Биография Любен Дилов син

писател, сценарист, продуцент, журналист, тв и радио водещ, политик

Любен Любенов Дилов е български писател-сатирик, сценарист на телевизионни и кино продукции, автор и продуцент на различни медийни проекти, журналист, политик.

Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на българския писател-фантаст Любен Дилов (1927 – 2008). Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Печатни медии“. Работи като редактор в няколко печатни издания като вестник „Поглед“, списание „Литературна академия“ и др.

Любен Дилов-син е сред създателите и идеолозите на станалите любими на поколения българи телевизионни предавания – “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”.
Заедно с Милена Фучеджиева е сценарист на един от най-успешните български сериали в телевизионния ефир, излъчван по bTV – “Седем часа разлика”. Близо две години след старта на “Седем часа разлика”, по TV7 започва да се излъчва друг телевизионен проект на Любен Дилов-син: “Sex, лъжи & TV – Осем дни в седмицата”.
Любен Дилов-син е част от журито на пет сезона на “България търси талант” и първи сезон на “Като две капки вода”. И в двата формата се подвизава като лошото и много изискващо от участниците ченге.

След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката на България. Той е създател и първи говорител на движение „Гергьовден“, а през 2003 г. става и негов председател. От 2004 г. е собственик и редактор на вестник „Новинар“.

Член е на Интернет общество – България от 1 май 2001 г.

От 11 август 2010 е главен редактор на българското издание на италианското списание „L’Europeo“.

Три години постоянен колумнист на в. „Сега“. Създател и главен редактор на единствения сатиричен ежедневник в българската история – вестник „Ку-ку“ и първото ежедневно частно национално радиопредаване – „Славата на Слави“.

Автор е на книгите:

Неспасяемият език или детството на идиота (1989) 

Когато се наливаше левоцентризма. Първа Ку-Ку книга (1997)

Слави Трифонов: За стърчането (2002)

Седнал във въздуха (2003) 

Хуйку. Български антинародни приказки (2008) 

Усмихни се България: Сатира (2008)

Циганите на Сатурн, бомба в парламента, секс с животни и други предизборни идеи (2009) 

FaceБуки (2010) 

TILT. Началото (2011) 

FaceБуки Т. II: Дневникът на малкия Нострадамус (2011) 

FaceБуки Т. Ill: Житейските възгледи на Дремещата в мен свиня (2013)

Лятото с тъжните курви (2016)