„Изневярата“ в изключителен културен и цивилизационен подтекст и контекст благодарение на Дими Стоянович

Големият български културен фестивал „Аполония“, провеждан ежегодно в Созопол представи Любен Дилов и Димитър Стоянович с най-новият им

74 брой на списание L`Europeo.

Любен Дилов
Писател, журналист, медиен предприемач, действащ политик.
Издател на списание „L’Europeo“.

Димитър Стоянович

Историк, сценарист на тв предавания, документални и игрални филми.
Водещ на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ.
Главен редактор на списание „L’Europeo“ от 2012 г.

Празници на изкуствата „Аполония“
Основната цел на фестивала е съхраняване на културата и изкуството.

и

Списание L`Europeo
в една среща с ценители на литературната публицистика.

Тази година на 4 септември, в Художествената галерия, фестивалът събра ценители на италианското списание, чиято концепция акцентира на значими, но непопулярни гледни точки в културата, политиката и изкуството.

Поводът е “Изневяра”.

На въпроса, каква е връзката между изневярата и празниците на изкуствата Аполония?

Организаторите на легендарния фестивал отговарят:

– Многопластова.

Официалната премиера на августовско-септемврийския брой на списание L`Europeo: Изневяра премина на характерното за интелектуалните аристократи Любен Дилов и Димитър Стоянович, ниво. Културно-философска провокация към аудиторията и висок клас напитки.

Те посрещнаха своите гости с качествено вино – бяло и розе, на Далаков – единственият българин, който е бил главен технолог на Pernod Ricard France, а вече и собственик на винарска изба „Бетър Халф“ .

Сред представените теми на „L’Europeo: ИЗНЕВЯРА са:

✅ Многобройните съпруги на г-н Джоузеф Смит и въобще за мормоните, които превърнаха изневярата в норма;
✅ Рихард Вагнер, който остана верен само на себе си;
✅ Лев Николаевич Толстой, съпругата му София, 13-те им деца и още поне толкова проблеми.
✅ Карл Густав Юнг и неговият принос в отхапването от забранения плод. Алберт Айнщайн, Милева, Елза и останалите;
✅ Мусолини, ненаситният;
✅ Любовните многоъгълници на Фрида Кало и Диего Ривера;
✅ Марлене Дитрих, жената на всички мъже, а и малко отгоре;
✅ Семейство не точно за пример: Франклин и Елинор Рузвелт;
✅ Талантите на Серж Генсбур;
✅ Бианка Джагър и Мик, с любезното участие на Джери Хол;
✅ Специално интервю с Теди Москов;
✅ Специално интервю с Виргиния Захариева и Мария Силвестър.

Легендарното европейско списание L`Europeo е известно и с това, че в България има много негови колекционери. Те ценят не само интелектуалния труд на авторите, но и избора на гледни точки по характерна тема на всеки брой.
Често се зараждат читателски дискусии, които продължават до отпечатването на следващи издания. Това самородно и живо по мащаб културно-творческо развлечение стимулира издателите да разширяват дейността.

Любен Дилов предвижда освен в България, списанието да излиза и на руския, и на корейския издателски пазари.

Той сподели интересни факти от историята на италианското издание, което заради политическите си теми е стигало до съд и тежки конфликти, дори с американския посланик в Рим.

Според него, българското L`Europeo по самороден начин е заело една иронична дистанция от политиката, която проличава в интервютата и авторските материали.

Високата съдържателна стойност на всеки брой се генерира от билд редакторите, чрез подбрани кадри, които се купуват на доста високи цени от най-реномирани източници. Ценността е не само в откриването на провокативни фотографии с неочакван кадър, а и поставянето им в контекст. За този творчески процес основен принос има Ана Йованович.

Димитър Стоянович представя темата, на 74 брой на L`Europeo извън интерпретациите на евтините възприятия или евтините шеги. Той е подбрал и представил „Изневярата“ в изключителен културен и цивилизационен подтекст и контекст, чрез авторите на списанието, техните гледни точки и творчески умения.

Този брой на L`Europeo ще ни провокира за изневярата в политиката, културата и най-вече за изневярата на собствените ни ценности.

Гледни точки по темата за изневярата и  74 брой на Леуропео, Любен Дилов сподели и пред БНР. Чуйте във звуковия файл как отговори на въпросите на  Таня Димова.

Освен за списанието, Любен Дилов сподели за още свои издателски проекти, базирани на класическия превод и класическите преводачи, които говорят и пишат на един изчезващ език. Мотивът му е, че така ще се съхрани този език и ще се предаде на новите поколения.

По това начинание, на 1 октомври се очаква излизането на едно забележително издание „Един последен поглед“ на Джеймс Олдридж. Съдържателната стойност на книгата се допълва от това, че е илюстрован роман.

Към края на годината издателят планира едно изненадващо специално издание, за което все още не си позволява да говори.

А за предстоящият брой на L`Europeo, главният редактор работи по темата ЗАТВОР. Предвижда се 75 брой на Леуропео да излзе на 25 октомври.

Интересна инициатива е създаването на клуб за журналисти, колекционери на изданията и ценители на литературната публицистика, в който освен дискусии по темите вълнуващи душата, ще може да се пият напитки доставящи удовлетворение на тялото.

Първият такъв клуб ще отвори врати в София, на знакова за старата аристокрация локация на улица “Ангел Кънчев”, в близост до не чак толкова отдавна съществувалия “Клуб на писателите” на ул. “Ангел Кънчев” – 5, чиито баща на издателя –  световно известният български фантаст Любен Дилов – старши е бил почетен член.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение