потребителите на съвети от сайта за мами (където глисти се лекуват с поставяне на луканка върху дупето на детето) да правят разлика между авторско право над конкретно изпълнение и авторско право върху съдържание.  Има истини, които не могат да бъдат поднасяни на цяло. Така, както предвидливият съпруг подарява лява обувка за Свети Валентин, а дясната – за 8 март…

Очевидно отклоняването на вниманието е технология, която се използва не само срещу чумата, а практически срещу всичко. Никак не е случайно, че Филмовата Академия връчи най-важния „Оскар” на корейски филм. Ето, в момента всички са заети да обсъждат как се изписва правилно името на Пон Чунхо , вместо да коментират съкрушителната победа на Тръмп над демократите в процедурата по импийчмънт. Доналд влезе в шестата седмица на 2020 година с 49% одобрение от народът на САЩ, което не се е случвало май от Втората световна война…

Според шефката на катедра „Кореистика”, доцент доктор Ирина Сотирова името на корейския режисьор се транслитерира именно като Пон Чунхо. Според  фейсбук-наблюдатели, пък, процедурата по impeachment  на български се превежда като опрасковяване или направо – опраскване! „Да, ама не!”, както би казал непрежалимият бай Петко Бочаров. Тръмп не само не го опраскаха, ама в момента е свеж и обещаващ като млада праскова!

В Русия също текат мощни процеси на отклоняване на вниманието. Не случайно „мечка на колело” е коронния номер на традиционния руския цирк! Като казах коронен номер, точно в Русия в момента съвсем официални източници заявяват, че корона-вирусът е изработен в американски лаборатории като част от търговската война срещу Китай.  Но на мен най-много ми хареса руското твърдение от изминалата седмица, че „един Борис разтурил Съветския съюз, а друг Борис – Европейския!” Тук можем и ние българите, да се наредим с твърдението, че трети Борис (при нас се явява Първи) разтури езическата идилия, в която си живеехме и въведе християнството по тези земи.  Да си бяхме останали сега едни тангристи, колко по-лесни щяха да са някои неща! По стара традиция най-хитроумните тарикати щяхме да ги пращаме директно при Тангра, а не да избираме главен прокурор с каскет, който мъчително да ги преследва из Балканите и Арабския полуостров…

Пак се разсеяхме с политически лакърдии и се отклонихме от най-важното – любовта! През седмицата завърши впечатляващият сериал „Новият папа”. Там героят на Сорентино – Папа Йоан Павел Трети (Джон Малкович) при инагурацията си казва: „„Имаме само един проблем. За друг не зная… Проблемът е Любовта… Ще дойдете при мен и ще ми кажете за всички страдания на света. А аз ще ви кажа: „Всички те са истерии на любовта. Изопачения на способността ни да обичаме”. Проблемът, братя, е в любовта. И въпросът тогава е: „Как трябва да обичаме?”. Ето моя начин – с нежност и без страст. Страстта е вечният враг на смирението. Християнското смирение, така оскъдно, но справедливо и необходимо. Любовта е абстракция като разума, като щастието…”

Живеем в свят, където кино и действителност отдавна са се слели. Свят разтърсван от истериите на любовта, поради което е смешно да почитаме това неприродно явление – любовта! – само на един ден в годината. Да, Любовта е неприродно явление – нито е нужна за продължаване на рода, нито за оцеляването на видовете. Толкова е неприродна, че често я бъркаме с божествена, което е същото! Затова и ние българите сме измислили на този ден да почитаме не само любовта, но и виното. Защото виното, прелюбезни, е онази магическа субстанция, която превръща инстинкта за самосъхранение в нагон за размножаване!

И още нещо: ако и след свети Валентин имате пеперуди в стомаха, значи не сте взели мерки още докато са били гъсеници! А мерките са традиционно български. На науката са известни с името lactobacillus bulgaricus.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение