dilov.info

Dilov.info

Първите седем дни на ноември са ми любими! И причината не е в дълбоката сатурнова дупка, преди рождения ми ден. През ноември нищо не е каквото изглежда! Ето, например, октомврийската революция, всъщност е ноемврийска. Последните исторически изследвания сочат, че Ленин е отишъл на революцията посредством… трамвай. Преди това дошъл с влак от Швейцария. Дори Ленин не е ползвал кола и шофьор,  така че Мая няма какво да писка!  От НСО правилно са преценили, че на омбудсманката не ѝ трябват кола и охрана, защото си има метла, а терористите все още не летят самостоятелно. Изобщо, да лети самостоятелно човек може само надолу. Мая си мисли, че е политнала, но всъщност пада. Пресоли супата изцяло с това медийно влаково пътуване. Направо като мая в дворен клозет се получи отразяването ѝ (ако си спомняте за това древнобългарско отмъщение).

dilov.info
А ко беше потънал „Аврора”, а не „Титаник”, щеше ли Лео да изграе Ленин?

То е и много важно кой те отразява. И Ана Каренина е имала отношения с влак, ама я е отразявал Л. Н. Толстой, а не „24 часа”, та е останала в историята. За Мая… не знам, не знам! Ако нямаше фоторепортери, щеше ли да има среща с гражданите? Не знам, не знам! Също така не знам, ако беше потънал „Аврора”, а не „Титаник”, щеше ли Лео да изиграе Ленин? Или Лео Троцки поне? А цялата история е още по-жалка, като се има предвид, че всъщност институцията Омбудсман има и достатъчен бюджет, а и служебни коли навярно. При това без „бонус малус” както предвижда новата наредба. Изобщо рано започна президентската кампания тази година! И предложението на група стари седесари летището да се преименува на Желю Желев е част май от кампанията. Лошо го удариха настоящия президент-пилот с това предложение…

Едно соц-хайку от района на Враждебна гласи:

Настоящето виси,
бъдещето надвисва…
Докато пилотът лети,
жена му залита.

Моля, да се разбира като литература, а не като някакви намеци за президентската ни двойка. Опазил ме Господ от такива работи! Летище София трябва да си остане Враждебна. Толкова хубаво и подходящо име!  А като го преведем на английски, става Хейтърово и звучи почти като Хитроу.  Хем модерно, хем европско, хем отразява традиционното състояние на българския народ – хейтенето. Силно да любя и хейтя ни е завещал поетът и трябва да се придържаме към тоз завет! Да продължаваме да казваме не „не ям аспержи”, а „мразя аспержи”. Категоричност трябва, не някакво безличие!  И Бойко Борисов поиска от ЕНП в Хелзинки повече категоричност… Много ми хареса речта му, впрочем. Наистина, ако европската народна партия иска да остане на картата, крайно време е да се определи по ключовите теми на общежитието ни.  Направо си им го каза: отговори трябват и „не” също е отговор. При това най-добрият след „да”. Миграция, кохезия, Европа на две скорости, Македония и Сърбия, Шенген за България и Румъния, укрепване на границите, Турция… На връх „годовщината” на Октомврийската революция е редно да приканим ЕНП да не се колебае като среден селянин. Този израз само по-старите читатели го разбират, но нямам време сега да го обяснявам, защото бъдещето надвисва със страшна сила над Европа и наистина се нуждаем от категорични лидери. Особено след като танте Ангела заяви, че иска да си ходи.  Каквото и да си говорим, тя беше от добрите ангели на Европа и ще подсмърчат немците за нея, както подсмърчаха за Хелмуд Шмит и Вили Бранд. Т. нар. либерална преса взе да отслужва вече панахиди както за танте, така и за любимия ѝ Борисов. Сашо Андреев казва в „Дойче веле”, че моделът Меркел и моделът Борисов (куп прилики открива) се били изчерпали  и идвало нещо ново.  Криза, според Сашо.  Давам целия цитат, защото много ми хареса:

Никой не знае как ще изглежда Германия след Меркел. Очакват се политическо раздробяване и небивали досега политически коалиции в Берлин. Може да има завой наляво, може да има и завой надясно – просто центробежните сили вече са неудържими. И във всички случаи ще наблюдаваме още три сюжета: борба за лидерство, отдръпване на Германия от европейската политика и засилващи се обществени напрежения.

И вижте сега колко правдоподобно звучи тази прогноза и за България след Борисов: раздробяване, центробежни сили, лидерски борби, охладняване към ЕС, обществено напрежение. С което стигаме до последната голяма разлика между сравняваните несравними величини: германците са особено тревожни, защото не са свикнали да живеят с усещането за криза, докато за българите животът с усещането за криза си е всекидневие. Точка в полза на България

 Казах ли ви? Настоящето виси, бъдещето надвисва. Разбира се, много спорно е, че при една политическа криза (дошла най-вероятно от раздорните патриоти) и нови избори, ГЕРБ ще изпуснат властта. По-вероятно е Борисов да прибави още пет-шест депутата, като гледаме състоянието на опонентите му.  ДСБ дори забравили да си платят членския внос в ЕНП, та не ги поканили в Хелзинки!!! Те и на избори ще забравят да отидат, както са тръгнали! Дори и идиотския „бонус малус” – чиста магия, впрочем, придаваща качеството личност на неодушевените автомобили – няма да разклати властта в България. Никой от статуквото не иска нови избори, без ГЕРБ, може би, но пък и те искат да довършат поне един мандат до края, ако може. Въпреки, че това не е добре нито за тях, нито за управлението.

Сложен месец е ноември, както ви казах. Започва точно като анекдотът: „влиза един еднорък в магазин scond hand…” Ако през ноември, личност с леко сияние около главата и името Михаил ви каже „време е да вървим”, редно е да сe притесните. Ако личност, с леко разстояние между зъбите и името Михаела ви каже същото, редно е да се зарадвате. При всички случаи душата има нужда от водач и добрият Господ Бог е създал ангелите за тази цел. Както за носещите се по течението е създал …водопадите. Всяко живо същество си има ангел – дори мишките си имат прилепи! А българските застрахователи си имат комисия за финансов надзор, която им измисли чудесната нова наредба за Гражданската отговорност. Тя много ще укрепи  семейството, например. Представете си една семейна кола и двама шофьори – съпрузи. Единият джигит на пътя, другия примерен…  Или пък, като продавате -купувате кола вече ще е необходима и бележка за чисто съдебно минало и на автомобила. Човек със златен талон, купува кола с лошо минало – антична трагедия, нови литературни хоризонти и сюжети за гоблен! Изобщо, много хубаво се получава – чудесен подарък за катаджиите на връх Архангелов ден. Ще се хранят като попско дете на Задушница!

dilov.info
Снимка на Мери Джейн Кели, известна още и като Black Mary

Но всичко това е суета и вънкашност някаква! Важна е красотата на вътрешния ни свят.  На 9 ноември преди 130 години Мери Джейн Кели (известна още като Fair Emma, Ginger, and Black Mary) става поредната илюстрация на възгледа, че телесната красота е без значение, важен е вътрешния свят на жената. Според Джак Изкормвача, да уточним, все пак.

Полицейски вестник за седмото поредно убийство на Джак Изкормвача в Ийст енд. 9 ноември 1888 година

А утре е десети ноември и след почти 30 години всичко има шанс да започне отначало. Ето – на снимката (фотограф Иван Бакалов) съм аз, в началото, с цели два телефона! Смешно, нали?!

dilov.info

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение