Любен Дилов син

Опитът върху мъжа, навършил 50 години е по-правилно да се нарича опип. Така ще е и по-близо и до онази вълнуваща процедура с пулпацията на простатата. След две по 25 години, преживяни при социализма и посткомунизма, опипваме се предпазливо и докладваме за състоянието на онова, което е останало. А именно:

1. Ако на младини сте си направили татуировка, лицето на Иисус започва да се удължава, палмите леко клюмват, котвите стават вълнообразни, а децата ви все повече не разбират какво означава надписът „УВО’85” на лявата подмишница. На определени места и русалките се вмирисват откъм главата.

2. Песните на Лили Иванова отново започват да ви харесват, въпреки че тайно сте убедени – истинското име на примата, всъщност е Дънкан Маклауд, а мисията й на земята – да срине пенсионната система!

3. Почти сте убеден, че изразът “седем пъти мери, веднъж режи” всъщност се отнася за кръвното налягане.

4. Все по-рядко се намират хора, които да се правят, че разказите ви от казармата са им интересни.

5. Още мислите себе си за „млад специалист”, обаче вестта, че правителството на Б.Б. смята да удължи възрастта за пенсиониране ви докосна, признайте си!

6. Ако все още не сте се развели и оженили за същото чудовище като жена ви, само че с 20 години по-младо, предстои да го направите. Най-опасни са дните (и особено нощите) между четиридесет и осмата и петдесет и втората година. Две хиляди деветстотин и двайсет дни и нощи, в които възможността да се запали чергилото е много голяма. А, както казваше баба ми за късните влюбвания: подпали ли се старото халище, ужасно смърди!

7. След лазерна епилация изглеждате по-зле, отколкото преди нея. „Стани, Лазаре!” е израз, който отдавна сте извадили от религиозния и пренасочили към сексуалния контекст.

8. Лафове от рода на „Не е лошо да си дядо, лошо е да спиш с баба” започват да ви изглеждат смешни.

9. Все по-рядко се “правите на мъж”. Убедили сте, че жените имат по-висок праг на болката и затова по-лесно издържат раждането и песните на Слави Трифонов.

10. Ако преди време сте можели да изоставите една жена, заради друга жена, сега сте по-склонен да я изоставите, заради самата нея.

11. Понякога се усещате толкова дебел, че ако си изпуснете по-дребен предмет, той няма да падне, а ще остане да се върти в орбита около корема ви, привлечен от собственото ви гравитационно поле. Но това усещане се дължи не на реално свръхтегло, а на излишество от знания.

12. Все по-често си спомняте как в миналото си сте имали чудесно бъдеще.

13. Поне веднъж сте преписвал десет пъти „писмото на щастието”, вярвайки че то ще ви донесе любов, слава и богатство… Глупак! За да донесе любов, слава и богатсво, „писмото на щастието” трябва да се препише поне 15 пъти!

14. Спирате да разказвате вицове за Щирлиц, защото срещате все по-малко хора, които да ви ги разбират.

15. Случва се да губите чувство за ориентация и не можете да прецените: от преглед на простата ли сте излезли, от “Силикон” в 6 часа сутринта, или от ретроградния Меркурий.

16. С натрупването на юбилеи на приятели, банкети и осмомартенски тържества, все по-уверено различавате цветята. Освен рози и „онези там, как се казваха”, знаете за калии и хризантеми.

17. Все по-често се усещате като църковен покрив с гръмоотвод – спохожда ви известна несигурност.

18. Понякога ви се случват геометрични прозрения – след първоначалното вълнение от любовните триъгълници, достигате до извода, че е възможно в триъгълника да има повече от един тъп ъгъл.

19. Констатирали сте неведнъж, че и носталгията вече не е това, което беше едно време…

20. Ще ви се поне още веднъж да получите смс със съдъжание: “Кой си ти и защо телефонът ти е изписан с химикалка на задника ми?!” Твърденията, че Кама Сутра е написана по ваша истинска история, изглеждат все по-неправдоподобни.

21. Съученичките ви – ако си сложат халка на пъпа – ще заприличат на ръчна граната. Но не откривате смелост у себе си, нито безопасна посока, в която да ги хвърлите.

22. Откакто имате голям ипотечен кредит, по-добре разбирате месечния цикъл при жените.

23. Смятате, че пушенето на марихуана вече не подхожда на възрастта ви.

24. Убеден сте, че кренвиршите крият повече мръсни тайни от правителството.

25. Избелвате си зъбите, ходите редовно на солирум и на фитнес, питайки се, с известно безпокойство, дали не трябва да полагате подобни усилия и за душата си.

26. Не можете да си спомните точно нито първата брачна нощ, нито първата извънбрачна.

27. Все повече са нещата, за които ви е срам да разказвате, но ви е приятно да си спомняте.

28. Световната икономическа криза – освен всичко останало – ви навежда и на мисли за преструктуриране на съпружеския дълг.

29. Понякога сутрин животът ви се струва тъжен, но се утешавате с това, че заплатата ви е смешна. В понеделник сутрин, пък, надписът на цигарените кутии “smoking kills” ви изглежда като “kill something”.

30. Започвате, пред екшъните, да предпочитате сериалите за семейство Симпсън и „Женени с деца”.

31. От досада бръсненето започва да се превръща в едно от малкото ви позволени мъжки удоволствия.

32. Купуването на 1500-кубиков „Хралей Дейвидсън” все по-уверено се превръща от мечта в носталгия.

33. С горчивина констатирате, че и парите се предават по полов път.

34. Все по-често намирате търсенето на нови места за риболов за по-интересно от намирането на G-точката. А GPS-ът в колата ви не помага особено за второто.

35. Купувате си тайно книги на Хорхе Букай, Куелю, наръчници за бързо забогатяване и ръководства по фън шуй. Ясно е, че ръководствата по фън шуй – след като ги прочетете – няма да знаете къде да ги оставите, но все по-често се чудите: за да откриете жабата, която ще се превърне в принцеса, трябва ли да преспите с цялото блато? Любимият ви справочник е “Как да се преборим с мързела без всякакво усилие”

36. Уверен сте, че за да успее мъжът в живота, трябва да е гей или евреин. Понеже за едното ви е късно, а за другото сте разколебан, ставате масон.

37. Въпреки лошата политика на Европейската банка, отдавна сте спрели да се надявате, че – когато банкоматът изписва „недостатъчна наличност” – става дума не за вашата карта, а за банката.

38. Ако сте публична личност, притеснявате се, че все повече клюки за личния ви живот се появяват не в „Шоу” и „Шок”, а в „Трета възраст”.

39. Преставате да сте опозиция на гравитацията – и в поетичен, и в сексуален смисъл. Вече сте сигурен – самостоятелно човек може да лети само надолу!

40. Наистина вярвате, че по-скъпият автомобил увеличава шансовете ви за успешна свалка. Дразните се на мъдрости от рода на “Момичета, запомнете детето ви ще прилича на него, а не на колата му”.

41. На Коледната ви трапеза се появяват все повече хора, за които не сте съвсем сигурен кои бяха…

42. Откривате, че сте особен националист – сигурен сте, че ако министрите в кабинета и футболистите в националния отбро си разменят местата, нещата няма да се променят особено.

43. Патриотизмът ви се изразява в спорадични опити да пиете текилата, не със сол, а с чубрица. В петък вечер страдате за България, в събота сутрин – страдате за вода!

44. Все по-често имате усещането, че из апартамента ви се разхожда някакъв маниак по чехли и с увесен нос. Особено, когато минавате покрай огладалото…

45. Вече сте напълно убеден, че търсенето на справедливост най-често прераства в търсене на нова работа.

46. Напоследък предпочитате повече автентично домашно порно, пред виртуозните изпълнения на професионалните порно-звезди.

47. Все по-уверено навлизате във възрастта, когато желанието да стиснете света за гушата се заменя от необходимостта да изстисквате черните точки по носа си. Затова помагат козметиците, а на вас ви се струва, че половината от деня работите, за да изкарате парите за тях.

48. Културата за вас е това, което не правите вкъщи, когато никой не ви гледа. Само до преди 5 години смятахте, че за да изглежда културен, човек трябва да ходи на театър, опера и балет; да спори за Малевич и да обожава Рахманинов. Днес намирате за достатъчно да кажете: “Не слушам чалга”.

49. Всъщност слушате чалга и се просълзявате на куплета “…и всички имаме сърца, и бедни, и богати”

50. С всеки изминат ден се убеждавате, че животът е принудата да понасяте собствената си компания.

- Реклама -  

Кажете Вашето мнение